Hur rengör man en ljuskrona eller en taklampa?

Att rengöra en ljuskrona kan vara komplicerat beroende på dess tillgänglighet, storlek eller material. Däremot kan damm och smuts fastna där och samlas med tiden. Det är därför viktigt att regelbundet damma av dina ljuskronor, upphängningar eller taklampor. Olika metoder finns och kan användas för att underhålla dessa dekorativa element, oavsett tillverkningsmaterial.

Rengör och damma av en ljuskrona

Försiktighetsåtgärder att vidta innan du rengör en armatur

De ljuskronor är dekorativa element som ger en glamorös touch till huset. Men den suspensioner och den ljuskronor ackumulerar damm med tiden, till och med uppgifter som kan synas på ljusa nyanser. Oavsett tillverkningsmaterial för de nedhängda armaturerna (mässing, kristall, krom, glas, etc.), några få rekommendationer ska respekteras innan du rengör dem. Det är lämpligt att ta alla nödvändiga försiktighetsåtgärder att arbeta i full säkerhet.

 • Bryt elektriciteten : som ljuskronorna levereras med Elkraft, det räcker inte att bara stänga av strömbrytaren. Det är också nödvändigt att skärakretsen vid källan, på nivån för strömbrytare. Denna försiktighetsåtgärd förhindrar olyckor.
 • Utrusta dig med en stege : oavsett höjden på ljuskronan är det alltid nödvändigt att använda en pall eller en pall. För att undvika risk för olyckor är det viktigt att se till att den utrustning som används är stabil och att göra hjälp av en annan person.

Tips för effektiv rengöring av en ljuskrona

Rengöring av en armatur måste göras som ett minimum en eller två gånger om året. Men för att förhindra att damm samlas hemma, på ljuskronan eller taklampan, är det idealiskt att rengöra den en eller två gånger i månaden. Oavsett om det är en modern taklampa eller en traditionell ljuskrona damning är ofta knepigt. Ja tvåligt vatten är effektiv för ljuskronor, en dammsugare eller en hårtork Det är lika mycket för en upphängning.

För att ordentligt tvätta en ljuskrona måste du redan känna till dess egenskaper. I allmänhet klassiska modeller är i glas eller in kristall- med tofsar dekorativ. Detta dekorativa element består av koppar, en tunna och hängen. Vissa metoder är effektiva för att utföra sin rengöring.

Det är möjligt att användatvåligt vatten med en mikrofiberduk att försiktigt gnugga varje element i ljuskronan:

 1. Förbered tvållösning ;
 2. Använd en svamp, gnugga kroppen av ljuskronan;
 3. Torka omedelbart med en torr trasa.

Om ljuskronan är inne brons, i koppar, i krom eller in mässing, det ideala är att rengöra den med specialiserade produkter.

Å andra sidan är det bättre vänd inte ljuskronan vid rengöring. Det är rätt att flytta stegen för att nå de områden som ska städas. För att skydda tofsarna av eventuell fallrisk, rekommenderas det att hänga ett öppet paraply under ljuskronan. På så sätt är tofsarna säkra.

Tips för rengöring av en kristallkrona

Det finns andra tips som är effektiva för att underhålla en kristallkrona. Det räcker alltså att torka av den med en smidig och sammetslen hud som t.ex Sämskskinn. Fuktaden senare och torka av kristallprydnaderna utan att ta bort dem från kopparna. Passera sedan a trasatorr på ramen.

Dessutom kan användningen av vita bomullshandskar och a vindrutespolare är en annan möjlighet. Här är stegen att följa:

 1. Spray spolarvätska på en av handskarna;
 2. Gnid hängena en efter en;
 3. Torka av omedelbart med torrhandsken.

Rengöring av löstagbara delar av en ljuskrona

Innan du tar loss de löstagbara delarna kan det vara bra att att ta en bild ljuskrona för att komma ihåg hur bitarna passar ihop, när återmontering. För rengöring av dessa element är det nödvändigt att använda varmt vatten med diskmedel Var vit vinäger. Dessa två lösningar blir av med dammet. Blanda bara ingredienserna i lösningen i en liten bassäng eller i diskbänken. Här är stegen att följa:

 1. Fyll en fjärdedel av behållaren med varmvattenblandning och vit vinäger Var diskmedel ;
 2. Sänk ned delarna i lösningen;
 3. Gnid dem med en svamp;
 4. Skölj dem med rent vatten;
 5. Torka av dem med en mikrofiberduk.

För ampuller och tuber är det möjligt att tvätta dem med en fuktig trasa. Det rekommenderas dock att inte röra vid elektriska kontaktpunkter med risk för att skapa en kortslutning.

Underhåll av den fasta ramen för en ljuskrona

DE'tvåligt vatten och en svamp kan göra susen för att rengöra ramen, såvida den inte är gjord av ett material eller metall som kräver särskild skötsel.

 1. Fukta svampen och vrid ur den;
 2. Torka av ljuskronans ram med en svamp;
 3. Skölj svampen och gnugga igen;
 4. Torka ljuskronan med en torr trasa.

Det är dock absolut nödvändigt att rör inte vid uttagen, eftersom vatten och el inte blandas.