Hur rengör och underhåller man bomullspercal?

Från tvätt till förvaring behöver sängkläder av bomullspercal ordentligt underhåll för att förbli oklanderliga. Hur tvättar man den här typen av tyg? Hur ofta ? Vilka är misstagen att undvika för att förvara den på rätt sätt? Hur behåller man sin mjukhet och sina färger i flera år? Här är allt du behöver veta för att behålla detta exceptionella tyg.

Sköter bomullspercale

Tvätta percalen i rätt temperatur

Bomullspercale har en tät och regelbunden väv. Detta tyg är tillverkat av bomullsfibrer den längsta, vilket ger den exceptionellt motstånd. För att slappna av dessa fibrer är det lämpligt att göra en första kall tvätt före första användningen. Operationen utförs vid 30 ° C, utan sköljmedel eller tvättmedel. Denna första tvätt kan också ersättas med en enkel blötläggning. Nya lakan ska blötläggas i kallt vatten i minst 10 timmar före användning.

Efter denna första tvätt är det nödvändigt att öka tvätttemperaturen till 40 ° C. Denna temperatur är idealisk för att bevara tygets kvalitet. Men om sängkläderna är väldigt smutsiga går det att värma upp till 60°C för att lättare få bort fläckarna. En varmtvätt kan också desinficera sängkläder, särskilt om det har använts av en sjuk person.

Angående tvätt så är det lämpligt att använda ett milt tvättmedel eller ekologiskt sköljmedel. Rengöringsmedel som innehåller blekmedel som klor eller optiska vitmedel rekommenderas inte eftersom de är för aggressiva. Dessa produkter kan försämra tygets kvalitet och smutsa ner det med tiden. Tvätten måste också göras varsamt, och respektera en gräns vad gäller kvantitet. En överbelastad maskin kan faktiskt störa rengöringens korrekta prestanda.

Som med alla typer av tyger bör färgad tvätt separeras från vit tvätt så att färgerna inte överförs. För att bevara färgerna är ett knep också att använda vit vinäger. Vinäger har kraften att återuppliva färger och bleka vit tvätt. Grunddosen är 1 matsked vinäger per 1 liter vatten.

Tvätta percalen med rätt frekvens

Sängkläder i bomullspercal blir mjukare med tiden. Ju mer tyget tvättas, desto mjukare och smidigare blir det. Det är dock inte tillrådligt att tvätta det varje dag. Den rekommenderade tvättfrekvensen är sju till tio dagar för lakan, påslakan och örngott.

Bomullspercale har fördelen av en god andningsförmåga. Finheten hos bomullstrådarna som den är designad med gör att den kan anpassa sig till alla årstider. Så även vid kraftig svettning på sommaren behöver lakanen inte bytas ut varje dag. En bytesfrekvens på en vecka är mer än tillräckligt. Det bör dock noteras att lakanen kan hållas fräscha ännu längre om användarna duschar före läggdags. Därmed blir tvättfrekvensen ännu lägre.

För tvätt som inte är i direkt kontakt med huden behöver den inte tvättas ofta. Dekorativa tillbehör som överkast, överkast eller kuddar och madrassskydd kan till exempel tvättas mellan tre och sex månader. Uppenbarligen kan denna frekvens anpassas till behoven, beroende på omständigheterna.

Torka försiktigt percalen

Torkning är också ett viktigt steg i underhållet av tyget. Bomullspercal uppskattar särskilt torkning i det fria. Därför rekommenderas att torka den direkt på ett rep efter spinning. Observera dock att solens strålar kan påverka tygets kvalitet, speciellt om det är färgat. Om arken exponeras direkt för dem kan de blekna med tiden. Inredningen är därför det bästa stället att torka bomullspercalen på, men man måste se till att rummet inte är för fuktigt.

Även om lufttorkning är det bästa alternativet, är användningen av torktumlaren inte förbjuden. I detta fall är det nödvändigt att gynna en skonsam torkning. Istället för att välja torkdukar, välj istället ulltorkbollar som är mycket mer ekologiska och respekterar textilier. Det är också lämpligt att ta bort tvätten innan den torkar helt för att undvika överdriven skrynkling. Faktum är att bomullspercale är lättare att stryka när den fortfarande är lätt fuktig.

Städa i percale lakan

För att kunna njuta av en mjuk och perfekt len ​​tvätt är det också viktigt att veta hur den ska förvaras. När de väl har tvättats, torkats och strukits, vikas lakanen med delikatess och precision. De förvaras sedan i garderoben, helst efter kategori för att inte gå vilse.

Det finns otaliga förvaringsidéer för sängkläder, men valet beror framför allt på varje individs vanor och möjligheter.

Ett tips är att lägga in allt av sängkläder i ett örngott så att det inte sprids. Denna teknik gör det också möjligt att skydda arken mot damm, samtidigt som det underlättar valet vid varje byte.

En annan lösning är att förvara de vikta arken i lådor. Utvecklad av japanskan Marie Kondo, är denna teknik baserad på noggrann vikning och minimalistisk förvaring. Den är idealisk för att rensa i garderoben.

Anta goda vanor med percalsängkläder

Bortsett från processen att tvätta, torka och lagra, är det också nödvändigt att veta hur man adopterar rätt handlingar på en daglig basis. Genom att undvika några vanliga misstag blir sängkläder av bomullspercal bara bättre.

Så här är några regler att följa för att förlänga arkens livslängd:

  • Ta för vana att duscha innan du lägger dig för att hålla tvätten fräsch tillräckligt länge. Detta kommer automatiskt att minska tvättfrekvensen och begränsa slitaget över tiden.
  • Bädda sängen varje dag för att förhindra dammkvalster och ha ett snyggt sovrum.
  • Undvik att placera föremål på sängkläderna: smutsiga kläder, skor, smartphones, handväskor och resväskor. De kan påverka kvaliteten på tvätten.
  • Ventilera alltid rummet.
  • Undvik närvaron av pälsdjur i rummet så mycket som möjligt.

Kort sagt, du måste veta hur man anammar en hälsosam livsstil för att dra nytta av en bra kvalitet på sängkläder. Det är sedan upp till var och en att göra de val som passar dem.