Varför och hur oljar man in sin träbänkskiva?

För att designa en arbetsplan, design och hållbar, väljer många hem lövträ. Ek, bambu och lönn är bland de mest populära för sin motståndskraft. Men även om de är av överlägsen kvalitet är underhållet viktigt. Zooma in den bästa tekniken för att olja en bänkskiva i trä.

Oljad bänkskiva

Varför olja din bänkskiva

Bänkskivor av trä är trendiga just nu. De är uppskattade för sin rena design. Detta material är också hållbar och lätt att underhålla. Den behöver dock särskilt skydd för att motstå fläckar och för tidigt slitage. Flera lösningar ska antas för att hålla träet i gott skick:

 • aquarethane sealer;
 • målningen ;
 • vax ;
 • olja;
 • nagellacket.

DE'träolja består huvudsakligen av naturprodukter, särskilt vegetabilisk olja. Dessa naturliga komponenter utfodra fibrer och förhindrar att de torkar ut. De förhindrar också att träet sväller eller ruttnar vid kontakt med vatten. Den största fördelen med träolja är att den bevarar sitt naturliga utseende samtidigt som den behåller sin kvalitet. Dess applikation skyddar den från fukt, smuts och matfläckar. Efter applicering blir bänkskivan slätare och mer vattentät. Den håller inte längre kvar damm eller fukt. Denna produkt förlänger också dess livslängd.

Det väsentliga för applikationen

Att applicera oljan på köksbänken kräver inget professionellt ingripande. En enkel hantverkare klarar sig. Det krävs dock förberedelser för att nå bra resultat. Här är de viktigaste verktygen:

 • Träolja

De färglösa vegetabiliska oljor är de mest rekommenderade. De bevarar träets naturliga utseende och smörjer inte in ytan. Specialoljor finns också kommersiellt tillgängliga för användare som vill ha en matt finish. Å andra sidan, för den som föredrar en blank yta rekommenderas linolja.

 • Två platta borstar

Det rekommenderas att välja två borstar i olika storlekar. Att använda en ganska stor platt borste kan täcka ett stort område i ett slag. Den lilla borsten kommer för sin del lättare att nå bänkskivans urtag.

 • En behållare

Det är viktigt att hälla vätskan lite i taget och att minimera patéerna. Dess storlek måste anpassas till borstarnas bredd.

 • Sandpapper

Slipa helst bänkskivan med finkornigt papper, till exempel 180. Men mellan 150 och 220 kan sandpapper också göra susen.

 • Två trasor och en svamp

Dessa tillbehör är nödvändiga för rengöring av bänkskivan innan de olika applikationerna. Det är tillrådligt att välja trasor som inte luddar.

Förbered arbetsplanen

Innan du applicerar produkterna rekommenderas att du rengör bänkskivans yta noggrant. Här är stegen:

 1. Slipa hela ytan med slippapper;
 2. Gör raka linjer som följer träets riktning;
 3. Rengör resterna med svampen;
 4. Vänta tills ytan torkat.

Efter slipning, kvarstår fläckar på träet? Rengöring med tvålvatten rekommenderas. Om dessa fula märken inte försvinner är det möjligt att använda speciella trärengöringsmedel som finns på marknaden. När bänkskivan är helt ren är det viktigt att lägga tidningspapper på bänkskivans kanter för att skydda de yttre ytorna från oljan.

Sprid ut en impregneringsprimer

Detta första steg är valfritt. Det rekommenderas dock att främja ett bättre resultat. Hur man fortsätter ?

 1. Skaka behållaren väl innan du häller den i behållaren;
 2. Täck träet med en tunn med borsten homogent lager av primer;
 3. Följ alltid kornet för bättre estetik;
 4. Lämna mellan 15 till 20 minuter ;
 5. Torka med en trasa för att ta bort överflödig produkt;
 6. Ta en annan ren trasa och torka en andra gång;
 7. Vänta 6 timmar för torkning.

Impregneringsprimern består av biologiskt nedbrytbara vegetabiliska lösningsmedel. Dessa komponenter är djupt impregnerade för att optimera skyddet av träet. Denna applikation undviker också att belägga träet med ett andra lager olja. Denna produkt finns i byggvaruhus.

Applicera oljan på bänkskivan

Designen och bänkskivans hållbarhet beror på detta sista steg. För att uppnå ett oklanderligt resultat, här är stegen:

 1. Rör om produkten i cirka 2 minuter.
 2. Häll det nödvändiga i en ren behållare med låga kanter för att underlätta appliceringen.
 3. Välj en spalterborste för arbete på stora ytor och en mindre borste för små ytor.
 4. Följ alltid träets riktning.
 5. Bred ut ett tunt lager för att undvika att lägga på för mycket och få ojämna ytor.
 6. Efter applicering över hela ytan, vänta 10 till 20 minuter så att oljan tränger in i träet.
 7. Torka av med en ren trasa för att torka och gör ytan homogen.
 8. Ta en ny trasa och torka igen.

DE'avtorkning är viktigt för att få ett tillfredsställande resultat. Detta förhindrar överskott av olja. Genom att bli av med överflödig produkt undviks även klibbiga områden och fula ytskikt. Efter denna operation, vänta 24 timmar tills produkten har torkat helt. Ett andra skikt är nämligen nödvändigt om impregneringsprimern inte har applicerats. Under alla stadier, det vill säga från applicering av impregneringsprimer till slutlig torkning, är det viktigt att skydda träet från damm. Sluthärdning tar vanligtvis 2-4 veckor. Under denna tid rekommenderas det att ta hand om bänkskivan och skydda den mot stötar och fukt.

Vilken olja ska du välja till din bänkskiva?

Det finns två kategorier av oljor för träunderhåll. Den första är naturlig olja. Det är ofta frånLinfröolja. Denna produkt är friska och ekologisk. Den är lämplig för både inomhus- och utomhusapplikation. Denna linoljebaserade essens är den mest rekommenderade. Det rekommenderas dock att kontrollera noggrant, eftersom vissa naturliga oljor i vissa fall blandas med terpentin. Den senare avger obehagliga ångor som kan orsaka huvudvärk eller andningsproblem. Det kan också vara irriterande för ögonen eller huden.

Från syntetiska oljor erbjuds också kommersiellt. Vissa är specialdesignade för köksbänken. Därför är de vattentäta. Men för att uppnå denna egenskap använder designers mineralbaserade oljor och lägger till petrokemikalier till dem. Denna komposition är effektiv. Det kan dock vara oförenligt med vissa hushållsprodukter, särskilt lösningsmedel.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found