Hur vattnar du dina kaktusar och suckulenter?

Suckulenter som kaktusar njuter av en viss vurm som växtprydnader. Finns i många varianter, de passar för både trädgårdar och interiörer. Dessa köttiga, ofta känsliga växter kräver särskild vård. Här är några praktiska tips för att vattna kaktusar och suckulenter ordentligt.

Vattna dina kaktusar väl

Suckulenter och kaktusar: dekorativa växter par excellence

De kaktusar och suckulenter njuter av växande framgång som prydnadsväxter. De bjuder in sig själva i trädgårdarna, men också på terrasserna, balkongerna samt i vardagsrummen och vardagsrummen. Färgglada, rustika och tillgängliga i alla former och storlekar, de är idealiska för att skapa ett hörn av grönska, inklusive på skrivbordet.

Genom sina egenskaper är kaktusar och suckulenter resistenta mot vattenbrist, vilket inte betyder att de kan leva utan. I sin naturliga miljö lagrar de i sina löv eller stjälkar vattnet som fångas i luften eller kommer med av de sällsynta regnet. Deras rötter är inte vana vid fukt och håller dem mest bara uppe. Samma egenskaper finns i suckulenter inhemska arbetare. Det är därför viktigt att ta hänsyn till detta under deras underhåll.

Vattning av kaktusar och suckulenter: är det nödvändigt?

Det är ganska vanligt att tro att suckulenter och kaktusar är det lätt att underhålla. Det är sant att de är anpassade till torka torra och soliga marker där de har sitt ursprung, och att de inte kräver mycket vattning. Även om kaktusar och suckulenter kan överleva utan vatten under lång tid, behöver de fortfarande vara det vattnas från tid till annan, beroende på deras plats och årstid.

Tvärtemot vad många tror kan det vara svårare att ta hand om en kaktus än att ta hand om en grön eller blommande växt. Naturligtvis, om a fet växt är starkt utsatt för solen i trädgården, dess vattenbehov kommer naturligtvis att vara viktigare än om den skulle installeras inomhus. För mycket vattenbrist kan faktiskt torka ut bladen på kaktusarna. För mycket vatten riskerar å andra sidan att skada kaktusen dödligt, därav behovet av att spela både på metoden och på vattningsfrekvens. Detta beror på att kaktusar inte gillar att ha sina rötter i vatten eller att vara omgivna av fukt. Dessutom har de inte inget behov av vatten under den så kallade perioden vegetativ vila, vilket motsvarar vintersäsongen.

För att njuta av suckulenternas skönhet så länge som möjligt är det därför viktigt att känna till några grundläggande regler för deras underhåll.

När ska man vattna kaktusar och suckulenter?

När de når vuxen storlek, måste kaktusar vattnas under vår-sommar period. Den senare pågår från 15 mars till 15 oktober och motsvarar den tillväxtperiod eller från återväxt. Ingen vattning behövs under vintern. Det bör dock noteras att denna regel inte är systematisk. Vissa sorter går in i vegetativ vila på sommaren, därav behovet av att vattna dem på vintern. Detta är till exempel fallet med Euphorbia eller några Fenestraria. I alla fall är det nödvändigt att ta hänsyn till vattningens regelbundenhet.

 • Efter en första lätt vattning i slutet av vintern, vattna kaktusar och suckulenter agånger i månaden på våren om dem är placerad inuti, och en gång i veckan om de växa utanför.
 • Fullgöra två vattningar per vecka på sommaren för suckulenter placeras utanför, och en till två vattningar per månad för dem ligger inne.
 • Vid varannan vattning, en månad efter vårens början, kan det vara bra att tillsätta flytande kaktusgödsel i bevattningsvattnet, alternativt till grönsaker.

Observera att vattningsfrekvensen kommer att vara mycket mer fördelad för växter som växer i trädgården beroende på nederbörd, solexponering och omgivningstemperatur. Den enda regeln att följa är att vänta tills planteringsjord vara väldigt torr innan du fortsätter till en ny vattning.

Vissa förutsättningar för jorden

Det är viktigt att se till att markens kvalitetuppfyller behoven hos kaktusar och växterfett. Detta måste räcka porös för underlätta vattenavledning under vattning. Faktum är att suckulenternas och suckulenternas första fiende är fuktighet överdrivet. Om plantan sätts i en kruka är det nödvändigt att använda en dränerande underlag. Det kan också vara fördelaktigt att lägga lerkulor i botten av krukan, blanda krukjorden med sand eller lägga ett lager fint grus.

Fördelat över jordens yta kommer samma grus också att vara viktigt för att förhindra kaktushalsen är inte i direkt kontakt med våt jord under vattning. Likaså måste man se till att botten av grytan har hål för att evakuera vatten direkt efter varje vattning. Slutligen undvik att placera krukan i ett fat där botten av krukan och kaktusrötter kan vara nedsänkta i vatten.

Hur gör man vattningen?

Att vattna en bricka eller en kruka med kaktusar och suckulenter kan inte improviseras och görs inte på samma sätt som för andra växtsorter. Dessutom har Utrustning krävs måste anpassas till kraven för dessa ökenväxter. Till sin natur är de faktiskt mer känsliga för vissa förändringar. Här är några försiktighetsåtgärder att vidta:

 • Använd inte a vattenkanna med en pommel, men häll vattnet direkt genom halsen.
 • Använd lågkalkvatten, icke-klorerade och ljumma.
 • Regnvatten är ett bra alternativ om det inte är hårt.
 • Vattenkaktusar och suckulenter tidigt på morgonen eller i slutet av dagen för att förhindra förstoringsglas brännskador från vattendroppar som utsätts för solen.
 • För själva vattningen är det nödvändigt häll vattnet direkt på jorden, lite i taget, undvika att få lövverk suckulenter. Vattna sedan rikligt för att blöta jorden.
 • Låt rinna av grytan om möjligt för att vara säker på att vattnet har avlägsnats genom dränering och att det inte har stagnerat i underlaget.
 • Om grytan läggs i ett fat, du ska aldrig lämna deni stillastående vatten, med risk för att kvävas eller till och med ruttna rötter kaktus. Häll bort vattnet från fatet innan du sätter tillbaka grytan.

Ett annat sätt att vattna suckulenter och kaktusar är att ställ krukan i en bassänggrunt vatten med vatten i. Vattnet kommer upp genom hålen i botten av krukan för att blöta jorden. När den är blöt, ta bort grytan och töm den för att rinna av överflödigt vatten. "Dränkningstiden" beror på krukans storlek och mängden jord.

Bra att veta

Vissa tecken indikerar att särskilda åtgärder behövs för att förhindra att kaktusar och suckulenter dör.

 • Om några löv blir röda stannar plantan i solen för länge. Den bör därför placeras i skuggan medan bladverket återgår till sin naturliga färg.
 • Om växten blir svart är det ett tecken på överdriven luftfuktighet, ofta dödlig i detta skede.
 • Pottering rekommenderas vartannat till vart tredje år, var noga med att inte vattna saftig eller kaktusar direkt efter operationen.