Vilken modell av torktumlare ska man välja för hemmet?

En torktumlare är en hushållsapparat avsedd att avlägsna fukt från tvätten som centrifugeras efter tvätt. Tvärtemot vissa antaganden är det långt ifrån att vara vävnadernas fiende. Genom att välja det rätt kan det till och med bli en riktig allierad på daglig basis. Här är några tips för att välja rätt torktumlare.

Hur väljer man rätt torktumlare?

Ta hänsyn till boendets mått

En torktumlare måste passa hemmet som kommer att välkomna det för att inte belasta. Därför är det viktigt att överväga dess dimensioner. En torktumlare kräver ett utrymme på 40-46 cm bred och 60 cm djup. Tillåt en minsta höjd på 1,4 till 1,5 m för att öppna locket.

En frontmatad torktumlare kräver å andra sidan ett fritt utrymme på 60 cm brett, dess djup är vanligtvis 57 till 60 cm. Öppningen på denna typ av torktumlare får inte installeras framför en vägg, eftersom detta kan störa urladdningen av tvätten.

Exakt torkning

Innan du köper en torktumlare, det är nödvändigt att studera de olika elektroniska programmen som han föreslår. Tack vare de olika alternativen torkas tvätten med omsorg och noggrannhet. Att välja en enhet utrustad med program som är användbara för dagligt bruk är garantin för att njuta av optimal lätthet, snabbhet och effektivitet under hushållssysslor. Programmet för ånga anti-veck tillåter till exempel en eliminering av rynkor. Dess trycksatta ångstråle luftas, smidigare, uppdateras och deodoriserar kläder.

Dessutom har vissa enheter inbyggda elektroniska sonder som mäter fuktighetsnivån under cykeln och automatiskt ställer in torktiden.

Kondensatortork eller avgastork?

Dessa är de två vanligaste typerna av torktumlare.

  • Avgastorken är billigare vid köp, men den mer energikrävande. Dess specificitet är avvisandet av luft laddad med fukt som utvinns från tvätten. Denna fuktiga luft evakueras till utsidan tack vare flexibla kanaler monterade på torktumlaren och anslutna antingen till ett ventilationshål i väggen eller till kanten av ett öppet fönster. Därför bör denna typ av torktumlare helst vara installeras i ett väl ventilerat område i huset.
  • de kondenstork fungerar enligt följande: fukten som utvinns ur tvätten passerar in i en kondensor där den blir till vatten när den kyls. Därefter samlas detta vatten i en återvinningstank som måste tömmas efter drift. Tack vare en sats som levereras som standard eller som tillval kan vissa kondensatortorkar kopplas till ett avloppssystem för att direkt evakuera det kondenserade vattnet. Till skillnad från avgastorken, denna modell kan installeras i vilken del av huset som helst.

Köpa en ny eller begagnad torktumlare?

För tillfälligt bruk rekommenderas begagnatköp. Välj en ElectroREV-märkt enhet rekommenderas i detta fall. Det ger verkligen ett års garanti. Priset kan vara upp till en tredjedel av en ny torktumlare. Den här typen av apparater förbrukar dock mer el jämfört med en ny som skulle fungera med till exempel en värmepump.

Att skaffa en torktumlare är en långsiktig investering. Därför är det viktigt att ta hänsyn till både kvalitet och pris. Att välja en ny enhet ger dig tillgång till ett brett urval, särskilt eftersom denna lösning är mer ekonomisk och pålitlig.

Se energimärkningen

Energimärkning utvecklades 1994 av Europeiska gemenskapen för att informera köpare om hushållsapparaters elektriska energiförbrukning. Det är identiskt i 15 stater i Europeiska unionen. Den möjliggör således en jämförelse av två modeller tack vare sin färgskala och den information som anges. Den ger information om olika användbara punkter, nämligen:

  • De energiklass. Allt från A +++ i mörkgrönt (mer ekonomiskt) till D i rött (mer energikrävande);
  • De elförbrukning i kWh/år. Beräknat på 160 cykler per år, eller 3 jobb per vecka. Det varierar beroende på typ av torktumlare, därav behovet av att kontrollera;
  • de typ av torktumlare. Denna symbol skiljer sig. Den anger programlängden för en vanlig bomullscykel, kapaciteten i kilo för bomullsprogrammet och slutligen ljudnivån i decibel.

Överväg lämpligt centrifugeringsalternativ för en funktionell torktumlare

För att torka alla typer av plagg i en torktumlare, den rotationshastighet ideal är åtminstone 800 till 1 000 rpm. Ju högre centrifugeringshastigheten är, desto mindre vatten blir det kvar i tvätten och desto snabbare torkar den.

Som en indikation, för att torka 5 kg urvriden bomull vid 500 rpm, är varaktigheten 2 timmar. Men för att snurra vid 1000 rpm reduceras denna tid med nästan hälften, det vill säga 1 timme. Att välja en torktumlare som erbjuder en hastighet av detta intervall sparar därför mycket tid.

Alltid mer ekonomiskt

Tidigare var torktumlare kända för att förbruka mycket energi. I dagsläget har fler och fler modeller en energimärkning upp till A+++ på hyllorna. De mest ekonomiska torktumlarna har en värmepump som komprimerar luften för att bilda varm luft som lättare torkar kläder. Tack vare detta, de förbruka 50 % mindre energi.

"Smarta" program, som vanligtvis visas på etiketter, hjälper också till att spara energi. Vissa analyserar, normaliserar och justerar torkningsparametrarna under cykeln.

Överväg alternativet för elektronisk programmering

Att välja rätt torktumlare handlar också om att överväga det praktiska alternativet. Till exempel måste en enhet erbjuda möjligheten att välja den exakta tidpunkten för cykelns början dra nytta av lågtrafik.

Att välja en elektroniskt styrd torktumlare är intressant i den mån. Dessutom, tack vare de möjliga inställningarna, låter denna apparat dig få rätt grad av torrhet så att tvätten inte blir för torr.

Välj en torktumlare utrustad med en filterunderhållsindikator

Denna lampa finns på de flesta torktumlare. Det indikerar att filtrerasludd är mättad och behöver rengöras. Ansamlingen av ludd på filtret stör torktumlarens funktion. Därför är det viktigt att alltid ta bort ludd när lampan lyser. Denna försiktighetsåtgärd gör att torktumlaren förblir effektiv.

Torkkorgen: ytterligare ett alternativ att överväga

Torkkorgen är en utarbetad accessoar för ömtåliga kläder. Vissa torktumlare levereras direkt med detta tillval. Den är perfekt för att torka ömtåliga tygsaker som ylletröjor eller kläder med paljetter. För att använda den, placera helt enkelt korgen i trumman och starta programmet.