Noll avfall: tillverkning av tvättbara dambindor

Även om dessa tvättbara tillbehör är dyra i butiker, kombinerar man att göra dem själv ekonomi och ekologi. För nöjet att göra själv och för att spara pengar är tvättbara bindor ett utmärkt alternativ till engångsbindor. Fokusera på tipsen för att göra dina egna tvättbara bindor.

Gör dina egna tvättbara bindor

Material som behövs för att göra hygieniska skydd

Helt hygieniskt, tvättbara handdukar är ekonomiska och ekologiska. Inget avfall kommer att hamna i papperskorgen under din mens, eftersom dessa tillbehör är återanvändbara. Deras köp representerar en betydande kostnad, det är billigare att göra dem själv. För det, 4 olika tyger är nödvändiga för dess tillverkning :

 • a bomullstyg, helst biologisk, som kommer att vara i direkt kontakt med huden. Den kan till exempel bärgas från en sliten t-shirt. Mörkfärgat, mönstrat tyg rekommenderas för att göra fläckar mindre märkbara;
 • a absorberande del idealiskt utformad i en mikrofibertyg som en bit av resehandduk i mikrofiber eller en bit ny mikrofiberduk;
 • vävnad regnrock erhållen från en paraplyskydd ;
 • ett tyg för ovandelen, i kontakt med underkläderna som kan återställas från ett skadat plagg. När det gäller materialet att gynna rekommenderas att välja ett annat tyg än det som används för toppen. Detta hjälper till att skilja toppen från botten.

Tvättbar dambinda: tillverkningssteg

Här är stegen att följa:

 1. Till att börja med är det viktigt att tvätta alla tyger väl vid en temperatur lägre än eller lika med 30 ° C för vattentätt tyg och mikrofibrer.
 2. Gör ett mönster på ett papper genom att frihandsrita servettens storlek och form. Det noteras att storleken bör vara anpassad efter flödet baserat på en befintlig handduk.
 3. När det första mönstret är klart, rita samma form runt den första lämnar en 1 cm kant för sömmen.
 4. Klipp ut mönstret på de andra tygerna med respekt för samma form: bomullstyget för toppen, 3 lager av det vattentäta tyget som ska läggas över paraplytyget i slutet och tyget under.
 5. Klipp ut en rektangel av mikrofibertyg.
 6. Montera de 3 lagren av tyg vattentät och placera denna rektangel i mitten innan fixera dessa tyger med clips eller nålar. Därefter ska konturerna av mikrofiberrektangeln sys till lagren av vattentätt tyg.
 7. Det sista steget är att placera över- och undertyget på sina respektive ställen innan sy kanterna på tygernagenom att stoppa in dem.

För att fixera flikarna under trosorna går det att använda en klassisk knapp, a repa, a tryck metall eller plast.

Videohandledning för att göra tvättbara handdukar