Hur bekämpar man sniglar i trädgården?

Sniglar tillhör familjen stylommatophores. De livnär sig i allmänhet på växter eller organiskt avfall och orsakar imponerande skador i en trädgård och särskilt i en grönsaksplats. Dessa skallösa snäckor, som är särskilt uppskattade på fuktiga platser, utgör en verklig fara för unga skott. Det finns dock olika metoder för att snabbt bli av med det utan att skada ekosystemet.

Kämpa mot sniglar

Underhåll trädgården för att begränsa invasionen av sniglar

Sniglar lever i fuktiga miljöer. Vanligtvis bara dyker upp på natten, dessa blötdjur attackerar växter under denna period och föredrar att stanna i skuggan under dagen. Trädgårdarna och grönsaksträdgårdarna är tyvärr fulla av många platser där dessa snäckor kan gömma sig under dagen för att invadera odlingarna efter mörkrets inbrott. Bra trädgårdsskötsel blir då viktigt för att bevara växterna.

  • Ta bort döda växter: detta trick dämpar sniglars intresse för en plantage. Dessa döda växter är blötdjurens favoritmåltid. De konsumerar det i stora mängder på grund av deras natur som nedbrytare. För att göra detta är det absolut nödvändigt att noggrant övervaka trädgården för att gradvis ta bort bleka blommor, döda löv på marken samt grenar och annat ruttnande organiskt material. Operationen kan göras i slutet av dagen, eftersom sniglarna kommer ut på natten.
  • Arbeta jorden: det består i att skapa ytor som är avsedda att stöta bort sniglar, eftersom dessa blötdjur gillar att glida på slät mark. Hackning och ridning är effektiva medel för att förhindra att sniglar lägger ägg eller rör sig över marken. Grävning består egentligen av att lossa jorden för att motverka skadedjur. För åsningen består operationen i att samla jord på kanterna av grönsaksträdgården och vid växternas fötter för att avskräcka sniglarna från att angripa vegetationen.
  • Måttlig vattning: detta tips är känt för professionella trädgårdsmästare. Visst, växter behöver vatten för att trivas, men tillräckligt med vatten räcker för att de ska överleva. Vattning gör plantagen fuktig, ett tillstånd som attraherar sniglar. För att undvika en alltför fuktig miljö är det viktigt med måttlig vattning. Helst att vattna rikligt med jämna mellanrum. Jorden kan alltså lagra det vatten som behövs för växternas utveckling utan att blötdjuren invaderar trädgården.

Använd gröna fällor

Bekämpningsmedel finns i stora mängder i handeln. Jordbrukssektorn har också försökt utveckla ekologiska produkter för att effektivt bekämpa skadedjur och insekter som skadar trädgårdar och grönsaksträdgårdar. Vissa bönder fruktar dock att störa den ekologiska balansen och föredrar att använda okonventionella eller ännu mer naturliga metoder.

Faktum är att många naturliga tips är effektiva för att bli av med sniglar. De är både enkla och lätta att sätta upp. Här är de beprövade metoderna och snigelfällorna:

  • Äggskal: mycket användbart för att berika jorden, äggskal håller samtidigt sniglar borta från trädgården. Trädgårdsmästare krossar dem och strö dem över hela jordens yta. Det är också möjligt att omge jorden med en blomkruka av halvskal. Denna metod stöter bort sniglar som inte gillar att gå på en uttorkande yta. Vissa omger foten av en växt i halva skal.
  • Aska: denna naturliga produkt som är tillgänglig för alla ska visas i utkanten av trädgården eller grönsaksplatsen. Detta material är också uttorkande, vilket förklarar deras effektivitet när det gäller att avvärja sniglar. Den senare kan inte röra sig framåt utan att utsöndra trögflytande slem för att glida på ytor. Men aska är naturliga torkmedel som absorberar fukt. Denna produkt förhindrar skaldjur från att avancera på marken och avskräcker dem från att våga sig dit. Däremot kan regn och blåst sopa bort dem. Operationen bör därför upprepas så ofta som möjligt.
  • Koppar på blomkrukorna: omgivande krukor eller blomlådor med koppartråd stöter bort sniglar. De kommer inte att klättra på en yta med detta järn som hindrar deras rörelse. Detta trick används ofta i trädgårdar med krukväxter eller i behållare.
  • Öl: denna vardagsprodukt har flera fördelar för att bekämpa insekter och parasiter. Häll öl i en halv plastflaska för att placera i ett hörn av grönsaksplatsen eller trädgården. Sniglarna attraheras direkt av lukten och frestas att dricka vätskan bara för att fastna i botten av flaskan. Blötdjuren drunknar i fällan utan möjlighet att fly. Släng bara innehållet i flaskan och upprepa operationen så ofta som möjligt.

Använder naturliga snigelavstötande medel

De flesta trädgårdsmästare föredrar att koka ihop sina egna molluskicider själva, produkter som är avsedda att decimera populationen av sniglar och snäckor som invaderar trädgården med respekt för miljön. Det är dock nödvändigt att ha en stark mage för att tåla sin lukt under förberedelsen. Dessutom är flera typer av molluskicider kända för jordbrukare. Deras råd kan därför vara mycket användbara vid framställningen av en snigelbekämpningsprodukt.

  • Rabarbermaceration: för att förbereda denna blandning behöver du cirka ett kilogram rabarberblad, tillgängliga kommersiellt, som ska läggas i tio liter vatten. Låt kompositionen stå en hel dag. Koka sedan blandningen i en kvart och låt den svalna. Maceration kräver filtrering innan den späds i lite vatten. Blandningen ska sprayas runt plantorna för att skydda dem från sniglar.