Hur rengör man syntetiska kläder ordentligt?

Syntetiska kläder kan vara akryl, polyamid, elastan eller polyester. Cirka 70 % av de kläder som finns på marknaden är gjorda av polyester. Lätt att torka och lätt, det här är deras främsta fördelar. Här är teknikerna och tipsen att känna till för att rengöra syntetiskt tyg ordentligt.

Mormors tips för att rengöra syntettvätt

Maskintvättad polyester

Polyester är en syntetfiber som inte gör det skrynklas inte och som inte bleknar. Den blandas vanligtvis med naturliga fibrer som bomull och ull, vilket ytterligare förstärker dess kvaliteter. Men det har också sina nackdelar, eftersom det fläckar ganska lätt. Den kräver därför särskilt underhåll för att den ska hålla längre. Innan du tvättar ett polyesterplagg är det nödvändigt att läs etiketterna noggrant. Det är därför nödvändigt att veta hur man dechiffrerar det som nämns där:
  • Bokstaven W inringad och överstruken anger att plagget endast ska tvättas torrt. Den kan inte tvättas för hand eller maskin. Det är bäst att konsultera en kemtvätt.
  • Den inringade bokstaven W betyder att plagget kan tvättas i torra förhållanden, men även i vatten.
För att ta av polyesterplagget måste det först blötläggas i en varmvattenbad med diskmedel (120 ml diskmedel för 5 liter vatten) över natten. Detta varmvattenbad tar effektivt bort smuts. Det är möjligt att förkorta blötläggningen till två timmar om tiden är knapp. Du bör veta att diskmedel hjälper till att lossa tyget, men fungerar också som en vitmedel. Det rekommenderas starkt att inte använda blekmedel för att tvätta polyesterkläder, vare sig de är vita eller färgade. Efter blötläggning skickas plagget till maskinen och tvättas enligt ett specifikt program, dedikerat till syntetiska fibrer. För att korrekt rengöra fläckar från syntetiska kläder bör vattnet vara vid 40 eller 50 ° C. Å andra sidan kommer en värme över 50 ° C att krympa fibern och gnida av tyget. Det är bäst att lufttorka polyesterplagget. Maskintorkning är snabbare, men också aggressiv, med risk för att textilen försämras snabbare.

Handtvätt polyester

Handtvätt hjälper till att framhäva en fläck och uppnå ett perfekt resultat. Å andra sidan är handtvätt den mest effektiva metoden för att ta hand om ett ömtåligt klädesplagg. Här är stegen för att tvätta syntetiska kläder för hand:
  1. Häll i ljummet vatten och lite speciellt ulltvättmedel eller Marseille-tvålflingor;
  2. Blötlägg plagget i badet i 5 minuter;
  3. Applicera Marseille-tvål på fläckarna och gnugga för hand;
  4. Skölj noggrant och flera gånger.
Om fläcken motstår, gnugga med några droppar vit vinäger eller 70 ° alkohol. Skölj flera gånger.

Ta bort en fläck från ett syntetiskt plagg

Även om syntetiskt tyg är känsligt för fläckar är det lättare att skala av jämfört med andra tyger som bomull eller siden. Här är några metoder för att ta bort fläckar från syntetiskt tyg:

Vattenbaserad färgbets

En enkel maskintvätt i 40°C gör det enkelt att ta bort en färgfläck med vatten.

Slamfläck

Det är nödvändigt att skrapa fläcken med ett knivblad och sedan gnida med en trasa indränkt ibensin F. Tyget sköljs sedan av med en fuktig trasa.

Tjärafläck

Du måste börja med att dutta fläcken med en trasa indränkt i citronsaft. Den senare kan ersättas av Vit ande eller någraterpentin. Skölj plagget noggrant innan du skickar det till maskinen.

Mögelfläck

Om garderoben står i ett mörkt, dåligt ventilerat utrymme växer mögel lätt och kan fläcka plagget. För att bli av med den måste den därför sänkas ner i ett bassäng med mjölk medan smutsen suger upp vätskan. Plagget tvålas sedan, gnuggas och sköljs med rent vatten.

Fettfläck

Börja med att absorbera så mycket fett som möjligt genom att dutta på fläcken med en pappersservett. Lägg sedan en ren näsduk på den smutsiga delen och placera sedan sulan av ett strykjärn på den. Avsluta operationen genom att gnugga in fettet som infiltrerats i tyget med en bomullstuss indränkt i lacknafta.

Gräsfläck

När man spelar på gräsmattan lämnar gräset en grön fläck på kläderna. För att ta bort det, gnugga helt enkelt fläcken med en trasa indränkt i 28 % ammoniak. I händelse av att smutsen ligger på ett lätt plagg är det bäst att använda citronsaft för att undvika att tyget blöder.

Lera plats

Undvik att gnugga lera som fortfarande är blöt, det är bäst att vänta tills det torkar. Plagget gnuggas sedan med en svamp fuktad med vit vinäger eller citronsaft. Plagget tvättas sedan i maskin med vanligt tvättmedel.

Bensinfläck

Det rekommenderas inte att genast skicka in en tvätt som är fläckad med bensin i maskinen. Detta beror på att lukten av bensin sprider sig över andra kläder. Gnugga först det drabbade området med en trasa indränkt i vinäger, skölj sedan. Efter denna behandling kan plagget maskintvättas som vanligt.

Mekanisk oljefläck

För att detta ska bli mer effektivt är det nödvändigt attagera omedelbart när fläcken har lagt sig. Det är därför nödvändigt att gnugga den smutsiga delen med en trasa indränkt i ammoniakvatten. Plagget skickas sedan till maskinen. Det går även att ta bort den mekaniska oljefläcken med Sommières land. Strö det bara på området som ska rengöras och vänta i cirka 15 minuter. Radera pulvret och tvätta sedan plagget i maskin.

Fuktfläck

Det fläckiga plagget är nedsänkt i en bassäng med vatten vinäger i två timmar och tvättas sedan i maskin med det vanliga tvättmedlet.

Limfläck

Skrapa med ett blad för att ta bort så mycket lim som möjligt, gnugga sedan med en trasa indränkt i denaturerad sprit. Torka sedan med en trasa fuktad i varmt vatten. Operationen kan upprepas om det fortfarande finns fläckar.

Rostfläck

de citron juice tar effektivt bort spår av rost från syntetiska kläder. Dutta bara fläcken med en trasa fuktad med citronsaft. Gnugga sedan det behandlade området med en fuktig trasa för sköljningssteget.