Hur blir man av med dammkvalster effektivt?

För att bli av med dammkvalster är det viktigt att titta på uppkomsten av allergierna. Det är inte dessa små bestar som utlöser allergin, utan deras avföring. För att bekämpa dem effektivt, här är några brådskande åtgärder att vidta. Kom ihåg att dammkvalster är orsaken till astmaproblem i 70 % av fallen.

Bli av med dammkvalster

Saker att veta om dammkvalster

Acarians är mikroskopiska djur som mäter mellan 0,1 och 0,5 mm. Dessa spindeldjur är osynliga för blotta ögat en av huvudorsakerna till luftvägsallergier såsom astma, rinit och konjunktivit. I Frankrike är nästan en tredjedel av befolkningen drabbad av dessa tillstånd som påverkar lungorna. Dammkvalster älskar varma, fuktiga och mörka platser. De finns främst i sängen där de livnär sig på hudfjäll.

Vad man ska göra för att bli av med dammkvalster

Till avsluta med kvalster, här är några åtgärder att vidta utan dröjsmål:

 • Ventilera: öppna fönstren dagligen, speciellt på morgonen och under minst 15 minuter.
 • Ren inomhusluft: att ta bort dammkvalster med akaricidspray är ingen bra idé. De med allergier är känsliga för luftföroreningar inomhus, såsom föroreningar i färger eller rengöringsmedel. För att undvika att förvärra allergin, ta bort alla medel som kan orsaka irritation i luftrören.
 • Undvik att bädda din säng : vänta några minuter innan du bäddar, så att fukten som samlats under natten avdunstar. Kom ihåg att dammkvalster älskar fukt.
 • Ventilera: för att begränsa värmeförlusten, de nuvarande husen är välisolerade, lite för mycket till och med. Det är dock viktigt att säkerställa en god ventilation för att förhindra att fukt samlas, särskilt i våtrum.
 • Spåra fukt : Dammkvalster älskar fukt. Därför rekommenderas det starkt att inte torka tvätten i sovrummen. Akvarier och vaser ska också förbjudas. För rengöring av golv, mattor och mattor är det bäst att inte använda en ångtvätt. Värmen som produceras av rengöringsmedlet dödar inte dammkvalster. Att installera en avfuktare i sovrummet är en bra idé om rummet är för fuktigt.

Skydda sängkläder från dammkvalster

Sängen samlar alla livsvillkor som är gynnsamma för spridningen av dammkvalster : värme, fukt, död hud ... För att åtgärda detta, madrassen måste skyddas med ett överdragpolyuretan som går att tvätta i maskin. Kvalstren kommer inte att överleva det. Istället för polyuretanöverdraget kan ett textilöverdrag med hög densitet med tillräckligt täta fibrer blockera vägen. Lakan, örngott och påslakan ska också skyddas. Syntetmaterial bör också föredras. För att förhindra spridning av dessa skadedjur, dammsug den madrassen och maskinen rengör täcken och kuddar vid minus 60°C. Du kan lägga till en matsked eterisk eukalyptusolja till tvätten för att naturligt eliminera dessa spindeldjur. Alternativt, applicera lila, tea tree, neemfrö, citron och lavendelolja direkt på sängkläderna. de Bakpulver är också effektivt för att bekämpa dammkvalster. Det finns även naturliga sprayer som ska sprayas på linne.

Observera att det finns dammkvalsterskydd som är tvättbara i 60° på marknaden. De är ogenomträngliga för dessa små djur och deras exkrementer.

Bli av med dammkvalster

Kvalster förökar sig i en imponerande takt. Resistenta, de förblir inerta när klimatet är torrt eller kallt och återfår sin svårighetsgrad när vädret blir varmt eller fuktigt igen. Här är några tips mot kvalster:

 • Dammsug regelbundet: En eller två gånger i veckan, dammsug mattor och mattor. Bättre att använda en enhet med vakuumeffekten är större än 31 kPa för tillräcklig sugkraft. Filtret måste klassificeras som HEPA 13 eller 14.
 • Förenkla layouten: sovrummet är favoritrummet för dammkvalster, eftersom det ofta är fyllt med dammbon som ludd, böcker, tjocka gardiner, stoppade möbler. Undvik så mycket som möjligt mattor och för många mattor i det här rummet.
 • Sänk temperaturen till 18° eller 19° max : livslängden för kvalster är 2 till 4 månader. De förökar sig vid en temperatur på cirka 25 ° och en luftfuktighet på 75 %. Så om temperaturen och luftfuktigheten sjunker, dör dessa små bestar.
 • Inga fler krukväxter: undvik att ha dem hemma, särskilt i vardagsrum eller sovrum. Fuktigheten de genererar är en välsignelse för vissa typer av kvalster.
 • Byte av sängkläder: varannan vecka, byt ut lakan och badlakan.
 • Lägg i solen: på soliga dagar, lägg täcken och kuddar i fönstret för att njuta av solens strålar. Två timmars bestrålning kan döda dammkvalster.
 • Ta hand om gosedjuren : mjuka leksaker och mjukisar är bon för dammkvalster. När du köper är det bättre att välja dem tvättbara och maskinrengöra dem regelbundet. Om de inte går att tvätta, lägg dem i en påse och förvara dem sedan i frysen i några timmar för att döda skadedjuren. Observera att den här metoden dödar dammkvalster, men blir inte av med spillning som också är allergener. Det säkraste är att sätta ett kryss på mjukis och gosedjur.

Andra rekommendationer för att eliminera dammkvalster

Envisa dammkvalster kan bli ett verkligt problem för personer som är känsliga för luftvägsbesvär. För att förhindra att de sprids, här är några andra tips att anta:

 • Undvik husdjur i sovrum : hundar och katter är riktiga nischer för dammkvalster. Bättre att förbjuda dem från vardagsrum, särskilt rum för personer med allergier.
 • Fortsätt till a optimal ventilation rum efter dammsugning.
 • Föredrar överkast som låter fukt avdunsta.
 • Skaka aldrig mattorna inomhus.
 • I badrum och kök, använd aldrig en beläggning där dammkvalster kan lägga sig. Satsa istället på parkett, kakel eller linoleum som inte håller kvar fukten.

Soffor, stoppade möbler, bilbarnstolar, barnvagnar och tvättkorgar är också dammkvalsterbon. Regelbunden övervakning är därför viktigt!