Hur torkar man växter?

Att torka plantorna väl under säsongen är ett utmärkt alternativ för att kunna använda dem senare. Tvätta dem noggrant, bind grenarna till buketter, fäst dem säkert på en bit snöre eller till och med häng dem upp och ner, olika steg måste utföras. För att torka snabbt bör valet av installationsplats vara klokt.

Torra växter

Torka örterna för bättre konservering

De aromatiska växter från trädgården förhöj smaken av smårätter, rena inomhusluften och skapa en varm touch i dekorationen. Aromen som produceras av dessa växter är mycket uppskattad på det kulinariska området. Ändå, hur kan man njuta av säsongens örter året runt? För att svara på denna fråga finns det bara ett alternativ: att torka örterna.

För att förhindra att de unga skotten börjar vissna bör de skyddas mot fukt. Detta är det bästa sättet att lagra aromatiska växter som:

 • timjan ;
 • basilikan ;
 • Rosmarin ;
 • lavendel;
 • citrongräs;
 • mynta ;
 • mejram ;
 • etc.

För att fortsätta ha aromatiska örter flera månader efter skörd och för att dra full nytta av deras läkande och näringsmässiga värden är torkning en rekommenderad lösning.

Hur man torkar aromatiska växter

Att sätta ut plantorna på tork är ingen svår uppgift. Tanken är att plantera ovan jord för att att kunnastyra efter behag hastigheten i utvecklingen av örter. Med andra ord kommer trädgårdsmästaren att försöka befria sig från naturens begränsningar. För att göra detta åtföljs torkning av ett antal odlingsoperationer.

 • Plocka örterna i rätt tid

Skördedatumet är avgörande för torkningsförmågan. Det bör ställas in i blomnings- eller panikelinitieringsstadiet för örterna. Vid den här tiden av den vegetativa cykeln är skotten unga och flexibla. Oljehalten är extremt hög. Detta är ett viktigt kriterium eftersom det betingar växtens smakgivande kraft som en krydda eller en krydda grönsak. Var noga med att inte plocka upp smutsiga eller sjuka växter.

 • Välj en lämplig plats för att torka örterna

När plantorna har skördats måste de torkas utan dröjsmål:

 • ta först en svamp indränkt i vatten eller en lätt fuktig trasa;
 • Gnugga försiktigt ytan på bladen och blommorna med trasan. Syftet med denna operation är att ta bort spår av jord från växten. Använd framför allt inte kranvatten, annars kommer växterna att bli mättade med vatten och torkningen blir mycket mer komplicerad;
 • placera sedan plantorna på en lämplig plats där de kommer att ha skydd.

En bra plats för aromatiska örter uppfyller följande villkor:

 • ett relativt mörkt rum: ljus accelererar vegetativ tillväxt, vilket leder till snabb nedgång av växten;
 • ett varmt rum: för att behålla växten måste en lägsta temperatur respekteras;
 • rimlig ventilation: rummet måste låta luftströmmar passera för att torka löven och återuppliva dem något. Örternas fräschör kommer därmed att bevaras.
 • Torkar sig själv

Torkningsprocessen innebär att de aromatiska örterna utsätts för fria luften för att avlägsna vattenreserverna som lagras i de vegetativa organen, och sedan samla upp frön och stjälkar för bevarande.

De tio budorden som sammanfattar konsten att torka är följande:

 1. Samla de aromatiska växterna i buntar. Antalet grenar per bunt varierar beroende på typ och storlek på växten i fråga. I genomsnitt kommer en bukett att bestå av 6 till 10 grenar.
 2. Kombinera inte aromatiska arter: varje bukett motsvarar en distinkt art. Anledningen till detta förbud är att vissa växter förlorar sin vattentillgång lättare än andra.
 3. Forma lösa buketter.
 4. Ge tillräckligt med avstånd mellan skivorna för att tillåta aromaterna att andas. Placera dem till exempel med 9 cm eller 10 cm intervall. Det är faktiskt viktigt att alla grenar korsas av luftströmmen. Således kommer de att torka snabbt.
 5. Håll buketterna säkert med en bit tråd (resår, nylonsnöre eller annan kökstråd) för att förhindra att stjälkarna flyger ut genom fönstret eller faller i golvet.
 6. Dra ut ett vertikalt rep och häng försiktigt upp skivorna 10 cm under repet.
 7. Häng örtsprayerna i omvänt läge, det vill säga bladen i botten.
 8. Avstå från att placera buketter i direkt solljus. Detta kommer att påskynda torktiden, men till priset av mindre smak och mindre intensiv örtarom.
 9. Föredrar varma, välventilerade och mörka platser.
 10. Låt växterna torka i 2 eller 3 veckor i trädgården. När denna period har förflutit kommer de att vara redo att konsumeras.

Förutom att blomma bra på våren kommer dessa grenar som hänger på väggen att skapa en naturlig och varm atmosfär i huset.

 • Lägg i plastburkar eller glasburkar

När torkningen är klar är det möjligt att placera örterna i terrakotta, glasvaser eller till och med i plastkrukor. Ur miljösynpunkt rekommenderas inte plast, eftersom materialet, som är icke-återvinningsbart och icke biologiskt nedbrytbart, genererar avfall. Det är möjligt att sätta vackra etiketter på burkarna, bara för att sätta en touch av nyckfullhet till arbetet. På så sätt kan växterna placeras på vinden.

Bakning: är det en bra idé?

Att torka örter, många älskare av trädgårdsarbete använda mikrovågsugnen på ett felaktigt sätt. Även om den är tekniskt effektiv är denna metod inte den bästa enligt Society for the Protection of Aromatic Herbs i Frankrike. Att sätta in örterna i ugnen kommer att bränna dem. Dessutom kommer växten att förlora en stor del av sina vitaminer och mineraler. Dess terapeutiska egenskaper kommer också att förändras.