Hur rengör man graffiti på dess fasad?

Det finns företag som är specialiserade på att rengöra fasader som skadats av klotter. Deras insatser är dock dyra. Om graffiti är tillgängligt är det bäst att städa upp det själv, även om det tar tid och armbågsfett. Här är några lösningar för att effektivt övervinna det.

Alla lösningar för att ta bort graffiti från en fasadvägg

Rengör graffiti på en liten yta

Om klotter finns på en liten yta är det möjligt för en individ att rengöra det med rengöringsmedel som t.ex sodaaska, den bikarbonat eller bleka.

För att rengöra graffiti med sodakristaller:

 1. Börja med att späda sodakristallerna i varmt vatten;
 2. Doppa en pensel i vatten och gnid sedan in graffitin.

Operationen kan ta lång tid, men det är det effektiv för att ta bort färg från en vägg. Det är nödvändigt att börja om flera gånger på samma område för att helt eliminera de instekta spåren. När du hanterar sodakristaller är det absolut nödvändigt att skydda dig själv genom att bära handskar, lämpliga kläder och projektionsglasögon. Genom att borsta väggen kan utsprång nå ögonen om de inte är skyddade.

För att rengöra graffiti med bakpulver:

 1. Häll vatten i en hink;
 2. Tillsätt blekmedel och bakpulver;
 3. Doppa en borste i lösningen och skrubba väggen kraftigt;
 4. Låt verka i några minuter innan du upprepar samma åtgärder.

För att rengöra graffiti med lacknafta:

 1. Blötlägg en trasa med lacknafta;
 2. Dutta klottret med trasan;
 3. Upprepa så många gånger som behövs.

lacknafta ska hanteras med en stor försiktighetsåtgärd. Att bära handskar och skyddsglasögon rekommenderas starkt. Dessutom är användningen av lacknafta endast möjlig på en liten yta. För att rengöra en hel fasad är det lämpligt att leta efter en annan lösning.

DE'rengöringssprit kan även rengöra vissa typer av färg. Man måste testa en liten del av väggen för att se om den fungerar. Dutta bara på graffitin med en trasa indränkt i denaturerad sprit. Färgen torkas sedan av med en svamp. Du bör veta att färgen inte lossnar på en gång. Operationen måste därför upprepas flera gånger för att uppnå önskat resultat.

Använd airbrushing

Airbrushing är effektivt för att ta bort spår av färg, men även oxidation och fett. Dessutom kan denna teknik appliceras på alla typer av ytor, inklusive de mest ömtåliga. I själva verket utförs airbrushing vid lågt tryck, vilket gör att man undviker att förändra underlaget: trä, plast, tegel, koppar, aluminium, cement, sten, betong, glas eller till och med stål. Dessutom, inte använda giftiga produkter, denna teknik har ingen påverkan på miljö och hälsa.

För att utföra airbrushing måste du dock ha: en airbrush, en luftkompressor och en slipprodukt. Således representerar denna teknik en viss investering, men enheten kan användas för andra ändamål: underhåll av fasaden, rengöring av en terrass ... För att undvika att investera i dyr utrustning är det också möjligt att hyra från ett specialiserat företag.

Använd rengöringsservetter för att ta bort klotter

Den snabbaste och enklaste lösningen för att ta bort klotter är att använda rengöringsservetter. De är speciellt framtagna för att ta bort graffiti, men även spår av markörer, markörer, harts och lim. De kan dock endast användas på släta, icke-porösa ytor. Tack vare lösningsmedel inuti tas graffiti enkelt bort på nolltid. Dessa våtservetter kan användas på glasytor, målade ytor etc. För att ta bort graffiti med våtservetter behöver du bara:

 1. Damma av stödet som ska behandlas;
 2. Gnid in graffitin med torkduken.

Operationen kan upprepas så många gånger som behövs.

Använd kemikalier

Klotter bör tas bort så fort som möjligt så att det inte blir djupt inbäddat i mediet. Då blir det faktiskt svårare att helt eliminera det. Om graffitin gjordes för en tid sedan är det bättre att tillgripa kemikalier för ett bättre resultat. Det bör dock noteras att kemikalier påverkar miljön och bör användas med stor försiktighet. Personen som applicerar produkterna ska skyddas genom att bära handskar, glasögon och lämpliga kläder. Valet kommer att stå mellan färgborttagningsmedel, metanol, färgborttagningsmedel... Oavsett vilken lösning som används är det alltid lämpligt att utföra ett test på en liten yta.

För att ta bort graffiti från tegel, cement och betong måste du använda neutral pH färgborttagare. Att göra detta :

 1. Applicera strippern på ytan som ska rengöras;
 2. Borsta kraftigt med en grov borste;
 3. Skölj noggrant.

För att ta bort graffiti från omålad metall måste du användatändvätska. Att göra detta :

 1. Applicera bensin på ytan som ska rengöras;
 2. Borsta kraftigt;
 3. Skölj noggrant.

Lättare bensin ska hanteras med stor försiktighet. Den används också borta från alla värmekällor.

För att ta bort graffiti från en metall- eller aluminiumyta är det möjligt att använda metanol.

 1. Projicera produkten några centimeter från ytan;
 2. Skölj noggrant.

Täck graffiti

I händelse av att graffiti är särskilt svårt att ta bort går det alltid att täcka det med ny färg. Flera lager kan behövas för att helt kamouflera spåren. Den nya färgen ska då skyddas från framtida graffiti.

Förhindra graffiti

Efter borttagning av klotter är det möjligt att skydda väggen för att förhindra upprepning. Väggen kan alltså täckas med en plastfilm vilket kommer att förhindra att färgen suger upp. På så sätt kan framtida taggar tas bort med ett enkelt svep med svampen.

Förutom plastfilmen skyddslack kan även appliceras för att skydda väggen från eventuell vandalism. Denna produkt ändrar inte byggnadens ursprungliga utseende. Den finns faktiskt i matt, satin eller blank finish för att anpassa sig till den befintliga färgen.