Vad kan rengöras med lacknafta?

Liksom bensin erhålls lacknafta genom destillation av petroleum. Används ofta för att förtunna färg, denna produkt kan även användas för andra ändamål. I synnerhet är det möjligt att rengöra vissa föremål. White spirit kan utnyttjas på ett antal sätt för att underlätta underhåll av hem och bil.

Använd lacknafta för att rengöra dina penslar

Försiktighetsåtgärder för användning av lacknafta

Ja lacknafta är effektivt för rengöring, måste vissa försiktighetsåtgärder vidtas före användning. Brandfarlig produkt, lacknafta bör aldrig hanteras nära en låga eller ens när du röker. Det bör också förvaras utom räckhåll för barn, eftersom dess komponenter är skadlig för människokroppen och för miljön. White spirit ska inte heller blandas med någon annan produkt än vatten eller olja. Undvik därför kontakt med hud och ögon. Du bör också undvika att andas in ångan. Innan du använder den rekommenderas det att ta på dig en mask och handskar. Efter varje användning är det bäst att tvätta händerna även efter bär handskar. Andra försiktighetsåtgärder måste också följas strikt:

 • Förvara lacknaften i en plats otillgänglig för barn ;
 • Hantera lacknafta i en ventilerat rum ;
 • Lufta rummen så länge som möjligt efter tvätt med lacknafta;
 • Blanda aldrig lacknafta med andra kemikalier ;
 • Innan någon rengöring, testa lacknafta på ett gömt hörn för att kontrollera om det rengjorda materialet inte skadar eller ändrar utseende vid kontakt.

Rengör målarverktyg

Efter en målningssession är penslar och appliceringsverktyg ibland svåra att tvätta bort. White spirit är rätt produkt för att ta bort färg. Helt enkelt blötlägga verktyg i en burk fylld med lacknafta. Låt stå så länge som möjligt för att produkten ska få effekt. Tvätta verktygen i kallt vatten och låt torka. De kommer lätt att återgå till sitt ursprungliga tillstånd.

Ta bort fläckar från kläder och ta bort repor från möbler

Få människor känner till denna särart av lacknafta. Precis som citron, denna produkt kan också ta bort flockning på kläder, gardiner, dukar. För att göra detta, häll ren lacknafta på tvätten och låt produkten verka i flera minuter innan du tvättar den. Förutom att ta bort fläckar från tvätten hjälper detta lösningsmedel också tillradera repor på vaxade trämöbler. Häll bara några droppar på området och gnugga tills reporna försvinner. Men för att säkerställa att träet inte skadas av lacknafta efter rengöring rekommenderas det att testa en träbit med samma egenskaper.

Hur rengör man badrummet med lacknafta?

White spirit är effektivt för få badrummet att glänsa. Den kan användas både för att tvätta golv och för rengöring av handfat, duschkar, bidé och badkar. För att rengöra den senare, koka ihop en blandning av lacknafta ocheteriska oljor. Mängden av varje ingrediens beror på vilken yta som ska tvättas. Ta en trasa och blöt i blandningen och gnugga sedan ytorna tills tandstenen försvinner. Gnugga igen för att bli av med fula märken. När spåren av tandsten har försvunnit, tvätta ytan medtvåligt vatten sedan med ljummet vatten. För att rengöra plattorna, lägg golvet med tvålvatten. Häll sedan lacknafta i en hink fylld med vatten, rör om för att få en homogen blandning. Ta en mopp och blöt i hinken innan du skurar plattorna. Låt torka i det fria. När det är torrt får badrummet en ny aspekt.

Rengör tegelstenarna med lacknafta

För tegelhus, det vill säga konstruktioner utan färg, kommer fläckar att täppa igen väggen med tiden. Om det inte räcker att tvätta väggen med tvålvatten för att få den att glänsa är lacknafta rätt produkt för bli av med denna smuts. För att göra detta måste följande steg följas:

 1. Forma bollar med tidningspapper;
 2. Häll linolja och lacknafta över det;
 3. Borsta väggen och byt tidning när den blir smutsig;
 4. Tvätta väggen med vatten eller ljummet vatten och låt sedan lufttorka.

Blanchera råträ

Detta är en mindre känd användning av lacknafta. Blandad med vit färg bleker denna produkt grova träslag. Även om trä är det mest använda materialet i konstruktion, kan det slitas ut snabbt utan underhåll. För att bevara den är det bäst att bleka den. White spirit kan även användas på möbler eller träväggar. Att göra detta :

 1. Häll färgen i en hink;
 2. Häll en liten mängd lacknafta i den och blanda sedan;
 3. Sprid vätskan på träet för att täcka det;
 4. Undvik att bilda en stor plack på ytan;
 5. Låt torka i det fria.

Rengör lädret med lacknafta

Möbler klädda med läder är ofta svåra att rengöra. Oljefläckar och smuts kommer inte att lossna även efter tvätt med tvålvatten. En djuprengöring med lacknafta är nödvändig. Gnid in en trasa impregnerad med lacknafta på lädret. Byt vid behov trasan när den är smutsig och upprepa samma steg tills beläggningen är ren. Rengör ytan med en trasa indränkt i ljummet vatten och avsluta med en torr trasa. Denna teknik är också effektiv för rengöring av fläckar från kläder, mattor eller syntetmaterial som konstläder, men även mocka.

Blanka aluminiumfälgarna på en bil

Bilfälgar utsätts ofta för damm, lera eller annan smuts. Med tiden är det svårt att rengöra dem. Förutom sin förmåga att få trä att glänsa kan lacknafta även avfetta metallytor som bilfälgar. Tvätta först fälgarna i tvålvatten för att ta bort damm. Skölj och gnugga sedan metallen med en trasa impregnerad med lacknafta. Upprepa processen för att ta bort envis smuts och fläckar efter tvätt med tvålvatten. Applicera liteLinfröolja eller eterisk olja för ett strålande resultat. Tvätta till sist fälgarna genom att spraya dem med ljummet vatten.