Hur odlar man naturliga svampar i din trädgård?

Odla svampar i trädgården? Detta är en ganska ovanlig idé, men ganska genomförbar, förutom att vara ekonomisk och ekologisk. Istället för att köpa svampar i butiker kan du göra dem själv. För att göra detta behöver du bara plantera naturliga svampar i din grönsaksträdgård för att skörda dem och använda dem hemma.

Loofah en naturlig grönsakssvamp för disken och kroppen

Skaffa frön

De luffa (som också skrivs luffa, luffa eller luffa) är en växt av familjen cucurbitaceae, som finns mellan 5 till 7 arter. Vi särskiljer främst luffa acutangula, luffa operculata, luffa echinata och luffa aegyptiaca. Den senare är den mest odlade sorten av växten, tack vare dess kött som kan ätas på samma sätt som en grönsak eller annars användas som grönsakssvamp.

Luffa aegyptiaca är därför en squash lätt att odla, dvs odlas av frö. Liksom basking squash och vattenmelon sås dess frön direkt i trädgården. De kan köpas i specialiserade trädgårdsbutiker eller på Internet.

Välj och förbered planteringsområdet

Infödd i Indien, är luffan aegyptiaca förtjust i en varm och fuktig miljö. Den växer idealiskt på en plats solig, men det är möjligt att plantera den inomhus, i en tajt varmt eller varmt. För att få grönsakssvampar behöver du minst 150-200 dagars värme. I regioner med ett tempererat klimat där värmeperioderna förkortas är plantering i växthus obligatorisk.

Om alla villkor är uppfyllda, planteras denna specifika växt in full mark i trädgården, men också i plantering eller in pott, på Terrass där den balkong, enligt var och ens önskemål. Dessutom kan det vara väldigt dekorativ om den är väl underhållen.

I alla fall är det viktigt att förbereda planteringsplatsen väl. För att optimera tillväxten av luffar måste du först gå igenom ett stadium av befruktning och fuktning. Denna naturliga svamp föredrar väldränerad jord. Den anpassar sig till jord kl pH-neutral, alkalisk och inte för sur. Hon älskar sandig, lerig och stenig kalkstensjord. Om det är för surt är det lämpligt att lägga till dolomit eller den kalk för att mjuka upp det. a bördig mark är också väsentligt för att optimera växtens utveckling. Det är därför nödvändigt att tillföra organiskt substrat till jorden, såsom gödsel eller sönderfallande kompost.

För krukplantering, välj en tillräckligt stor behållare med en genomsnittlig kapacitet på 20 liter. Det är nödvändigt att säkerställa god dränering genom att installera ett lager av keramikskärvor eller grus i botten av krukan. Fyll sedan med en jord rik på humus.

Så luffa vid rätt tidpunkt

För att växa under de bästa förhållandena sås luffa aegyptiaca när den är det varm. Fröna sås när det inte längre är risk för frost, i redan uppvärmd jord. Operationen görs vanligtvis från mars till maj, för trolig blomning från juni. I slutet av mars eller början av april sås luffafröna först i krukor. De unga plantorna är sedan transplanterades i marken i början av maj. Sådd görs i princip 5-6 veckor innan odling i marken, speciellt i områden med korta somrar.

Plantering av svampar görs på följande sätt:

 1. Efter att ha förberett jorden, så fickor med 3 eller 4 frön i krukor. Se till att rumstemperaturen ligger runt 18°C ​​och att fröna har nytta av ljuset.
 2. Efter 4 veckor visas de första skotten. Så fort de presenterar 2 eller 3 blad måste de vara det transplantation i marken.
 3. För att skydda rötterna, se alltid till att ha krukorna för omplantering i trädgården.
 4. Gör lämpliga hål, placera de unga plantorna där och täck med jord.
 5. Förse ett utrymme på 1 till 2 m mellan varje planta.
 6. Vattna rikligt.

För den som inte gillar att använda krukorna går det även att så fickor med 3 till 4 frön direkt i trädgården. Sådd görs i linje, med ett avstånd på ungefär 30 cm att respektera mellan fröna.

Underhåll odlingarna väl

Även om den inte är särskilt petig, behöver luffa aegyptiaca visst underhåll för att producera bra frukt.

 • Under sådd är det lämpligt att lägga tillkvävegödsel Till jorden. Komplett gödningsmedel är mer lämpligt efter plantering i marken, så att blommors utseende inte är för tidigt.
 • Från en tidig ålder bör växten vara skyddas mot angrepp av parasiter och insekter, såsom sniglar. Sjukdomar, såsom mjöldagg, påverkar det dock sällan, till skillnad från de flesta squash.
 • Ogräs stör också tillväxten av unga plantor. Se till att ta bort dem regelbundet, särskilt runt luffans fötter.
 • För att hjälpa växter i deras tillväxt, är det lämpligt attinstallera en spaljé för att få dem att klättra. Om de lämnas på marken tenderar Luffa-frukterna att krulla sig, medan de på höjden blir långsträckta och mycket mer kraftfulla.
 • Stjälkarna kan snabbt nå en höjd av 10 m. Vid behov går det att beskär den mest kraftfulla för att underlätta förgreningar. Storleken är vanligtvis klar mellan juni och augusti.
 • Ett urval av frukter är ibland nödvändigt för att få en kvalitetsskörd. Att göra detta, föredrar frukter som har vuxit mer än 1 m från marken, eftersom dessa kommer att få mer sav och kommer att växa lättare.
 • Glöm inte attta med vatten till växten. Vattning bör göras lätt, men regelbundet.

Skörda frukterna av luffan

Skörd av luffafrukter görs vanligtvis mellan månaderna oktober och november. Om odlingen har gått bra kan plantan producera mellan 3 till 5 frukter per planta.

Skörden utförs på 2 sätt, beroende på vilken användning frukterna är dedikerade till.

 • För att få grönsakssvampar, är det nödvändigt att vänta tills fruktens skal får en brun färg innan du skördar dem. Riv av skalet och ta sedan bort fröna genom att skära av i ena änden. Lägg sedan de tomma frukterna att torka, innan blötlägg dem i vatten i några dagar. Den resulterande svampen kan blancheras i kokande vatten. Efter att ha torkat den igen kan du skära den i skivor för användning. Denna svamp används dagligen som industrisvampar. För att säkerställa att dess kvalitet håller länge, skölj och torka den efter varje användning.
 • Att konsumera frukterna luffa, skörden görs mycket tidigare, i allmänhet 4 månader efter sådd. De unga frukterna äts råa, med några vinäger eller citron- som gurkor, eller kokta, i Soppa Var Wokad som zucchini.

Efter skörd, glöm inte att försäkra nästa gröda. Så fröna kan återvinnas för att inte behöva köpa mer året efter.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found