Allt du kan göra med korkar

Korkproppar kan återvinnas för att göra användbara vardagsföremål. Det är möjligt att förvandla dem till ett dekorativt föremål, en blomkruka, en nyckelring eller till och med en eldstartare. Kort sagt, deras användning är särskilt varierande. Här är några enkla tillbehörsidéer att göra med korkproppar.

11 coola saker att göra med korkar

Gör en nyckelring med en korkpropp

Korkproppar kan användas för att göra personliga föremål, utan att nödvändigtvis ha en DIY-själ. Det är ganska enkelt att göra en nyckelring av en korkpropp. Du behöver bara ta med en krok eller a färgat garn.

Kroken är lättast att använda, eftersom du bara behöver trycka in den djupt i proppen. Kroken kommer att användas för att hänga upp nycklarna och voila!

För strängen, stick hål på korkproppen från ände till ände och sätt in den. Nycklarna träs en efter en på snöret. De senare knyts sedan för att inte låta dem fly. Den måste vara stark för att hålla sig väl under tyngden av nycklarna.

Korkproppen för att skydda frukten

Korkproppen används i köket för att förhindra att frukterna ruttnar. Skär bara korken på mitten och lägg dem i fruktkorgen. Denna teknik gör det möjligt att förlänga livslängden på frukterna. Detta beror på att kork absorberar fukt och därmed fördröjer fruktruttnandet. Så ju fler bitar av kork det finns i soptunnan, desto bättre!

Gör underlägg med korkar

Mjuk kork absorberar omgivande värme. Värmen från fat och grytor har därför ingen inverkan på honom. Så den kan användas för att göra underlägg motståndskraftig, lätt och dekorativ. För att göra detta är det nödvändigt att montera en fyrtio korkar. Sedan är det bara att rada upp dem för att bilda en fyrkant eller en cirkel, beroende på vilken storlek och form du letar efter. Propparna limmas sedan ihop med lim. Låt underläggen vila på en väl ventilerad plats för att limmet ska torka snabbt.

Använda korkproppar för att tända en grill

Korken är gjord av barken på ett träd. Den antänds lätt. Det gör det alltså möjligt att starta en eld med lätthetoch detta på ett ekologiskt sätt. Doppa bara korken i denaturerad sprit, placera den sedan i mitten av kolen och tänd den.

Lyft ett lock med en korkpropp

Det är lättare att lyfta på locket på en gryta med en ugnsvante, men det här tricket kan hjälpa när handsken i fråga inte går att hitta. Helt enkelt skjut in en kork under lockets handtag.

För att skydda parkettlack

Den lackade parketten är väldigt vacker, men den är rädd för repor. Stor försiktighet ska iakttas när du flyttar möbler som stol, soffa eller soffbord. Det räcker dock med en enkel stöt med en stol för att flytta dem och riskerar därmed att repa parkettens lack, speciellt när stolens ben är gjorda av metall. För att undvika eventuella olyckor av detta slag räcker det att skära några korkproppar i remsor av samma storlek och limma varje bit under fötterna på möbeln. Möblerna kommer att röra sig mindre och kommer inte att repa lacket även om det skulle glida.

Skydda dörrarna med korkar

Dörrar som smäller hela dagen är besvärande och kan orsaka skador på både dörr och vägg. Istället för att köpa en dörrstopp finns det en mycket praktisk lösning. Fäst bara korkproppen på väggen som dörren smäller mot när den öppnas. Korken absorberar stöten och minskar ljudet från klicket.

För att eliminera dålig lukt från kylen

Kork är bra på att absorbera fukt, men även dålig lukt. Så, placera bara några korkar i kylskåpets olika facken och du är klar! Det är dock nödvändigt att bli av med de livsmedel som orsakar dålig lukt.

Gör en servetthållare med korkar

För att göra en 100 % återvunnen handduksstång behöver du några korkar, en träskiva och skruvar. Stegen för att göra handduksstången är:
  1. Slipa träskivan så att den blir helt slät;
  2. Applicera lack på träet för att skydda det;
  3. Låt torka på en väl ventilerad plats i 24 timmar;
  4. Fäst korkarna på träskivan med skruvar;
  5. Avstånd mellan korkarna är cirka 10 cm;
  6. Fäst träplankan på badrumsdörren. Det återstår bara att hänga upp handdukarna.

Gör placeringskort eller etiketter med korkar

Korkproppar gör att placeringskort kan göras på nolltid. Allt du behöver göra är att dela korken på längden. Det är också nödvändigt att platta till den andra sidan av korken så att den inte rullar på bordet. Skriv sedan namnen på gästerna på ett kartong och sätt sedan in det senare i öppningen som är gjord på korken.

Korken kan även förvandlas till en etikett för att komma ihåg namnet på växten som just har såtts. Skriv det bara på korken med en permanent markör, stick en trähacka i den och placera den bredvid plantan.

Gör en blomkruka med korkproppar

Det tar ungefär en fyrtio korkar att göra en liten blomkruka. Här är stegen för att göra en:
  1. Ta grytan för att täcka;
  2. Limma korkarna en efter en runt burken med lim, börja i botten;
  3. Applicera limet på de områden som kommer i kontakt med krukan och mellan varje propp.
Oavsett om kepsarna ligger ner eller står upp är målet att täcka krukan helt. Kepsar kan målas eller lämnas som de är.

Samma teknik låter dig göra en snygg fotoram. Det räcker faktiskt att limma ihop locken för att bilda en fyrkant. Fotot fästs sedan på ramen med en enkel häftstift.