Effektiva växter mot skadedjur att ha hemma eller i din trädgård

Sniglar, myror, myggor, bladlöss, råttor ... Gnagare såväl som skadedjur kan skada prydnadsväxter, grönsakssorter och husets struktur. De kan också vara bärare av sjukdomar. För att hålla dem borta från huset och trädgården på ett naturligt sätt kan inget vara enklare. Installera bara skadedjursbekämpningsväxter här och där.

Växter för att avvärja skadedjur

Hur eliminerar man skadedjur?

Skadeinsekter är mer aktiva i trädgården och i grönsaksområdet. De kalasar på bladen eller rötterna av plantager. Dessutom är de ofta till besvär under de vackra sommarkvällarna. Lyckligtvis är det möjligt att förlita sig på biologisk mångfald för att begränsa skadorna som orsakas av dessa insekter utan att nödvändigtvis använda kemikalier. Visserligen, medan vissa prydnadsväxter har konsten att locka pollinatörer genom sina blommor, är andra kapabla att avskräcka skadedjur genom sin kraftfulla lukt. Dito för gnagare och andra skadedjur som är känsliga för doften från vissa växter. Plantera den bara bland grönsakerna, på altanen eller balkongen för att skrämma bort råttor, mullvadar och möss.

Hur håller man råttor borta från trädgården?

Medan inuti huset är ultraljudsfällor de mest effektiva för att kontrollera gnagare, är det också möjligt att hålla dem borta från trädgården genom att odla växter. Bland dem ärEuphorbia. Denna prydnadsväxt hjälper till att driva ut oönskade djur från trädgården. Det stöter inte bara bort råttor, utan också möss och mullvadar. För att begränsa intrång så mycket som möjligt är det bättre att gynna sorten Euphorbialathyris, även kallad purge spurge. Varning! Denna giftiga växt bör hanteras med försiktighet.

Vanlig renfana för att stöta bort myror

De renfana är den perfekta prydnadsväxten för att hålla så många insekter borta som möjligt. Den har faktiskt blommor och särskilt doftande löv, vilket har effekten att stöta bort myror. Några färska buketter placerade i deras väg kommer att räcka för att avleda dessa skadliga insekter från deras väg. För att hålla myggor borta är det lämpligt att gnida den färska renfanan på anklarna eller handlederna. Tillredd som flytande gödsel, avkok eller infusion, är denna växt effektiv för att skydda trädgården och grönsaksområdet från skadedjur som sniglar, purjolöksmaskar, Coloradobaggar och bladlöss.

Absint, en nyttig växt för köksträdgården och hemma

Absint har insekticida och insektsavstötande egenskaper. Hemma rekommenderas att göra påsar fyllda med torra skott för att bli av med malar i garderober eller garderober. Absint är också användbart i trädgården. Det räcker att odla den vid foten av rosenbuskarna för att avvärja bladlöss. Denna dekorativa perenn fungerar också som en insekticid eller insektsmedel mot:

 • Larverna ;
 • Myrorna ;
 • Purjolöksfjärilar;
 • Carpocapses;
 • Loppbaggar;
 • Kålmaskarna;
 • Sparris och morotsflugor.

Basilika, det perfekta repellerande medlet för att avvärja flugor

Användbar i både matlagning och trädgårdsarbete, småbladig basilika är den perfekta smaksättningen för en pastarätt eller sommarsallad. Förutom sina medicinska egenskaper kan denna ätbara växt stöta bort flugor. För att dra fördel av dess avvisande egenskaper är det bäst att odla den på fönsterbrädor. Det går även bra att hänga färsk basilika i klasar på dörrar och fönster.

Förutom basilika har salta visat sig vara effektiva för att stöta bort flugor och andra skadedjur på plantager. Dessa skadedjur hatar verkligen dess peppriga lukt.

Den doftande skogsruffen för att bekämpa nattfjärilar

Detta aromatisk växt täcker marken med små stjärnklara vita blommor på våren. Den släpper även ut en doft av hö och vanilj som nattfjärilar inte tål. För att dra nytta av dess avstötande effekt utan att göra den giftig, är det lämpligt att torka den illaluktande skogsruffen i ett ventilerat och torrt rum. Sedan är det nödvändigt att placera den i små påsar för att glida mellan lakanen och kläderna. Detta naturliga knep håller tvätten i gott skick samtidigt som den sprider en behaglig lukt i skåpen.

Citronmeliss för att övervinna myror

Denna fleråriga växt avger en stark citrondoft som gör att både:

 • Smaksätt söta eller salta rätter;
 • Attrahera födosökande insekter, särskilt bin;
 • Stöt bort skadliga insekter som myror och flugor genom att placera färska buketter på strategiska platser.

Citronmeliss används också för att stöta bort myggor. När den väl planterats nära terrassen låter den familjen njuta av måltider utomhus utan att störas av dessa skadliga insekter.

Mynta, en mångsidig aromatisk växt

I trädgården räcker det med några meter pepparmynta eller pennyroyal skrämma bort råttorna, möss och sniglar. Dessa växter används också i infusion för att skydda grönsaksträdgården mot:

 • Loppbaggar;
 • Bladlöss;
 • Ravens piérider;
 • Squashbuggar.

Inomhus är det idealiskt att plantera mynta i en kruka framför fönstren för att hindra flugor från att invadera huset. Oavsett om det är färskt eller torrt avger myntan en kraftfull doft som stöter bort andra skadliga insekter som:

 • De myror ;
 • Mal;
 • Spindlarna.

Doften av citrongräs för att skrämma bort myggor

Färska citrongräsblad är bra för att bli av med myggor på sommarkvällar. Varning! Lövverket på detta gräs har ingen avstötningskraft om det planteras i marken eller i en kruka. Det är nödvändigt att hacka några löv och placera dem på matbordet för att växa igen:

 • Myggor ;
 • Flugor;
 • Midges;
 • Getingarna.

De som föredrar att använda växter som är lättare att skrynkla kommer att välja citronverbena.

Lavendel, både estetisk och användbar

Lavendel används för att smaksätta rätter, men också för att skydda grönsaks- och prydnadsväxter. Det har verkligen insekticida och insektsavstötande egenskaper. Att slåss mot bladlöss, rekommenderas att odla officiell lavendel vid foten av rosor och grönsaker. Samtidigt är denna prydnadsväxt säker på att skrämma bort myrorna.

När den väl har installerats på balkongen och runt terrassen, utstrålar lavendeln en doft som kan stöta bort myggor och getingar.

Den doftande pelargoniet för att bekämpa myggor

Detta naturliga repellent avger en citrondoft som hjälper till att övervinna skadliga insekter. För att skydda dig mot myggbett, gnugga helt enkelt bladen på anklarna, benen, handlederna, armarna och nacken. Den doftande pelargonium är också känd för sin avstötning mot flugor och getingar. För detta ändamål bör den odlas i en kruka nära fönster. Varning! Denna växt är ganska känslig för kyla. Bättre att ställa den på en solig plats.

Köttätande växter för att fånga insekter

Bland de köttätande växterna att växa inomhus och i trädgården är:

 • Dioneerna;
 • Kanna växter.

Dionies är ofarliga flugfällor, förutom insekter. Deras käkformade löv sluter sig över flugor och myror. Kannaväxter har å andra sidan urnor som gör att de kan locka till sig insekter, dränka dem och smälta dem. Myror, getingar och sniglar är bland deras favoritbyten.