Hur underhåller man exotiska trämöbler?

Inifrån och ut ger exotiska trämöbler karaktär och ger en varm atmosfär till inredningen. För att förlänga livslängden på denna typ av trä krävs noggrann rengöring och underhåll. Bambu, teak, iroko eller till och med wenge, här är tipsen att använda för att behålla exotiska trämöbler beroende på vilken art som används.

Tips för att rengöra dina exotiska trämöbler

Underhåll möbler i teak

Teak kommer från Asien och är ett exotiskt träslag rötsäker och naturligt vattentålig. Det används ofta i trädgårdsmöbler, men även för bokhyllor, soffbord eller badrumsmöbler. Brun och färgad med kopparreflektioner kan teak ta en gråaktig nyans efter långvarig exponering för fukt eller direkt solljus. För att hitta den ursprungliga färgen på en möbel i teak krävs regelbunden rengöring.

 • Utför underhåll på en möbel rå teak : gnugga försiktigt möbeln med en borste eller en svamp indränkt ivarmt tvålvatten, skölj med mycket vatten och låt sedan torka. För att rengöra svåråtkomliga områden, använd en gammal tandborste rekommenderas.
 • Rengör en möbel oljad teak : tvätta möblerna med en borste indränkt i vit vinäger.

Observera att användningen av en hård borste bör undvikas vid rengöring av teakmöbler, med risk för att påskynda åldrandet.

I händelse av att smuts har blivit djupt inbäddad i möblerna, är det lämpligt att ta bort det. sanda ner försiktigt med finkornigt sandpapper. Under denna operation får slipningen inte göras i riktning mot träets spår för att undvika uppkomsten av sprickor. Denna teknik är också lämplig för att återställa sin ursprungliga färg till teakmöbler som blivit grå. Du måste då ansöka om en nykter produkt.

För att skydda möbelns yta och ge den ett glänsande utseende, är det lämpligt att belägga den med teakolja. Här är stegen att följa:

 1. Slipa möblerna med fint sandpapper;
 2. Damma av med en torr trasa;
 3. Applicera jämnt med borstenteakolja ;
 4. Vänta 15 till 30 minuter innan du tar bort överflödig olja med en trasa;
 5. Låt möblerna torka för 1 eller 2 dagar undvika kontakt med fukt och UV-strålar;
 6. Applicera en andra och en tredje skiktet med några dagars mellanrum;
 7. Polera möblerna med en mjuk trasa.

Tvätta bambumöbler

För att få en zen-atmosfär och en touch av exotism till dekorationen är bambumöbler idealiska. Relativt lätt att underhålla, denna träslag kräver regelbunden rengöring för att behålla sitt vackra utseende. Det är lämpligt att regelbundet torka av möblerna med en torr trasa. Två eller tre gånger om året rekommenderas noggrannare rengöring.

För olackerade möbler, använd kristallint salt ochtvåligt vatten. Att rengöra:

 1. Blanda saltet och tvålvattnet och blötlägg a borsta av denna blandning;
 2. Rengör möblerna noggrant;
 3. Skölj med kallt saltat vatten;
 4. Låt torka och torka av med en sista avtorkning.

För möbler i lackad bambu :

 1. Blötlägg en svamp i varmt vatten med tillsats av 'ammoniak ;
 2. Rengör möblerna och skölj med en annan svamp;
 3. Torka med en trasa;
 4. Mata veden medLinfröolja.

I händelse av att bambumöblerna är särskilt smutsiga, rekommenderas att rengöra dem med en blandning av en literVarmt vatten, en matsked avterpentin och tre matskedar avLinfröolja. Skölj och torka sedan.

Sköter wengemöbler

Wenge är infödd i Afrika och är ett träslag med en särskilt mörk färg. Robust och resistent, detta exotiska trä är populärt för att göra möbler. För att öka dess livslängd och ge den ett perfekt estetiskt utseende krävs regelbundet underhåll. Lätt att hålla damm, ett wenge skåp kan rengöras dagligen eller varannan dag med en antistatisk duk. Det är möjligt att använda en rengöringsprodukt i flytande eller sprayform, och undvik alltför sura formuleringar.

För att försköna möblerna och stärka dess motstånd, är det lämpligt att mata det två gånger om året med naturligt vax. Här är stegen att följa:

 1. Damma av wenge-skåpet;
 2. Applicera naturligt vax;
 3. Polera med en mjuk, luddfri trasa.

För att ta bort envisa spår, använd en specialvårdslaminat flera gånger i månaden rekommenderas. För att undvika repor på möbelytan bör aggressiva produkter och styva textildukar undvikas.

Ta bort iroko möbler

Utmärker sig genom sin bärnstensfärg under solen, iroko är ett exotiskt trä från Afrika. Att hålla möbler gjorda av denna essens i gott skick kräver oundvikligen regelbundet underhåll. Detta gör det särskilt möjligt att bevara dem från dåligt väder, men också från nedbrytning på grund av tid. Här är stegen att följa:

 1. Rengör möblerna med en borste indränkt itvåligt vatten. För att effektivt ta bort smuts, använd en vattenstråle under press.
 2. Låt torka och applicera ett lager avanti-fläck olja för exotiskt trä.
 3. Lämna möblerna att torka innan du sätter tillbaka den på sin plats.

Rengör ett skåp i rosenträ

Infödd i Indien, Brasilien och Madagaskar, kännetecknas rosenträ av sin täthet och dess motstånd. Möbler gjorda av denna essens bör dammas dagligen med en torr trasa.

Om det finns uppgift, torka bara av smutsen med en svamp indränkt itvåligt vatten. När möblerna är torra, applicera böter renovatörslager för rosenträ.

Underhåll mahognymöbler

Mahognyträ kommer från cashewträdet, som producerar cashewnötter. För att glänsa denna typ av trä, bör det gnidas med en trasa indränkt i en blandning av 'Varmt vatten och av vinäger. Torka sedan med en Sämskskinn.

Andra tips för att bevara exotiska trämöbler

Utöver skadorna relaterade till tid, olika element kommer sannolikt att smutsa ner en exotisk trämöbler. Om en svamprengöring inte räcker för att ta bort en uppgift, rekommenderas användning av terpentinolja. För att göra detta, blötlägg en trasa och gnugga möblerna med den. Denna produkt tar försiktigt bort envisa fläckar samtidigt som den ger näring åt träet.

I fallet med en trädgårdsmöbler i exotiskt trä, exponering för gel och vid regn bör undvikas för att förhindra att träet svartnar. Det bör noteras att för att anpassa sig till ett fuktigt klimat tenderar exotiskt trä att dra ihop sig och expandera. För att förhindra att den blir för torr rekommenderas därför inte att förvara den i ett överhettat rum. För mata fibrerna på djupet är det möjligt att täcka den med en speciell exotisk trämättare.