Julspecial: vad är skillnaderna mellan mistel och järnek?

Symboler för odödlighet och lycka berlocker, mistel och järnek representerar de typiska jul- och nyårsväxterna. De klär inredningen underbart samtidigt som de upprätthåller traditioner över tid. Mistel eller järnek, vad är skillnaden mellan dessa två bladverk?

Mistel, järnek och traditionella julväxter

Holly, ett skyddande träd med medicinska egenskaper

Holly förför med sina glaserade och mörkgröna blad, såväl som sina läckra klarröda bollar. Denna växt är emblematisk för julperioden och uppskattas också för sina erkända medicinska egenskaper, särskilt när vintern är i full gång. Det är faktiskt effektivt för att sänka feber. Holly innehåller också användbara komponenter som ilicin och ilixantin som ger den renande, urindrivande, laxerande och antireumatiska egenskaper.

I keltisk mytologi anses denna buske vara helig eftersom den lockar lycka och lycka. Bland de galliska druiderna var det ett av de sju heliga träden.

Mistel med magiska krafter

Misteln, trots toxiciteten hos dess bär, har en starkare klang än järnek mer heliga. Bland de galliska druiderna hade denna växt makten att "bota alla åkommor". Det förkroppsligar odödlighet på grund av dess stora överlevnadsförmåga. Anses atypisk med tanke på dess position suspenderad mellan jord och himmel, skulle denna buske ha magiska krafter, bland annat att rena själar och driva ut onda andar. På den terapeutiska sidan är det lika intressant:

  • Misteln är effektiv vid behandling av epilepsi, astma, huvudvärk, nervösa tillstånd och klimakteriebesvär.
  • Det innehåller också hypotensiva egenskaper.

Seden med nyårskyssen under misteln sägs ha sitt ursprung i Skandinavien, en rit från en gammal legend. Denna gest symboliserar kärlek och förlåtelse.

Holly eller mistel?

Dessa två växter är lika. Men några skillnader bör noteras för en framgångsrik installation och dekoration under semesterperioden:

  • Holly har läderartade, tandade, glänsande, vågiga, taggiga löv. Denna egenskap skyddar den från växtätare och säkerställer större hållbarhet.
  • Misteln, å andra sidan, är en "semi-parasitisk" epifytisk buske, som livnär sig på vatten och mineralsalter från sin värd för att syntetisera sina egna organiska ämnen.

Oavsett vilket, i girlander eller kvar som de är, ger dessa två växter en touch av grönska under semestern samtidigt som de behåller symboliken för krafter och övertygelser. Färgen på deras lövverk, särskilt grönt, väcker hopp och löftet om vårens återkomst.