Hur doftar du ditt hem på ett ekologiskt sätt?

Vilket nöje att komma hem och känna en lugnande och tröstande doft hemma! Ekonomiska, praktiska och ekologiska, vissa naturprodukter gör att du kan parfymera din interiör. Ljus, rökelse eller potpurri, lösningarna finns tillgängliga för att passa och enligt användarens behov. Allt du behöver veta om detaljerna för varje formel.

Parfymera ditt hem på ett ekologiskt sätt

Den berömda potpurrisen

Potpurri är ett tidlöst mormorsknep som låter dig dofta en behaglig inredning samtidigt som du tar bort kvardröjande lukter. Den ger en mjuk atmosfär genom smarta blandningar av frukt, blommor, kryddor och doftande träslag. Aromatiska örter, rötter, kottar eller doftbark rekommenderas också.

Tillsatsen av en potpurri går igenom flera steg:

 1. De plockning: trots sitt namn kräver denna produkt ändå färska kvalitetsingredienser.
 2. de torkning: bestående av torkning av produkter på silar eller tidningspapper. Tänk också på att vända dem regelbundet för att cirkulera luften och på så sätt få optimal torkning på båda sidor. När det kommer till citrusfrukter är det viktigt att ta bort fruktköttet från svålen, vilket ofta orsakar mögel.
 3. För att förbereda fixare, placera den i en stor behållare som en salladsskål. Medan citrusskal används ofta, är pulveriserade rötter eller kryddor utmärkta alternativ. Inkorporera eteriska oljor, effektiva luktfixerare.
 4. Rör om allt väl innan du ställer i kylen. Vid behov är det möjligt att lägga till bark, trä, kronblad, aromatiska örter eller rötter till blandningen.
 5. Stäng behållaren med ett lock och förvara den sedan på en torr plats skyddad från ljus i 4 till 8 veckor. Denna tidsperiod möjliggör bättre blöta upp parfymerna. Häll preparatet i en vacker behållare och placera den i ett skåp eller någon annan plats i huset.

Eteriska oljor för parfym

Eteriska oljor är bland de fantastiska alternativen för att deodorisera ett rum samtidigt som de lämnar en söt doft. Det är de i allmänhet används med en diffusor kommersiellt tillgänglig för att få fram söta, fräscha, träiga, blommiga eller exotiska toner. Men sparsamhet rekommenderas starkt för att förhindra möjliga hälsorisker.

Zero waste doftljus

Doftljus kombinerar det nyttiga med det trevliga genom att lysa upp en interiör på samma gångbalsamering. Miljövänliga och lätta att göra, de använder endast naturliga ingredienser. För att göra det själv, ta med:

 • Naturligt vax (bivax eller vegetabiliskt vax);
 • 30 droppar av en valfri eterisk olja (pepparmynta, lavendel, eukalyptus ...).

Utrustningen att tillhandahålla:

 • En ljusveke;
 • En liten värmebeständig burk för att hälla upp ljuset. Välj den i gjutjärn, metall eller tjockt glas;
 • En kastrull och en värmebeständig behållare för att göra bain-marie;
 • Några träspett eller ätpinnar.

Förberedelserna går igenom flera steg:

 1. I en behållare som är resistent mot höga temperaturer, häll ungefär dubbelt så mycket vax från den slutliga behållaren. Det är också möjligt att använda resterna av ett gammalt ljus.
 2. Lägg behållaren i en kastrull fylld med en fjärdedel vatten och värm den sedan i en dubbelpanna på medelvärme för att lösa upp vaxet.
 3. Förbered samtidigt den medföljande burken för att samla upp vaxet. Placera veken i mitten av den, var noga med att fästa den på en pinne eller ett spett. För att göra detta, använd ett snöre, en liten bit tejp eller en fin resår för att knyta vekens övre del. På så sätt stannar veken på plats efter att det varma vaxet har hällts. Förvara behållaren på en säker plats.
 4. När vaxet har smält helt, ta bort det från värmen och låt sedan svalna i några minuter. Tillsätt den eteriska oljan du väljer och blanda sedan snabbt med en ätpinne eller en hacka. Det går att kombinera flera så länge renderingen är harmonisk. Häll försiktigt det smälta vaxet i behållaren. Låt svalna i minst 3 timmar och det är allt.

Naturlig rökelse

Naturlig rökelse låter dig återupptäcka en släkttradition samtidigt som du njuter av en varm och doftande atmosfär. Den förbereds med bara några få steg. För att uppnå en rökelse med en vit gran, utrusta dig själv:

 • En rökelsebrännare eller en eterisk oljebrännare;
 • 1 msk grannål;
 • 1 msk granharts.

För att bränna rökelsen, lägg bara till ämnen i brännaren och tänd den.

Här är en lista över råvaror att använda i rökelseblandningar:

 • Rötter av vild angelica eller ärkeängel;
 • Rötter av urban benoîte ;
 • Barrträ och bark;
 • Roten av andra medicinalväxter.

Variera nöjena genom att välja bland de mest populära växterna, i synnerhet:

 • Enbär;
 • Officiell verbena;
 • Johannesört;
 • Nålar av vit gran eller andra barrträd;
 • Den gemensamma garderoben;
 • Den illaluktande skogsruffen.

Kryddor parfymerar en interiör med sina behagliga dofter. Varför inte låta dig förföras av korianderfrön, kanel eller kryddnejlika?

Vissa försiktighetsåtgärder bör vidtas när du använder rökelse, särskilt när det görs själv. Visserligen kan vissa växter vara giftiga som idegran, ofta förväxlad med vitgran. Dessutom är några giftiga växtarter psykofarmaka Var allergener. Därför är det viktigt att fråga sig innan man plockar. Kom också ihåg att ventilera rummet där rökelsen bränns så att luften kan cirkulera.

Kanel avkok

Ta med en atmosfär mysigt och tröstande hemma med den söta doften av kanel. Att göra detta :

 1. Ta några kanelstänger;
 2. Koka upp en kastrull med vatten;
 3. Tillsätt kanelen och låt puttra i några minuter tills doften sprider sig i hela huset.

Blandat med kottar gör denna produkt också underverk.

 1. Baka kottar vid 90 ° C i 1 timme;
 2. Lägg dem i en fryspåse innan du spraya dem med eterisk kanelolja;
 3. Stäng påsen och ställ sedan åt sidan i minst 24 timmar för att tillåta tallkottarna att absorbera doften;
 4. Inkludera dem i dekoration eller potpurris för mer effektivitet.