Hur rengör man målarens penslar ordentligt?

När målningsarbetet är klart, bör uppmärksamhet ägnas åt att rengöra målarverktygen, inklusive målarens penslar. Rengöringen av dessa verktyg utförs i flera steg. För att underhållet ska bli effektivt är det viktigt att känna till verktygens natur och vilken typ av färg som används.

Rengör din målares penslar

Rengöring efter typ av pensel och färg som används

Det första du ska bestämma innan du rengör borstar är att bestämma vad de är. Verkligen,rengöringsmetoden är inte densamma för alla borstar och beror på vilket material borsten tillverkades med. Det finns två typer: syntetiska material och den naturliga material (mård, silke, mangust), som är ömtåligare.

Men när borsten redan har använts beror rengöringen inte längre bara på borsten utan också på vilken typ av färg som används. Det finns olika metoder för att städa upp glyceroftalfärg, som är en målningoljaoch för att ta bort akrylfärg baserat påvatten.

  • För akrylfärg, kommer städningen huvudsakligen att göras påvatten.
  • För oljemålning, kommer det att vara nödvändigt att använda en lösningsmedel.

För att underhålla dina borstar med hjälp av ett lösningsmedel, är det lämpligt att använda skyddshandskar och placeras i ett välventilerat rum.

Rengöringssteg för målarpensel

Borstrengöring börjar med en ordentlig vridning av borsten på kartong eller papper för att få bort så mycket färg som möjligt. Följande steg blir därför lättare att utföra.

  • För borstar belagda med akrylfärg, förbered en behållare att blanda iljummet vatten och Diskmedel. Doppa penslarna i denna blandning och gnugga för att ta bort färgen. Skölj med rent vatten.
  • Om oljemålning, följ samma steg, ersätt tvålvattnet med en lösningsmedel, som den Vit ande eller en speciell glycerolfärgsprodukt. Gnid ordentligt mellan borsten så att all färg lossnar. Skölj sedan med rent vatten.

För att säkerställa att all fukt tas bort från borsten på dina borstar, torka av dem med en ren trasa eller a pappershandukarutan att vrida dem för att undvika att skada dem. För att de ska torka under optimala förhållanden, placera dina borstar plant istället för vertikalt.

Det är viktigt att tvätta borstarna efter varje användning för att hålla dem i gott skick för framtida arbete. Om detta underhåll inte görs kommer borstarna på borstarna att göra det härda och förlorar sin flexibilitet. Det kommer de då svårt att återanvända.

Rengör färgrullarna

För att måla stora ytor är det bäst att använda en vält snarare än en borste. Efter avslutat arbete är det nödvändigt att rengöra det, om det är en återanvändbar rulle och inte a engångsrulle som bara används en gång. För att ta bort färg ordentligt, som med penslar, måste en annan metod användas beroende på vilken färg som används.

Den viktigaste delen av en rulle är dess muff. Den senare måste tvättas väl om den ska återanvändas för framtida målning. Om detta underhåll inte utförs kommer färgen att torka ut och göra den oanvändbar.

Alla steg för att rengöra din färgrulle ordentligt:

  1. Använd en kartong eller tidning på vilken rullen kommer att rullas flera gånger för att ta bort så mycket färg som möjligt.
  2. Ta bort hylsan för rengöring.
  3. Fyll en behållare medtvåligt vatten, om välten har använts med en akrylfärg. Om det var oljebaserad färg, fyll behållaren med lösningsmedel lämplig för färgen som användes.
  4. Låt hylsan sänkas ner i tanken så att den töms. Byt ut vätskan för att ersätta den med en ren tills ett tillfredsställande resultat erhålls.
  5. Skölj hylsan med rent vatten och låt den lufttorka eller med en torr trasa.

Det skulle vara bättre undvik att slänga lösningsmedlet i diskhon. För att göra detta, lägg den i en flaska, stäng den och släng den i lämplig papperskorg.

Om du planerar att snabbt återanvända din färgrulle är det inte nödvändigt att rengöra den. I detta fall går det att låsa in den i en lufttät påse, under vakuum, för att skydda den till nästa användning. Färgen kommer fortfarande att vara fräsch och rullen redo att använda.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found