Hur håller du katter borta från trädgården?

Trädgårdar och grönsaksträdgårdar är riktiga lekplatser och jaktmarker för katter, oavsett deras ålder. Det är dock blommor, grönsaker, växter och träd som ofta drabbas. Några tips är bra att veta för att hålla dessa kattdjur borta, hur smarta, söta och roliga de än är.

Håll katter borta från trädgården

De avvisande växterna som skrämmer bort katter

Katter kan förvandla en grönsaksplats eller trädgård till en riktig lekplats. De kan bita ner på vissa växter, dra rötter, urinera på stjälkar och löv, göra avföring, röra om jorden, skrapa på träd, jaga fåglar, råttor, insekter och fjärilar... De attraheras också av närvaron av gnagare, som t.ex. möss och åkermöss. Det är möjligt att förhindra att katter kommer till en grönsaksplats eller trädgård genom att använda avvisande växter.

 • Rue officinale: Infödd i sydöstra Europa, är denna perenn lätt att hitta i hela Europa och Nordafrika. Det har medicinska egenskaper eftersom det har antihypertensiva egenskaper, lindrar smärta orsakad av artrit och förbättrar synen. Hundar och katter tål inte den starka lukten som de blågröna bladen avger.
 • Fraxinelle dictamnus albus : liksom rue officinale är det en växt av familjen rutaceae. Den har också en stark lukt som hundar och katter ogillar, även om den närmar sig doften av citron-vanilj. Den erbjuder rosa, lila och vita blommor och färgar trädgårdar från maj eller juni. All kontakt med denna växt bör dock undvikas för att inte irritera huden.
 • Citronverbena : Den här växten kommer från Chile och har en citrondoft som katter inte alls tål. Bladen, både torra och färska, av denna kulinariska ört är aromatiska. Det går också bra att göra ett örtte. Att göra detta :
 1. Skär av alla kvistar eller löv från toppen av växten;
 2. Lägg dem i vattnet som precis har kokat;
 3. Låt marinera;
 4. Häftigt;
 5. Tillsätt myntablad och isbitar.

Citronverbena har också medicinska egenskaper. Det har en antioxidant effekt, hjälper till att somna och lindrar mag-tarmbesvär, såsom gaser, matsmältningsbesvär och magkramper.

 • Anti-katt aromatiska örter: citrontimjan, den lavendel- och den rosmarin är lätta att odla och effektiva för att kontrollera invasiva katter, oavsett om dessa växter planteras tillsammans med grönsaker eller blommor som ska konserveras.
 • Pelargon, malört, citronmeliss, pennyroyal, rue och hagtorn : dessa växter måste placeras klokt i planteringskärl för att hålla katter borta.

Produkter och installationer för att begränsa intrång av katter i trädgården

Praktiska och effektiva lösningar för att hålla katter borta från trädgården

Det finns många mormors tips för att begränsa förekomsten av katter i hennes trädgård och grönsaksplats. Här är några.
 • Kassera tidningar som är indränkta vinäger runt trädgården eller grönsaksplatsen.
 • Spraya på odlingarna a blandning av vatten och senap.
 • Sprida ut citrusskal (citron, citrongräs, grapefrukt, apelsin ...) i områden som invaderats av katter.
 • Lägg en bomullstuss indränkt i några dropparcitrus eterisk olja i blomkrukor för att förhindra att katter förgiftar sig själva genom att slicka eller bita växter som lösningen har sprayats direkt på.
 • Gnid in blomlådorna, särskilt deras kanter, med en skiva avlök.

Naturliga produkter för att hålla katter borta från trädgården

 • Använda sig av kaffesump som gödningsmedeleftersom katter hatar sin lukt. Den kan även placeras direkt i blomkrukor för ännu mer effektivitet.
 • Jävla vitlöksklyftor skära på mitten i odlingarnas jord.
 • Strö över peppar på plantorna efter vattning och placera små rosengrenar mellan dem för bättre skydd. Eftersom lukten av peppar inte varar länge, bör denna operation upprepas regelbundet.

Faciliteterna att sätta på plats i din trädgård för att hålla katter borta

Hur katter älskar mynta och den kaprifol, är det vettigt att placera dessa växter i ett avskilt hörn av trädgården. Alltid i syfte att ordna utrymmet för att förhindra att katter invaderar det, måste vi också tänka på göra en utekull lite längre, och byt det regelbundet så att kattdjuren inte letar efter andra ställen att lindra sig. Det rekommenderas också att använda träflis : Katterna kommer då inte längre att ha en plats att lounge.

Å andra sidan, eftersom katten alltid gör avföring på samma ställe är det viktigt att regelbundet rengöra den del av trädgården där den har varit för att eliminera lukten och förhindra att den kommer tillbaka. Det är också känt att katter gillar att hänga i trädgården på grund av närvaron av gnagare. Det är därför viktigt att eliminera dessa djur också.

För att förhindra att katter angriper de olika planteringarna är det bäst att omge trädgården med skyddsnät. Du kan också installera ett växthus och sätta upp ett staket. Denna bör avskärmas, minst 2 m hög så att katter inte hoppar över den, och begravas vid basen så att de inte kan gräva sig igenom. Trä- eller metallstöd rekommenderas också.

För att gå ännu längre är det nödvändigt ta bort eventuellt bekvämt skydd sannolikt attraherar katter, såsom garage och trädgårdsskjul som inte stänger ordentligt.

Metoder att undvika för att hålla katter borta

Vissa reflexer och övertygelser är kända för att hålla katter borta från en trädgård eller grönsaksplats. Ändå har de motsatt effekt. Det är därför nödvändigt:

 • Undvik blekmedeleftersom katter älskar lukten och gillar att kissa på blekta ytor.
 • Gör ett kryss på malkulor : de är sammansatta av malkulor, en giftig produkt. Om katter biter dem kan de bli sjuka och till och med dö.
 • Dito för sköljmedel och ammoniak som kan göra dem sjuka.
 • Undvik att strö golvet med cayenpeppar : Katter kommer att drabbas av det, speciellt om det kommer i ögonen.