Gör din egen växtgödsel: 3 recept

Gödselmedel, stimulantia, fungicider, repellenter eller till och med insekticider, växtgödsel är praktiskt taget nödvändigt för att upprätthålla en ekologisk trädgård. Det här är en lösning som är både ekologisk och ekonomisk, men ändå lätt att koka ihop. Zooma på de olika recepten för växtgödsel och deras respektive roller i trädgården.

Gör växtgödsel själv

4 tekniker för att göra växtgödsel

Växtgödsel är en örtpreparat, tillägnadunderhåll och skötsel av trädgården. Växterna som används i processen är plockas på morgonen helst för fullt av aktiva ingredienser. De kan sedan användas färsk eller torkad, att veta att för alla förberedelser, 1 kg färska växter lika 100 g torkade växter.

Det finns 4 sätt att göra en växtgödsel: av jäsning, genom infusion, genom maceration och genom att avkok. För alla recept är doseringen 1 kg växter för 10 l vatten. Det är viktigt att använd alltid regnvatten för att få en god kvalitet på flytgödsel.

Genom jäsning

Steg
 1. Börja med hacka växterna att frigöra sina aktiva komponenter;
 2. Lägg de hackade plantorna i en behållare fylld med vatten, säkerställa respektera grunddoseringen ;
 3. Täck behållarenför att tillåta cirkulation av gas genom hela processen;
 4. Låt jäsa till 2 veckor, omrörning två gånger om dagen;
 5. Kolla närvaron av bubblor, bevis på att blandningen jäser;
 6. Den flytande gödseln är redo när alla bubblor är borta ;
 7. Filtrera och sätta dem sidorest att göra kompost.
Använda sig av

Flytande gödsel erhållen genom maceration kan användas i vattning eller in spray beroende på den förväntade åtgärden. Som insekticider, fungicider och repellenter är de späd till 10 % med regnvatten och spraya direkt på de berörda plantorna. Som gödningsmedel, de späd till 20% och används som bevattningsvatten. Uppenbarligen beror den flytande gödselns verkan på de växter som används i processen.

Genom infusion

Steg
 1. Börja alltid med hacka de delar av växterna som ska användas;
 2. Koka upp 10 l vatten i en kastrull eller kastrull;
 3. Täck med locket;
 4. Frånkokande, ta bort från elden och häll i de hackade plantorna;
 5. Låta för cool;
 6. Filtrera med en sil, ett durkslag eller en tät maskduk;
 7. Lämna till vila i 2 dagar på en sval plats;
 8. Den flytande gödseln är klar att användas.
Använda sig av

Den flytande gödseln som produceras av infusion används främst i spray. Innan användning på växter är de utspäddmed regnvatten, med en hastighet av 1 l flytande gödsel för 10 l vatten.

Genom maceration

Steg
 1. Börja processen genom att hacka växterna;
 2. Lägg de hackade plantorna iKallt vatten, med en hastighet av 100 g för 1 l vatten ;
 3. Täck med behållarens lock;
 4. Se till att den omgivande temperaturen är mellan 16 och 20 ° C;
 5. Låt stå för 1 dag hel högst.
 6. Filtrera.
Använda sig av

Till skillnad från annan flytande gödsel som kan förvaras i dagar, macerationer måste användas snabbt. De kan lagras i 2 dagar maximalt. Utöver det riskerar de att skadas. Den flytande gödseln som erhålls genom maceration används huvudsakligen som spray. De kan spädas ut eller inte, beroende på vilka växter som används i beredningen.

Genom avkok

Steg
 1. Börja med hacka växterna avsedd för avkok;
 2. Placera de hackade plantorna i en behållare fylld med kallt vatten;
 3. Låtavila för 24 timmar ;
 4. Sätt på värmen och täck med lock;
 5. Koka i ungefär en halvtimme;
 6. Ta bort från värmen och låt svalna utan att ta bort locket;
 7. Filtrera;
 8. Den flytande gödseln är redo att användas.
Använda sig av

Avkoket kan användas ren eller utspädd med regnvatten, beroende på vilka växter som används för beredningen. Den kan ersätta stänk vatten eller använd den i spray på stjälkar och blad. Den flytande gödseln måste vara används inom 48 timmar som följer på dess förberedelse.

Exempel på växtgödsel

Växtgödselns åtgärder beror huvudsakligen på de växter som valts för receptet. Varje art har verkligen sina egna dygder. Dessutom är det så rekommenderas inte att blanda växter i preparat, med risk för att skada jäsningsprocessen. Blandningarna kan endast göras efter att flytgödseln har producerats, beroende på förväntade resultat.

Gödsla och stimulera växtgödsel

 • Nässlor jäsning : denna flytande gödsel stimulerar planttillväxt och bidrar till fotosyntes. Det späds ut till 20 % för att ersätta bevattningsvattnet och kan även sprayas på växter.
 • Comfrey jäsning : det kan användas som gödningsmedel för förbättra jordens kvalitet. Utspädd till 5 % sprayas den direkt på plantorna. Utspädd till 20% kan den användas för vattning.
 • Maskrosjäsning : används i vattning, det fungerar som gödningsmedel för jorden. Det späds ut till 5% med regnvatten.

Flytande gödsel från svampdödande växter

 • Fält åkerfräken infusion : det förebygger och behandlar infektioner som t.ex blåsa, mjöldagg, den mögel eller den sårskorpa. Det späds till 5% för att spraya på blad och stjälkar.
 • Infusion av fläder : det är effektivt för att förebygga rost och andra sjukdomar, som t.ex mögel och mjöldagg.
 • Tansy jäsning : den är utspädd till 20% och fungerar som skydd mot svampsjukdomar såväl som parasiter.
 • Nasturtium infusion : det sprutas outspädd på fruktträd för att utrota chancre. Utspädd till 30 % är denna gödsel också effektiv för att förebygga och behandla mögel på tomaten.

Flytande växtavstötande medel

 • Rabarbermaceration: denna växtgödsel späds till 5% och pulveriseras för att stöta bort sniglar, larver, larver och bladlöss.
 • Nässla infusion : den späds ut till 5 % för att skrämma bort dammkvalster, carpocapses och den bladlöss.
 • Absintmaceration : det sprayas direkt på marken för att skrämma bort sniglar.

Flytande gödsel från insekticida växter

 • Vitlöksavkok : både fungicid och insekticid, den späds ut till 5% och sprayas på plantorna. Denna flytande gödsel används mot lökfluga, den bladlöss och dammkvalster. Den används outspädd i vattning till förhindra ruttning av jordgubbar och den persika blister.
 • Fermentering av manlig ormbunke : det används rent för att utrota vinbladshoppare och den bladlöss. Spädd till 10% när den används som spray, kan den också skrämma trådmask från sprayad potatis.

Några försiktighetsåtgärder att vidta när du använder flytande gödsel

Plantera gödsel använd försiktigt i trädgården, med risk för att skada växternas korrekta utveckling. Innan man behandlar växterna är det särskilt nödvändigt se till att de inte har fått slut på vatten de senaste 2 dagarna. Det är också lämpligt att kolla vädret innan behandlingen påbörjas. Regnet kommer att skölja bort den sprutade flytande gödseln, liksom för mycket sol eller för stark vind. Användningen av flytgödsel är idealisk på kvällen eller tidigt på morgonen. Se också till variera behandlingarna och rymma ut spraysessionerna, speciellt för grönsaker. Efter behandling, vänta minst 48 timmar innan du skördar och konsumerar växter.