Att bli av med dålig lukt på en matta

Mattan blir lätt smutsig och ackumulerar dålig lukt. Regelbundet underhåll och periodisk deodorisering är nödvändigt för att råda bot på detta. Praktiskt råd.

Rengör och deodorisera en matta

Några regler för att eliminera dålig lukt från en matta

Kräkningar, mögel, husdjursurin och avföring, cigaretter etc. dessa attacker lämnar obehagliga dofter på den vackra mattan. Vid dåligt underhåll kvarstår lukter och sprids i hela huset. För att undvika detta besvär är det viktigt att tvätta det och deodorisera ibland. Vissa väsentliga punkter måste dock vara kända för att denna operation ska bli framgångsrik.

 • Du måste börja med att rengöra mattan i förbifarten dammsugare. De synliga fläckar måste avlägsnas med lämpliga produkter. Husdjur och barn bör hållas borta under behandlingen. Slutligen, den bär handskar rekommenderas starkt under deodorisering.
 • Kombinera aldrig ammoniak och vit vinäger. Blandning kan skapa en giftig kemisk reaktion. När det gäller användningen av ammoniak, som är ett ganska kraftfullt rengöringsmedel, rekommenderas det starkt att skydda näsa och mun och öppna fönstren under operationen. Innan du applicerar en produkt, testa din handling på en osynlig del med en bomullstuss. Om färgen på mattan lägger sig på den, sluta omedelbart att rengöra och fortsätt torka.
 • När du deodoriserar en matta avger en cigarett lukt, se till att interiören är väl ventilerad och främja luftcirkulationen. I avsaknad av ventilation kommer den våta mattan att avge en unken lukt. Om den halkfria mattan breder ut sig urin lukt, är det lämpligt att byta ut den omedelbart. Undvik att använda ångtvättaren eller hälla varmt vatten direkt på en matta som luktar urin.
 • Ring en professionell för att utföra behandlingen vid misslyckande.

4 tips för att ta bort dålig lukt

Innan du deodoriserar en matta är det viktigt att utföra en djuprengöring. Denna operation består huvudsakligen av damma av och ta bort märkbara fläckar över hela mattans yta. För att göra detta, här är stegen att följa:

 1. Sätt på dig hushållshandskar;
 2. Använd en trasa indränkt i varmt tvålvatten och några droppar ammoniak för att rengöra;
 3. Insistera på envisa fläckar;
 4. Låt produkten agera;
 5. Gnid in med en fuktig trasa i ljummet vatten;
 6. Använd en torr trasa för att badda mattan;
 7. Torka i hårtorkens varma luft.

För att bli av med de dåliga lukterna som finns, här är några idiotsäkra rengöringsmetoder att upptäcka:

 • Bred ut ett tunt lager av bikarbonat över hela mattans yta om källan till lukten inte är känd. På en liten plats, applicera produkten direkt med fingertoppen. Att låta göra hela natten om lukten är mycket markerad och bara två timmar för ett litet spår. Töm sedan vakuumpåsen innan du absorberar bakpulver. En blandning av bikarbonat, av borax och av tvättmedel kan också vara lämplig. Spraya sedan en lösning baserad på citronsaft och vatten eller eterisk olja för att få mattan att lukta gott efter tvätt.
 • Kombinera 2 koppar bakpulver, lite lagerblad och några droppar eukalyptus eterisk olja. Massera in mattan med lösningen så att den absorberar perfekt. Låt stå i 2 timmar, dammsug sedan.
 • Spridning Sommières land genom hela mattan för att ta bort obehagliga lukter. Låt verka över natten innan du dammsuger på morgonen. Blandningen vit lera och Sommières jord är ett annat alternativ som är både fläckborttagningsmedel och deodorant.
 • Tillsätt 50 % varmt vatten och 50 % i en spruta vit vinäger. Spraya mattan med blandningen och vänta några timmar. Avsluta luktborttagningen genom att dammsuga.

Hur tar man enkelt bort envis lukt?

De långa fibermattor tenderar att behålla dålig lukt. För att övervinna det, här är ett enkelt tips att anta:

 1. Sätt på handskar och håll barn och husdjur borta;
 2. Blanda i en sprayflaska en liter ljummet vatten, två matskedar väteperoxid, en tesked diskmedel, 50 g av bikarbonat och en matskedvaniljsmak ;
 3. Spraya hela mattan, du behöver inte blötlägga hela ytan;
 4. Töm förångaren;
 5. Lufta rummet;
 6. Låt verka i 24 timmar.

Hur eliminerar man lukten av cigaretter på en matta?

Det bästa sättet att bli av med cigarettlukter är vit vinäger. Förutom att det är ett bra rengöringsmedel, eliminerar det bakterier som är en av de skyldiga till obehagliga ångor. Det finns två sätt att använda vinäger som en mattdeodorisering:

 • Fyll två eller tre skålar med vit vinäger eller frånammoniak. Placera dem runt en hel dag, de kommer gradvis att absorbera cigarettlukter. Tanken är att rena luften inuti. Töm och rengör skålarna efter vila. Rengör mattan med bikarbonat och låt verka över natten, dammsug sedan på morgonen.
 • Häll den vita vinägern i en ångtvättare. Ta bort dålig lukt genom att köra enheten över mattan som ska behandlas. Det är viktigt att du läser bruksanvisningen till ångtvättaren noggrant innan du använder den. Låt sedan torka, var noga med att ge god ventilation.

Bli av med djurlukt på mattan

För att övervinna dessa dåliga lukter, här är några praktiska tips:

 1. Ta bort så mycket urin som möjligt med en pappershandduk. Använd en skrapa för att ta bort kräks eller spillning. På en torkad fläck, fukta innan du gnuggar med en pappershandduk.
 2. Förbered en lösning utifrån två matskedar natriumbikarbonat, 250 ml vatten och 250 ml vit vinäger i en sprayflaska. Spraya på delen med dålig lukt.
 3. Att låta göra 5 minuter åtminstone.
 4. Ta bort överflödig bakpulver med en sked.
 5. Kontrollera om lukten har lagt sig, använd vid behov en ångtvätt fylld med vitvinägerlösningen för att bli av med den. Att blanda bakpulver och talk kan också vara till hjälp.