Hur kontrollerar man bilens däcktryck själv?

Säkerheten för en bil beror helt på däckens skick. Regelbunden lufttrycksövervakning är avgörande för att optimera väghållningen och bromsningen, men också för att minska bränsleförbrukningen och för tidigt däckslitage. Råd och steg att följa för att själv kontrollera ditt däcktryck.

Kontrollera däcktrycket

När ska man kontrollera bilens däcktryck?

De förlust av däcktryck av en bil kan ändra körsäkerhet och påverkan på bränsleförbrukningen. För att undvika olägenheter rekommenderas att man gör en kontroll en gång i månaden när fordonet är kallt. Detta bör också göras innan du gör en lång resa.

Sedan november 2014 måste dessutom alla nya fordon som säljs i EU vara utrustade med en trycksensor som kallas TPMS (Däcktrycksövervakningssystem). Detta automatiska övervakningssystem informerar föraren om lufttrycksnivån inuti varje däck är korrekt. Den skickar också en varningssignal när den faller under den säkra nivån.

Vilket tryck för hans däck?

Innan du utför kontrollen, var medveten om de tryck som rekommenderas i byggarmanual. Uttryckt i stapel indikerar de spänningen eller inflationsnivån av ett däck. De är skrivna på insidan av dörren (förarsidan), i handskfacket eller på tankluckan.

Det bör noteras att rekommenderad trycknivå beror på däckens placering: fram eller bak. Det varierar också beroende på däckmodell, dess storlek och vilken typ av fordon den är monterad på. Dessutom anges en extra tryckklass för lastade bilar och de som färdas på motorvägen. Beroende på dessa förhållanden är det korrekta trycket mellan 1,8 och 3 bar.

Steg för att kontrollera däcktrycket

För kontrollera däcktrycket på din bil själv, är det nödvändigt att använda en luftkompressor inkopplad på cigarettändaren:

 1. Skruva av däckets ventilkåpa;
 2. Anslut änden av kompressor-tryckmätare på ventilen;
 3. Kontrollera att trycknivån som visas överensstämmer med den som anges i manualen;
 4. Justera trycket genom att trycka på tömningsknappen eller uppblåsningshandtaget;
 5. Skruva på ventilkåpan igen.

Konsekvenserna av dåligt däcktryck

När däcken är för lågt pumpade :

 • De värms upp och slits snabbt;
 • De löper ökad risk förbrista ;
 • De hantering är mindre bra;
 • Fordonet är mer känsligt förvattenplaning ;
 • Bromssträckorna förlängs;
 • Bensinförbrukningen ökar.

När däcken är överpumpade :

 • De slits ut i förtid;
 • Väghållningen och markgreppet minskar;
 • de bromsning är mindre effektiv.