Special på nyårsafton: 8 DIY-idéer för en nyårsafton utan avfall

Det är skönt att stanna hemma för att tillbringa nyårsafton med nära och kära. För att nyårsafton ska bli en succé krävs ett minimum av förberedelser. I år går trenden mot miljövänliga girlanger och konfetti. För en avfallsfri nyårsafton, här är 8 DIY-idéer.

Ett nytt år utan avfall

1. Handla utan förpackning

Förpackningsekonomin är det första steget mot noll avfall. Frukt, grönsaker och bröd kan bäras i en flätad, bambu eller tygkorg eller påse. För kött, pålägg, ost, oliver, plastbehållare kommer att göra susen. Att anta denna vana för varje lopp är ett måste för att börja ett nytt år på ett ekologiskt sätt.

Denna lösning gör det möjligt att undvika engångsförpackningar och därmed minska mängden avfall resulterande.

Att köpa lokalt är också ett bra sätt att kompensera för utsläpp från godstransporter. Att minska koldioxidavtrycket är det ultimata målet med denna enkla gest. Det är tillrådligt att hoppa över stormarknader för att köpa direkt från små producenter. Förutom att stimulera den lokala ekonomin kommer konsumenterna att ha rätt till färska kvalitetsprodukter.

2. Dekorera bordet på ett innovativt sätt

Istället för att köpa de konstgjorda dekorationerna som erbjuds i stormarknader eller specialbutiker, varför inte prova "hemgjorda" dekorationer ? Detta är en enorm gest för ekosystemet och dessutom finns besparingarna där. För att försköna bordet är naturligheten i rampljuset. Det är till exempel möjligt att dekorera möblerna med några granar, vackra löv eller järnek hämtade från skogen, etc. Efter nyårsfesten kan dessa naturliga dekorativa element sedan komposteras.

Om köket är fullt av glasburkar (majonnäs, tomatsås etc.) är det också ett bra tips att byta ut dem till snygga ljusstakar. För att göra detta, använd bara tyg eller glasfärg för att dekorera dem. De erhållna fotoforerna kan placeras eller suspenderas.

3. Använd inte engångstallrikar och bestick

För att slippa tvätta massor av tallrikar efter festen är det vanligt att man använder engångstallrikar och bestick. Många tror också att sugrör i plast, tandpetare (för att hacka oliver) samt pappersservetter är ett måste när man firar nyårsafton.

Det är dags att ändra dessa dåliga vanor, eftersom det finns många lösningar för att organisera en ekonomisk och miljöansvarig fest. Till exempel kan sugrör av plast ersättas med stålstrån tvättbara, pappersservetter med tygservetter, engångstallrikar och bestick av porslinstallrikar och bestick, och tandpetare med skaldjurspinnar eller små gafflar.

I händelse av att det är svårt att klara sig utan engångsrätter och redskap, är det lämpligt att ge företräde åt kartongföremål. Åtminstone är de återvinningsbara.

För att dra ner på slöseriet och dra ner på hushållssysslorna dagen efter nyårsafton väljer vissa att bara laga en cocktailtopp eller små bitar att äta.

4. Välj alternativ till girlanger, hattar och konfetti

Vi måste erkänna att girlanger, konfetti och pappershattar är mycket förorenande. Men hur gör du utan dessa graciösa dekorativa tillbehör, särskilt under semesterperioden? Ingenting kan vara lättare att veta de rätta alternativen.

För konfetti till exempel erbjuder många varumärken mindre förorenande och mer ekologiska modeller. Deras specificitet är att de kommer i form av blomfrön. Efter servering kan de plockas upp och sås i trädgården. De kommer då att erbjuda vackra kronblad.

Dessutom, istället för att köpa nya pappershattar (vilket kommer att vara ytterligare slöseri efter festen är över), är det möjligt att skapa "handgjorda" hattar genom att återvinna onödiga tidningar. Barn bör lämnas att färga och dekorera de olika huvudbonaderna.

Slutligen, för att ha girlanger utan att göra för mycket avfall, använd färgat eller mönstrat kartong och ett snöre är nödvändigt. Efter decoupagearbetet är det bara att hänga upp de hemgjorda girlangerna genom att till exempel lägga till glitter. Detta tips är att föredra framför att köpa prefabricerade girlanger, särskilt eftersom formen och färgen på gör-det-själv-modellerna är anpassningsbara.

5. Lägg inte alla festrester i papperskorgen

Så att nyårsafton kan kallas noll avfall, matgäster bör inte slösa mat. Istället för att lägga alla rester i papperskorgen är det möjligt att förvara dem svala till nästa dag. Vissa festliga rätter är ännu mer aptitretande när de väl stryks i ugnen.

6. Använd mormors trick på ostronskal

För skull minska kvällsavfallet, skalen kan behållas om ostron stod på menyn. De kan användas på många sätt, som askkoppar till exempel. Andra använder det också för att förhindra att kalk lägger sig i diskmaskinen, tvättmaskinen eller vattenkokaren. För att göra detta, stoppa helt enkelt två skal i diskmaskinen, ett skal i ett tvättnät i tvättmaskinen för varje tvätt och ett halvt skal i vattenkokaren.

7. Föredrar återvinning och kompostering

En nyårsfest med noll avfall måste åtföljas av återvinning. Men innan du sätter igång är det viktigt att följa råden ovan minska mängden avfall uppströms.

När det kommer till kompostering har vissa hushåll en egen hemmakomposter. På så sätt behöver du inte längre resa mil för att återvinna avfall. Men om det är komplicerat att anskaffa den här utrustningen kan det också fungera att använda kollektiva komposterare. Dessa kan bearbeta olika organiskt avfall, såsom äggskal, frukt- och grönsaksskal m.m.

8. Anta nya vanor

I början av året är det lättare att sätta nya mål för att minska avfallet. Tyvärr faller dessa resolutioner ofta igenom på grund av bristande tålamod. Vissa människor vill gå för fort och därmed få ett omedelbart resultat. Men för att målet ska uppnås måste vi gå framåt steg för steg. Den bästa lösningen är att anta proportionerligt nya vanor.