Hur gör och rengör man tvättbara blöjor?

När en bebis är 3 år kommer han att äta cirka 4 500 engångsblöjor. Budgeten för dess organiska avfall varierar från 1 000 till 2 500 euro. Onekligen skadligt för miljön, engångsblöjor är inte nödvändigtvis bra för din hälsa. Tips för att göra och rengöra tvättbara blöjor.

Gör tygblöjor

Bebisen i nollavfallsläge

Set bestående av blöjor, skyddsbyxor, desinfektionsmedel, bärväskor och blöjdeodorant finns kommersiellt tillgängliga. Tvättbara blöjor i alla storlekar från födseln till perioden då renligheten uppnås finns också tillgängliga. Rutinen att bada och byta är helt förändrad tack vare antagandet av tvättbara blöjor. Detta noll avfallsalternativ uppmanar till att investera i bomullsservetter istället för engångsblöjor fyllda med kemikalier. Faktum är att alla tillbehör som behövs för babyhygien kan ändras. Byt ut näsdukar med en tvättlapp eller bomullspinnen av en oriculi återanvändbar är en annan grön gest som är bra för miljön, barnets hälsa och ekonomi.

Flanellrester kan användas för att göra 10 cm x 10 cm våtservetter som ska användas för att tvätta barnrumpan. En smutsig skötväska, bekväm när du reser, kan tillverkas av polyuretantyg (PLU). Det är dock förbjudet att sy vattentäta overbyxor med detta för tjocka material. Det är bättre att investera i två ylleöverbyxor och fem bomullsblöjor för att respektera den nyföddas ömtåliga hud. Det är lämpligt att ha minst femton blöjor för att hinna torka dem och tio skyddstrosor.

Ge även:

 • tvättbara skyddsslöjor;
 • ett tvättnät;
 • en lufttät behållare;
 • en flaska tea tree eterisk olja;
 • ekologisk tvätt.

Dessa viktiga tillbehör undvika maceration av skinkorna i polyuretan. De läka lårskjuvning orsakas av blöjornas resår men de säkerställer också ett lager av prisvärda blöjor kompletteras med 8 flanellfyllningar på 40 cm x 40 cm.

Att göra tvättbara blöjor

Swaddle är en enkel rektangel eller kvadrat av bomullstyg som kan användas som nomadfilt, haklapp, skydd vid amning, lindning, filt eller skötunderlägg. Den klassiska storleken är 60cm x 60cm eller 70cm x 70cm. När det gäller maxstorleken är den 120 cm x 120 cm. Den viks till en triangel för att fungera som blöja.

Så här syr du en linda:

 1. Vik tyget på sig själv två gånger på baksidan för att göra fållarna;
 2. Ta bort ett veck på ena sidan och ta sedan med tygets hörn för att skapa vinklarna;
 3. Få sidan att sammanfalla med vecket närmast mitten;
 4. Vik en gång för att få tygets kant över vikningen i mitten, sedan en andra gång för att göra fållen färdig;
 5. Sticka.

Varför adoptera tvättbara blöjor?

Svedseln är ett tillbehör för baby används innan engångsblöjorna kom. Den innehåller en absorberande del som består av en ruta av tyg samt lindningen för att stänga allt och justera bebisen. Teoretiskt kan blöjan användas tills barnet är rent.

Så här använder du det:

 1. Placera blöjan och tygrutan på skötbordet;
 2. Placera barnet i den, vik sedan tillbaka den absorberande delen följt av den vattentäta delen;
 3. Knyt lindan och lägg på skyddstrosor över den.

Blöjan är onekligen bättre för barnets hälsa. Engångsblöjor är faktiskt fyllda med plast, petroleum och kemikalier som används för att optimera den absorberande sidan. Bättre att undvika att använda dem, eftersom dessa produkter kommer att vara i direkt kontakt med barnets könsorgan i 2 till 3 år, 24 timmar om dygnet, 7 dagar i veckan. Dessutom orsakar produkter som säkerställer "torr baby"-effekten en exoterm reaktion som påverkar små pojkars framtida fertilitet. Potträning skulle vara lättare hos bebisar som bär tvättbara blöjor/svapplar för att de har en känsla av att vara blöta. De förstår lättare att det är obekvämt att kissa i blöjan och att pottan är att föredra.

Fördelarna med tvättbara blöjor

Tvättbara blöjor har betydande fördelar:

 • De är speciellt anpassade för den nyfödda, för det är de tunn och mjuk ;
 • De anpassar sig till alla kroppstyper;
 • Dom är ekonomisk och investeringen betalar sig när ett andra barn kommer.

Nackdelarna med tvättbara blöjor

Tvättbara blöjor har vissa nackdelar:

 • De är större i storleken och det är ofta nödvändigt att ta en storlek över för att vara säker på att kläderna är tillräckligt breda i nivå med rumpan;
 • De behöver bytas oftare;
 • De måste vara i tillräcklig mängd.

Rengöring av tvättbara blöjor

Helst bör ett dussin tvättbara blöjor eller blöjor passera genom tvätt varannan dag. Smutsiga blöjor bör förvaras och blötläggas i en behållare fylld med vatten blandat med 3 droppar tea tree eterisk olja att desinficera dem. De kan tvättas utan sköljmedel vid max 60°C. För torkning är det bättre att investera i en välventilerad tvättstuga som kommer att vara särskilt användbar på vintern. Under den här säsongen kan konventionella kläder som torkar utan extra värme orsaka att mögel växer på de inre klädseln som sys in i blöjan.

Ett barn ska bytas var tredje timme under dagen när du bär en tvättbar blöja. Till kvällen räcker det med att lägga till en booster eller dubbellager (ett tillbehör som ökar blöjornas absorptionsförmåga) för att förhindra att den vanliga blöjan mättas. När barnet blir äldre är det viktigt att systematiskt ta på sig en blöja och en booster under dagen. På natten räcker det att lägga en större blöja vikt med en stor booster.

Topo på tvättbara blöjor

Att samla gamla kläder, slitna frottéhanddukar, fleecehalsdukar eller slitna flanellpyjamas hjälper till attspara på tyget. Det tvättbara blöjmönstret finns på försäljningssajter online. Blöjor med kilar eller fickor är inte nödvändiga för en nyfödd bebis eftersom han eller hon rör sig lite. Dessutom gör han lite gris och avföring. Det rekommenderas att göra lager med olika diametrar, elastisk åtdragning och utskärningar.

Det är lämpligt att sy ett dussin blöjor i nyföddstorlek att börja. När det gäller budget är tyget fortfarande den dyraste varan (7 till 12 euro per meter) följt av repan. Observera att i butiker säljs blöjor för 15 till 17 euro. Svedseln å sin sida kräver ingen stor investering.