Hur gör man en hängande trädgård?

Svårt att ha en trädgård i stan på grund av platsbristen. För att bjuda in grönska i ditt hem, välj den hängande trädgården. Lätt att göra, det kräver bara några få justeringar, även i de trångaste utrymmena. Några idéer om hängande trädgårdar att upptäcka.

Gör en hängande trädgård

Vad är en hängande trädgård?

Den hängande trädgården är inget nytt koncept, men den här typen av arrangemang är ännu inte särskilt vanligt. Den första går tillbaka till antiken, runt år -600, i Babylon. De är också klassificerade bland världens sju underverk. En hängande trädgård är ursprunget ett grönt utrymme installerat på ett vertikalt plan, mitt emot klassiska trädgårdar, horisontellt. Idag är detta begrepp inte längre begränsat till vertikala trädgårdstekniker, eftersom det också hänvisar till trädgårdar exponerade på höjden. I allmänhet inkluderar den hängande trädgården alla vegeterade utrymmen som är upphängda, det vill säga som inte hör till den klassiska planteringen i den platta jorden, på marken.

Varför skapa en hängande trädgård?

Den hängande trädgården säkerställer en verklig utrymmesbesparing. Dess layout är genomförbar även i de mest begränsade utrymmena. Dessutom finns det ofta på små balkonger. I avsaknad av en utomhusträdgård kan individer enkelt njuta av de svävande växterna. Den hängande trädgården är särskilt lämplig för stadsbostäder. Det låter dig skapa ett grönområde på de mest oväntade platserna, som på taket. Det har också blivit en del av arkitekturen som uppskattas av landskapsarkitekter. På senare tid finns den hängande trädgården ofta inomhus i form av en grön vägg eller i en kruka.

Skapa din egen hängande trädgård

Alla naturälskare är lätt att vinna över av denna typ av arrangemang. Några idéer för att skapa en hängande trädgård:

  • Med flätade korgar

Flätade korgar kan göras till krukor. Deras naturliga fibrer undviker att begränsa jorden och låter växten andas ordentligt. Fyllningsnivån beror på korgarnas lutning. Det går att fästa en S-krok i kanten och sedan hänga den i ett rep som hänger i taket.

  • På genombrutna hyllor

För att anpassa hyllor behöver du inte mycket arbete. För att hålla det enkelt och snyggt behöver du bara borra i stödbrädorna. Huvudsaken är att den genomborrade ytan kan rymma krukorna, utan att de faller. För mer originalitet är det lämpligt att hänga krukorna på olika höjder.

  • En taklampa i macrame

För en autentisk hängande trädgård, satsa på macrame-hänget. För att göra detta behöver du en platt och stabil träskiva. När du har skuren i önskad form, borra två till fyra hål för hängaren. För att stödja brädan, knyt ett snöre eller tygremsor, i macrame. Stödet måste vara tillräckligt starkt för växterna.

  • I fågelburar

Fågelburar förvandlade till en hängande trädgård, det är ganska genomförbart. Inget behov av att köpa nya. Bärgade burar gör susen. Ligger staketen för nära varandra går det att klippa ut några, så att plantorna blir friare och mer blomstrande. För att varje bur ska kunna njuta av utomhus är det lämpligt att hänga dem på olika höjder.

  • På staket eller stege

För att ändra de klassiska upphängningarna i höjdled, föredra fästena på trådnät. Denna teknik består av att fästa staket på väggen. Tjockleken på gallren beror på krukorna. Ju tjockare galler, desto mer kan de stödja stora krukor. I trä eller rostfritt stål är det viktigaste att fixa dem säkert. För denna typ av installation rekommenderas plastkrukor. Lättare och lättare att borra, de minimerar uppsättningens vikt. Stegen kan även ersätta skärmarna.

  • I terrarier

Det finns inget bättre än att hänga terrarier för att odla en trädgård. Deras genomskinliga yta gör att du kan beundra växterna inuti. I form av en boll eller klockor välkomnar de små suckulenter med stil. På balkongen eller på terrassen skyddar terrarier grödor från vindbyar.

  • I vägghinkar

Principen liknar trädgården upphängd på ett staket, förutom att krukorna är fästa direkt på väggen. I det här fallet är det nödvändigt att borra väggen. Som stöd behöver du skenor eller reglar. Gardinstänger kan även användas som krokar. Säkra dem bara med rep eller stavar.

  • I glasflaskor eller ampuller

Plantager på flaska blir mer och mer på modet. På balkongen kan de hängas i rep. För att göra detta, fäst bara repet på toppen av flaskorna med lim, annars kan de glida. Eftersom det är svårt att få in jord är det bäst att välja hydroponics. Denna metod innebär att odla växter i vatten.

  • Ett grönt tak

Detta är en av varianterna av den hängande trädgården. Det gröna taket eller gröna taket är avsett för extensiv odling. Svårare att uppnå, jorden bör inte överstiga 15 cm i tjocklek. Eftersom det är svårt att underhålla rekommenderas att välja tåliga växter som inte är rädda för vinden.

  • En grön vägg

Även kallad en gardinträdgård, den gröna väggen kan installeras var som helst, utomhus eller inomhus. Nätfasader är de mest lämpliga för denna typ av arrangemang. Satsa på klätterväxter som lätt kan fästa vid fasaden. För rötterna, sätt en kruka bakom fasaden eller på höjden.

Underhåll en hängande trädgård

Kraven på vatten och ljus samt typ av jord varierar beroende på varje planta. För att underlätta underhållet av den hängande trädgården är det att föredra att återförenaväxter med liknande behov i samma kruka. För att rötterna ska utvecklas ordentligt rekommenderas det att placera fröna eller planteringarna ungefär 10 cm. Valet av växter beror på var och en: blommor, grönsaksträdgård eller citrus. Det är viktigt att informera dig själv i förväg om behoven hos de valda växterna för att undvika överskott eller otillräckligt vatten. Detsamma gäller för exponering för solen.