Hur undviker man hårt vatten?

Mellan sprött hår, grova kläder eller fjällande kranar är hårt vatten ofta källan till olika problem. Det finns dock lösningar. Vattenrenare, rengöringsprodukter eller naturläkemedel, här är alla metoder och tekniker för att förhindra kalkavlagringar hemma och enkelt bekämpa dess skadliga effekter.

Undvik hårt vatten hemma

Vad är kalksten?

de kalksten är en sedimentär bergart som huvudsakligen består av kalciumkarbonat. Detta element finns också i bland annat dricksvatten. Vid lågt innehåll är det ofarligt.

Nackdelarna med hårt vatten

Kalksten är ett problem när det finns i högt belopp i dricksvatten. Det påverkar sedan dess hårdhet. På linne och människokroppen är detta ämne känt för sitt torkningseffekter. På ett rör koncentreras kalksten för att bilda skalan.

Således kan en hög kalkhalt ha flera konsekvenser som är synliga för blotta ögat eller vid beröring:

 • Vatten med en obehaglig smak;
 • Matt disk när du tvättar;
 • Irriterad och torr hud;
 • a grov tvätt vid beröring, vilket ger en känsla av obehag;
 • Torrt och sprött hår;
 • Fastnade kranar;
 • Från hushållsprodukter som tenderar att lätt brytas ned, speciellt tvättmaskinen eller kaffebryggaren;
 • Radiatorer som tappar ström, vilket leder till en ökning av räkningen;
 • Rörledningar som blir smutsiga eller till och med igensatta.

Fokus på vattenrenare

För närvarande erbjuder handeln olika enheter dedikerade till rening av vatten:

 • De filterkanna för kalkfritt vatten i ett enda steg

För att njuta av färskt, rent vatten utan att behöva köpa en flaska, är filterkannan den idealiska lösningen. Tillsätt bara önskad mängd vatten för att filtreras tar bort kalk, klor eller andra ämnen som är nya för hälsan. Denna teknik gör det också möjligt att skydda hushållsapparater från tandsten. Kom ihåg att vattnet som erhålls på detta sätt måste förbrukas inom 24 timmar.

 • De vattenavhärdare

Avhärdaren filtrerar kranvattnet för att minska kalkhalten. Resultat: mjukare vatten för apparater och rör, och mer välsmakande. Denna enhet finns i två versioner: hartsmjukmedel, de mest använda, samt C0-mjukmedel.², som varken kräver underhåll eller regenerering. Denna enhet har flera fördelar, till att börja med skydd av rör och ventiler mot korrosion. Dessutom ger den slätare hud och slätare tvätt, plus mer välsmakande vatten och skarpa rätter.

 • De osmos

Dessa vattenfiltreringssystem kräver inga kemikalier eller elektricitet. De använder principen om omvänd osmos för att ge mjukt, kalkfritt vatten. Denna teknik tar bort organiskt material, herbicider eller bekämpningsmedel, som orsakar den obehagliga smaken.

 • a kalkfilter: magnetisk eller elektronisk

Installerad runt omkring rörledningar, det hjälper till att rena vatten med hjälp av magneter. Dessa neutraliserar kalkens verkan och förhindrar på så sätt bildningen av fjäll. De elektroniska versionerna är anordnade på vatteninloppet. Kalkavlagringar reduceras av en elektrisk ström som kommer från enheten.

Vilken vattenrenare för vilken enhet?

Det är viktigt att anpassa lösningen efter typen av enhet:

 • För att förhindra skalning av en tvättmaskin och därmed minska energiförbrukningen, användningen vit vinäger eller bikarbonat.
 1. Fyll tvättbaljan med en lösning av vatten och vit vinäger eller häll bakpulver direkt i trumman;
 2. Kör maskinen tom, i sköljläge.
 • För att skydda diskmaskin, den anti-lime bollar är de mest rekommenderade. De ska placeras i enhetens övre korg, varvid en del i allmänhet är i en sluten krets.
 • För att förhindra skalning av en kaffebryggare, är det möjligt att använda en anti tandstensring, för att sänkas ner i kallvattentanken i allmänhet. Denna process hjälper till att förhindra igensättning av vattenledningar. Därför kommer trycket att hållas för bättre kaffe. Kom ihåg att denna teknik inte är lämplig för maskiner som vattenkokare, eftersom den kan smälta ringen. Användning av färskvatten rekommenderas. Regelbunden rengöring med vit vinäger kan också hjälpa.
 1. Slå sedan på enheten dränera genom att upprepa operationen tre gånger. På sista varvet, låt vinägervattenlösningen verka i 30 minuter innan du upprepar tömningen;
 1. Skölj med rent vatten.

Fokusera på naturläkemedel

Vissa naturprodukter är utmärkta anti-kalklösningar:

 • Av citron- och lite sol

Enligt WHO är exponering för solen en utmärkt metod för att sanera vatten. Denna metod tar dock lite tid, cirka 30 minuter. 2012 kunde forskare visa att tillsättning av citron förkortade processen.

 • Av träkol

Hur häpnadsväckande det än kan låta är träkol visar sig vara effektiv för att rena kranvatten. Används i århundraden och neutraliserar skadliga eller kemiska molekyler för att i huvudsak behålla de element som är nödvändiga för hälsan.

 • De moriga frön

Enligt studier av experter, fröna av moringa utgör effektiva föroreningar, vilket gör det möjligt att bli av med 90 till 99 % av bakterierna. Väl i vatten frigör dessa frön proteiner som, genom att binda till föroreningar, orsakar deras aggregering. För en liter vatten, använd 50 till 150 mg malda Moringafrön.

 • DE'kolloidalt silver

DE'kolloidalt silver är en suspension av mikroskopiska silverpartiklar. Den finns i ultrarent vatten och kan behandla kontaminerat vatten genom att neutralisera alla föroreningar: mikrober, virus, bakterier eller andra skadliga ämnen som kalk.

Hur blir man av med lime?

Om kalk trots förebyggande åtgärder verkar sätta sig på vissa enheter är det viktigt att avkalka dem. För att göra detta är naturliga produkter utmärkta allierade:

 • de citron- och den grovt salt

Denna teknik gör det enkelt att ta bort spår av kalksten inlagt på ett stöd. Blanda bara saften av en citron och lite grovt salt, blötlägg sedan en svamp för att gnugga den fjällda delen.

 • de vit vinäger

Effektiv, vit vinäger är känd för sina anti-kalkegenskaper. Avfettningsmedel och deodorant, det utgör en kvalitetsprodukt för hushållet. För att använda, blanda bara tre glas vit vinäger och ett glas vatten. Använd sedan denna lösning på de berörda områdena. Du kan också fylla en liten fryspåse med denna blandning och sedan sänka ner duschhuvudet eller kranen.