Böjning av härdade och glödgade kopparrör

Oavsett om det handlar om att bygga en sanitetsinstallation eller ett värmenätverk förblir koppar det material som gynnas av både proffs och privatpersoner. Den finns i två former; arbetshärdad koppar som förekommer i raka, stela stänger och glödgat koppar som förekommer i mer formbara rörkronor. På grund av dess relativa styvhet måste härdad koppar värmas upp för att kunna böjas. Glödgad koppar böjs lättare, men den bör reserveras för otillgängliga installationer: på höjder, bakom foder, i ett golv, etc.

Med hjälp av en böjtång Hur man böjer kopparrör

Nödvändigt material

  • Tumstock
  • Blås ficklampa
  • Böjtång
  • Rörskärare
  • Smärgelduk
  • Hink

Välj rätt utrustning

Med härdad koppar, den böjning som krävs för en installations olika begränsningar: hinder, riktningsändringar, etc. för att mjukna upp det krävs användning av en blåslampa eller ficklampa. När kopparn har mjuknat kan den böjas till önskad form med hjälp av en böjtång. Detta verktyg, som kräver god övning och ett visst grepp, har fördelen av att bevara rörets diameter genom att undvika krossning.

När röret har formats och kapats till önskad längd, ska änden av röret trimmas på insidan för att eliminera risken för att det fastnar. Kalkhalt i vatten kan fästa vid den.

Hur man förbereder röret för böjning

Markera platsen för böjningen 1. När mätningarna är gjorda ska röret markeras på det område där du vill böja det. Uppvärmning av röret med en ficklampa 2. Värm sedan den drabbade delen av röret med en ficklampa eller blåslampa tills den får en körsbärsröd färg. Kom ihåg att röret är mycket varmt, vidta nödvändiga försiktighetsåtgärder för att inte bränna dig. Snabb kylning av den uppvärmda delen 3. När temperaturen uppnåtts, blöt området som har värmts, genom att köra det under en kran med kallt vatten eller genom att spraya det. Kopparen är nu glödgad och kan lätt formas. Rengöring av röret med smärgelduk 4. Etsa sedan det glödgade området med smärgelduk, som tar bort oxidationsrester som bildas genom uppvärmning av metallen.

Hur man böjer röret

Användning av böjtången. 1. Du måste använda en böjtång med en dimension som motsvarar diametern på röret. Det finns klämmor för alla typer av rör, i diametrar mellan 4/6 mm och 14/16 mm, för böjar upp till 180°.

För att erhålla böjningen, placera röret mellan klämmans räfflade rullar, var noga med att kontrollera att det spårade märket är korrekt placerat mitt emot "0"-märket på graderingen.

Ta sedan tag i handtaget på tången med ena handen för att blockera röret, sänk det andra handtaget med den andra handen tills önskad böj uppnås. Rörskärning 2. Det återstår sedan att kapa röret till önskad längd. Gör om möjligt detta snitt med en rörskärare, vilket resulterar i ett rent, exakt snitt utan invändiga grader.

Denna precision uppnås genom användning av ett speciellt stålhjul. Verktyget spänns fast med en räfflade skruv, rotationen sker med rullar.

Användningen av en rörskärare tillåter skärningar för rör med diametrar mellan 6 och 40 mm, beroende på verktygets storlek. Observera också att små rörskärare tillåter skärningar på redan installerade rör, vilket underlättar renoveringsarbetet. Om du inte har en rörskärare kan du även använda en bågfil, vilket resulterar i mindre skarpa och mindre exakta resultat. Det blir då nödvändigt att avgrada snittet med en enkel fil, men även avgrada röret med en råttsvansfil.