Hur eliminerar man lukten av stekning i huset?

Att njuta av munkar, pommes frites, kroketter och hemgjorda vårrullar är alltid en njutning. Men deras matlagningsdofter doftar köket i flera dagar. Lyckligtvis är lösningarna för att bli av med det och förhindra att det sprider sig i hela huset olika: vanilj, persilja, eteriska oljor, vit vinäger, rostat bröd ...

Eliminera lukten av stekning i huset

Vanilj och persilja för att eliminera lukten av stekning

Vad kan vara mer obehagligt än ett kök som luktar friterad mat! Detta bör dock inte hindra beredningen av vårrullar eller ens stekt fisk och bläckfisk. Den första instinkten för att förhindra stekt lukt från att invadera köket är för att ventilera rummet. Denna försiktighetsåtgärd är självklar, men den är inte uppenbar på vintern. Man bör dock komma ihåg att det rekommenderas öppna fönster i minst 10 minuter om dagen att förnya luften.

För att förhindra att lukten invaderar rummet, här är några tips:

 • Devanilj : denna krydda är uppskattad i matlagning för sin behagliga doft. Doppa bara några baljor i matoljan för att absorbera lukten av stekning. Lika effektivt är några droppar flytande vaniljessens.
 • de persilja : Det räcker med några persiljekvistar i matoljan för att lukten av stekning inte ska fastna i tillagningen och invadera resten av huset. 2 i 1 tips, persilja minskar också stänk.

Eliminera steklukt

Även om det inte finns persilja eller vanilj till hands, är det fortfarande möjligt att skämma bort dig själv och förbereda läckra munkar eller stekt fisk. Det finns många lösningar som effektivt tar bort lukten av stekning efter tillagning.

 • vit vinäger: den är känd för sina rengöringsegenskaper, vilket gör den till en utmärkt allierad för hushållssysslor. Koka bara några skedar vit vinäger i 5 minuter och låt ångan neutralisera de stekta dofterna. Om det inte finns någon vit vinäger, kommer citronsaft att fungera bra.
 • de rostat bröd : Om doften av pommes frites genomsyrar köket, tveka inte att gå långt. Inget som bränt bröd för att absorbera dålig lukt!
 • Eteriska oljor: de är särskilt effektiva för att eliminera matlukt, särskilt från stekning. För att deodorisera köket kommer 4 till 5 droppar eterisk olja i en elektrisk diffusor eller på ett fat placerat nära en värmekälla att ge rummet en ton av fräschör. Eukalyptus eterisk olja är att föredra på grund av dess behagliga lukt och dess antibakteriella egenskaper. Maritim tallolja är också effektivt som ett antiluktdämpande medel.
 • Armeniskt papper: inte många känner till det, men armeniskt papper är utmärkt för att bli av med stekt lukt. När det har bränts avger det armeniska lövet en förtrollande lukt som driver bort dålig lukt. I frånvaro av armeniskt papper är rökelsepinnar eller ett ljus med en ganska ihållande doft idealiska för att kamouflera stekta lukter.
 • Från citroner, kryddnejlika och kanel : denna kryddblandning är ett perfekt luktdämpande medel. Förberedelsen är enkel. Lägg alla ingredienser i en kastrull innehållande 1 liter kokande vatten och låt allt stå på värmen i 10 minuter. Ångan som frigörs kommer att parfymera huset och tillföra en juldoft.
 • Av doftande tvål : det kommer att ersätta lukten av stekning i köket. Tillsätt bara några droppar parfymtvål i en kastrull med kokande vatten och rengör köksplattorna med denna blandning. Nyckeln är ett nickelkök fritt från störande lukter!

Gör ett potpurri för att eliminera lukten av stekning

Ett potpurri är effektivt för att ta bort stekt lukt och smaksätta huset. Istället för att köpa det, så här gör du det med naturliga ingredienser, med aromer som kvarstår i flera veckor.

 • De plockning är den viktigaste fasen i att göra ett potpurri. De doftande blommor (liljekonvalj, lavendel, syren, ros ...), den doftande fruktskal (citroner, apelsiner etc.) och aromatiska örter (lagerblad, timjan, mynta, rosmarin...) är att föredra. Vissa kryddor är också lämpliga beroende på önskad arom.
 • För torkning, två lösningar är möjliga: i ugnen eller utomhus. Ugnstorkning går snabbare. Lägg ingredienserna på plåten, täck dem med bakplåtspapper och grädda sedan i 100 ° C i ca 1 timme.
 • De sammansättning är det enklaste steget. Det är bättre att välja en originalbehållare för att uppnå en fin effekt.

De som älskar lukten av kanel kan lägga till några pinnar till den för en riktig naturlig deodorant.

Neutralisera lukt från fritösen

Var försiktig, det är viktigt att rengöra fritösen väl efter varje användning för att förhindra att lukten av fett sprider sig i hela huset.

Några tips:

 • Häll lite mjöl i fritösen för att absorbera fettet, rengör sedan;
 • Placera ett högt glas fyllt med alkoholvinäger nära fritösen innan du använder den för att fånga upp steklukter;
 • I slutet av förberedelsen, lägg till en äggvita i frityrolja, värm och sila;
 • Lägg lite korianderfrön torkas i matolja för att steka utan någon lukt;
 • Kom ihåg att byta ut oljan var 8:e till 10:e frites.

Andra tips för att ta bort dålig lukt i köket

I ett öppet kök är det svårt att förhindra matlagning luktar invadera resten av huset. Gurka tar bort all matlagningslukt, god som dålig. När den väl är skalad renar den luften. Eftersom vissa lukter är kvardröjande och obehagliga, här är några naturliga tips för att maskera dem.

Att skingra lukten av fisk, inget mer effektivt än ingefära. Släpp bara några skivor i frityroljan och du är redo att gå! Annars några kålblad och lagerblad i matolja suger också in doften av fisk. Ett gäng bladselleri eller en tjock skiva gammalt bröd är lika effektivt.

Om löksmaken i grytan eller pannan kvarstår, myntablad gnuggat på väggen räcker för att bli av med det.