Hur och när du ska tvätta din katt: 6 tips

Katten är ett kattdjur som älskar renlighet. Vanligtvis putsar han sig själv med sin grova tunga. Men i vissa situationer är ett bad nödvändigt. Å andra sidan är den här lilla pälsbollen inte alltid lätt att rengöra eftersom den inte gillar vatten. Här är några användbara tips för att göra det enklare för din mästare.

Tvätta din katt

Är det viktigt att tvätta din katt?

Katten är ett kattdjur av sin egen natur. Vanligtvis behöver han inte ett bad varje dag, eftersom han gör sin egen toalett. Detta fyrbenta djur har verkligen en raspig tunga som består av fina spetsiga papiller. Detta organ gör att han kan tvätta sig ordentligt varje dag. Om han bor i en hälsosam miljö är kattens bad inte nödvändigt.

När ska du ge din katt ett bad?

Det finns dock situationer där det är att bada din katt nödvändigt, särskilt närhan luktar illa eller när hans hår är smutsigt och att hans slickar inte längre räcker för att få dem att försvinna. Här är andra fall där en katt behöver tvättas:

 • Efter att ha gått utomhus är hans hår täckt av damm eller lera.
 • När djuret har fått irriterande eller giftiga ämnen på hans hår. Dessa produkter kan vara tvättmedel, bekämpningsmedel eller oljor.
 • Om katten är sjuk är det viktigt att tvätta sig, till exempel efter diarré eller kräkningar.
 • Om han deltar i kattutställningar och tävlingar rekommenderas det starkt att underhålla håret så att han är presentabel.
 • När katten är angripen av loppor, löss eller från fästingar, rekommenderas en antiparasitisk behandling som ordinerats av en veterinär. I förväg är det viktigt att ge den ett bra bad.

Förutom dessa speciella situationer är regelbundet bad nödvändigt för vissa raser hårlösa katter, i synnerhet sphynxen, eller den långhåriga katter. Det är faktiskt möjligt att resterna av sadlar fäster sig på sin långa päls, det blir då nödvändigt att ta bort dem.

Vilken produkt ska du använda för att schamponera din katt?

På marknaden finns det en mängd olika val av schampo för katt. Om djuret är benäget att få allergier eller dermatit, kan dess veterinär också ordinera ett specifikt schampo. Det är i alla fall starkt rekommenderas inte att dela schampo eller duschgel med sin fyrbenta följeslagare, eftersom människor inte har samma pH. En katts hud tål inte de kemikalier och dofter som utgör sin herres vårdprodukter.

Tänk om katten inte gillar vatten?

Din katt gillar inte vatten? Det är inte konstigt! Majoriteten av dessa små katter är ovilliga till fukt, särskilt om de inte har varit vana vid det från en ung ålder. Om denna situation uppstår, torrschampo är ett första alternativ. Det erbjuds antingen till skumbas, antingen att pulverbas. Hur som helst behöver den inte sköljas av. Torrschampo kan även appliceras under vintern, efter en operation eller efter ett besök på kliniken.

I vissa situationer löser inte torrschampot problemet, eftersom en vattensköljning är nödvändig. I det här fallet är det nödvändigt att ta nödvändiga arrangemang :

 • För att undvika att bli repad rekommenderas att du bär tjocka, reptåliga kläder.
 • Du måste täcka dina ben och fötter väl.
 • Privilegerad den kloskuren av hans fyrbenta följeslagare dagen före baddagen.
 • Det är också nödvändigt att borsta borsten i förväg. Denna åtgärd hjälper till att bli av med knutarna i förväg.
 • I värsta fall kan du be om hjälp av en annan person. Hon kommer att hålla katten medan den tvättas för att få över den snabbare.

Toalettens olika stadier

Utan rätt tvättteknik kan även den mest fogliga katten vara svår att tvätta. Att vara väl förberedd är därför viktigt för att undvika påfrestning och den repor.

 1. Börja med att prata med katten. Ägaren måste vara lugn och uppmärksam för att lugna djuret.
 2. Badet kan ske i en badkar klassisk, längst ner i en tvättställ eller i en dusch. Det kan vara användbart att installera en halkskyddsmatta innan du installerar katten där.
 3. Personen kommer att använda ett duschhuvud för att blöta katten. Annars kan hon alltid använda en skål.
 4. Det är då nödvändigt att testa vattentemperatur innan du applicerar det på katten. Det ska varken vara för varmt eller för kallt.
 5. Häll försiktigt vattnet för att inte stressa upp djuret och undvika att få vatten på ögon, näsa och öron.
 6. Applicera schampo och massera försiktigt med hänsyn till appliceringstiden. Denna varaktighet anges på produktbipacksedeln eller på recept som ordinerats av veterinären.
 7. Var noga med att inte glömma de svåråtkomliga delarna som dina fingrar. Å andra sidan, applicera aldrig schampo på ögon, näsa, mun och öron. För att undvika strider med sin lilla följeslagare kan befälhavaren också rengöra den del av huvudet med våtservetter.
 8. Skölj varje del av djurets kropp väl. Du ska bara sluta när allt skum är borta. Annars kan resterna av dessa vårdprodukter orsaka hudirritation. De kan också slickas av katten när den tvättar.

När badet är klart, är det lämpligt att torka din lilla följeslagare med en servett snarare än en hårtork, speciellt om det är ditt första bad. I väntan på att det ska torka är det idealiska att sätta katten i en varmt rum, utan utkast.

Observera att du måste skära av eventuellt ludd och knutar innan du tvättar.

Från vilken ålder kan du tvätta din katt?

För att undvika komplikationer måste katten vara van vid badet från tidig ålder. Hans första bad måste dock göras efter har tappat sitt katthår. Befälhavaren kan först börja med att rengöra den med en tvättlapp. När djuret inte längre är rädd för vatten kan ett helt bad göras.