Hur justerar du din termostat korrekt?

Termostaten är en viktig anordning för att garantera daglig komfort. Den mäter elektriskt motstånd och temperaturvariationer. För detta ändamål gör det möjligt att reglera temperaturen i rummen efter boendets beläggningstid. Beroende på vilken typ av termostat som väljs bör tre rekommendationer följas.

Justera din termostat korrekt

De olika typerna av termostater

Termostatinställningen beror på vilken typ av material som valts. De tillgängliga modellerna skiljer sig åt i sina driftläge :

 • Den manuella termostaten : Den här enheten kräver minimal uppmärksamhet. Faktum är att varje gång du går och varje kväll måste användaren komma ihåg att sänka temperaturen. Som ett resultat kommer det att spara nästan 7% energi.
 • En programmerbar termostat : denna apparat är som standard inställd på 20 °C. Även om det ger 16 ° C resten av tiden, genererar pannan 20 ° C på vardagar (6.00 till 8.00 och 17.00 till 22.00) och på helger mellan 7.00 och 22.00. Denna typ av termostat är intressant eftersom temperaturen kan vara hanteras enligt faktiska scheman och kan anpassas till komfortregimen. Som vägledning är komforttemperaturen mellan 21 °C och 23 °C.
 • En trådlös termostat : det är en flyttbar enhet. Den kan anpassas till alla rum i huset, nämligen kontoret, vardagsrummet, badrummet ... Denna trådlösa termostat reglerar temperaturen på den plats där den är installerad.
 • En ansluten eller smart termostat : denna typ av termostat anpassar sig till de boendes vanor av huset. Dessutom fungerar den som en robot. Således återskapar den de redan existerande inställningarna. Om temperaturen är 19°C eller 20°C i huset och sjunker till 15°C eller 16°C under natten, memorerar termostaten dessa inställningar. Användaren måste därför anta rätt vanor.

Justering av termostaten efter miljön

Det är viktigt att justera termostaten korrekt beroende på dess miljö. Om lägenheten eller huset är tillräckligt isolerat (väggar, tak och köldbrygga) minskar behovet av uppvärmning. I tillämpliga fall representerar det en överkonsumtion av energi. Förutom isoleringen av huset, fuktighet ska beaktas. I verkligheten är det skillnad mellan den önskade temperaturen och den som kändes.

Tider och temperatur

Det är också viktigt att ställ in inställningen efter timmar. För att undvika obehagliga överraskningar måste du justera:

 • de temperatur på natten ;
 • de dagstemperatur ;
 • de temperatur vid tillfällig frånvaro ;
 • de temperatur vid långvarig frånvaro.

Bästa temperaturen vid läggdags är 16°C eller 17°C. Dessutom friskhet är idealisk för att sova. Dessutom genererar den inte en köldknäpp eller intensiv värme när du vaknar. Därför är det smart att sätta termostaten på runt 17°C i ett rum. För din information orsakar minskningen av temperaturen under natten energibesparingar på 10 till 25 %, vilket är riktigt fördelaktigt.

Under dagen är den korrekta temperaturen i de upptagna rummen runt 20 ° C. Men denna så kallade temperatur "Tröstregim" beror helt på valet av passagerare. I äldre hus skapar dålig väggisolering fukt. För att hitta rätt temperatur behöver du utföra några tester.

I fallet med en tillfällig frånvaro, det är bättre att ställ in termostaten på 16°C. Denna temperatur är tillräcklig för en kortvarig frånvaro. Å andra sidan förblir valet brett i händelse avlångvarig frånvaro. Är det möjligt att sänk temperaturen under 16°C eller stäng av värmesystemet helt. Det bästa alternativet är dock att sänk temperaturen till 10°C.

Det är nödvändigt att använda en programmerbar termostat för en sådan temperaturskillnad. Dess fördefinierade värmesystem erbjuder stor precision. Det kan till exempel ställ in rätt temperatur enligt tidsluckorna. Således kan temperaturen justeras till komfortläget 30 minuter innan man går upp. Innan du lämnar kan termostaten ställa in pannan på 16 ° C.

Är det möjligt att ställ in termostaten i sommarläge. Således fungerar pannan i händelse av en mild morgonbris.

Termostaten och golvet

Att justera rumstemperaturen är en sak, men justera markens är en annan. För golvvärme är det nödvändigt att ställ in termostaten annorlunda. Detta beror på att jordkondensering är långsammare jämfört med strålningsvärme. Därför krävs ett minimum av energi för att hålla rätt temperatur. För att hålla rätt temperatur, här är några rekommendationer:

 • Välj en skillnad på 2 °C mellan dag och natt : Om uppvärmningen helt beror på kvaliteten på isoleringen i huset, är det en bra idé att välja en temperatur 2 ° C lägre än komfortläget vid läggdags. Om temperaturen är 20 ° C under dagen, rekommenderas att sänka den till 18 ° C på natten. Det är viktigt att hålla denna temperatur, eftersom det krävs en stor mängd energi för att värma upp golvet.
 • I händelse av att huset är dåligt isolerat, är det lämpligt att hålla samma temperatur under dagen och natten. Det är fullt möjligt att justera termostaten innan man går upp. För att göra detta är det bäst att gå upp minst två timmar tidigt för att justera termostaten. Detta driftläge matchar perfekt med den smarta termostaten. Men den Programmerbar termostat med 3 temperaturer är ett alternativ. Faktum är att termostater på marknaden har tre temperaturer.

Sammanfattning av inomhustemperaturer

För optimera energiförbrukningen för uppvärmning, bestämma nivån av isolering i huset. Då måste du justera din termostat efter verkliga scheman och livstakt:

 • Programmera uppvärmningen till 20°C under dagen.
 • Under en korttidsfrånvaro, välj 16°C.
 • Välj en temperatur på 10 ° C för långvarig frånvaro.
 • Under natt, är det bättre att välja en temperatur runt 17°C. Denna temperatur är idealisk för att sova och vakna.
 • För optimera uppvärmningen av skridenjord, du behöver en 2°C skillnad mellan komforttemperaturen och husets på natten.
 • I fall att dålig isolering, behåll temperaturskillnaden.
 • I sänker temperaturen med en grad, minskar energiförbrukningen med 7 %.
 • Komforttemperaturen beror på utrymmet, husets struktur och de boendes preferenser.