Handledning: hur man målar en radiator korrekt?

För att modernisera en radiator är det möjligt att måla den i en färg som matchar inredningen. Denna uppgift kräver dock vissa försiktighetsåtgärder för ett tillfredsställande resultat. Mellan val av material, föredragen färg och tekniker att använda, här är all information du behöver för att få en värmare som ny.

Måla din radiator

Måla en radiator: vilket material?

 • Angående verktyg, ta med en lackrulle för de platta delarna samt en torsksvans eller a övermålningsborste för att bättre nå svåråtkomliga områden.
 • På målningssidan, gynna a speciell akryl radiatorfärg för elektriska stöd eller a speciell glycero radiatorfärg för gjutjärnsmodeller.
 • Med undantag för en applicering på rent gjutjärn, kräver dessa två typer av produkter inte en lack eller ett underlack i förväg.
 • Utrusta dig med plastduk och a plåster för att täcka golvet och väggen.

Vad ska man göra innan man målar sin radiator?

Här är stegen att följa innan du målar

Ytförberedelse
 • Vänta för att få bättre färgfixering minst 24hefter att radiatorn kopplats bort innan du går vidare till ansökan. Du behöver inte ta ut verktygslådan, speciellt för modeller som hängs på väggen.
 • Fortsätt att rengöring när kylaren är kall. Avfetta och ta bort damm från nya stöd med en trasa fuktad med aceton eller från denaturerad sprit. För äldre modeller räcker det att rengöra dem, skölja dem och sedan slipa dem med sandpapper för att få bort de klibbiga delarna.
Förberedelse av målning
 • Väl rör om färgen för att fördela pigmenten.
 • Att gå vidare till en utspädning om nödvändigt. Ta råd från säljaren för att definiera lämplig thinner och nödvändiga proportioner.
 • När färgen är klar, häll den i en färglåda, starta sedan operationen.

Vilket lager färg ska man lägga på en radiator?

Att täcka en radiator kräver två lager färg :

 • Första lagret appliceras efter kylare kyld och väl rengjord. Använd en pensel och börja på svåråtkomliga områden innan du målar de platta delarna med rullen. Låt stå i 12 timmar.
 • Appliceringen av det andra lagret följer samma princip, men efter en paus på 3h åtminstone.

Målarstadierna

För en oklanderlig finish måste färgen på en radiator vara gör i 3 steg. Det är verkligen nödvändigt att täcka baksidan, toppen och framsidan samt sidan och botten av stödet.

För baksidan

För att måla baksidan av en kylare utan att behöva demontera den, är det nödvändigt att skaffa en kanin tass roll, a vinklad borste eller a liten platt borste :

 1. Välj kaninens fotrulle för baksidan av kylaren.
 2. Doppa rullen i färgen och ta sedan bort överskottet på vridningsgallret.
 3. Måla från topp till tå.

För toppen och framsidan

Använda en platt borste och en vinklad borste för att måla ovansidan och framsidan av kylaren:

 1. Doppa penseln i färgen och ta sedan bort överskottet från kanten på färgbrickan.
 2. Använd den platta borsten och börja från toppen av kylaren.
 3. Fortsätt med fasaden, alltid uppifrån och ner och vice versa, sprid färgen väl.

För radiatorns sidor och botten

Med samma platta borste, avsluta med botten av kylaren:

 1. Blöt pensel med färg och vrid ur överskott.
 2. Måla uppifrån och ner.
 3. Gå till botten av kylaren.
 4. När färgen har torkat, täck substratet med ett andra, tunnare skikt.

Måla en radiator med en aerosolspray

Aerosolen är tillägnad radiatorer försedda med flera rör och ganska svår att måla om. Han har fördelen att vara lätt att applicera, särskilt tack vare mångfalden av lager och den snabba torktiden. Den enda nackdelen är främst lukten. Aerosolfärg släpper faktiskt ut flygande och giftiga partiklar. Idealet är att använda den utomhus samtidigt som du utrustar dig med en mask. Som standard, tänk efter täcka möbler, väggar och golv tillräckligt skydd.

Ommålning av en gjutjärnsradiator

När det gäller en gjutjärnsradiator är det lämpligt att att demontera, då strippa den innan du målar om den.

Radiatoravisolering

 • Ta bort gammal färg

Innan ommålning är det viktigt att utföra en grundlig strippning. Detta är först och främst att ta bort den gamla färgen genom att skrapa. Avsluta med att damma av kylaren.

 • Applicera en stripper

Det är viktigt att applicera en färgborttagare på gjutjärnsradiatorn som ska renoveras. Applicerade med en borste finns stripparna att köpa i alla heminredningsbutiker. de bär handskar och en skyddsmask för ansiktet rekommenderas under operationen. Använd en vinklad pensel och bestryk först alla delar av gjutjärnskylaren med stripper, särskilt de svåråtkomliga inre delarna. Låt agera under den föreskrivna exponeringstiden. Med en vinklad radiatorborste, ta bort den gamla färgen som mjuknat i kontakt med strippern och rengör stödet med varmt vatten. Det är möjligt att använda en termisk rengöringsmedel istället för en kemisk stripper.

 • Ta bort rost

För att ta bort rost, applicera helt enkelt en rostskyddsmedel eller "rostkonverterare". Denna klara, kommersiellt tillgängliga substans används med en platt eller vinklad borste. Se dock till att kylaren dammas av innan du fortsätter med applikationen. Respektera torktiden som rekommenderas i instruktionerna.

Måla om kylaren

Efter strippning följer ommålning samma princip som vid målning, speciellt när det gäller applicering av ett underlag och vald färg.

 • Applicera en underull

Det är lämpligt att tillämpa en specialunderlagradiator innan du målar om enheten. Detta ämne ger faktiskt mer motståndskraft mot färgen samtidigt som det skyddar stödet mot rost. För ett tillfredsställande resultat, använd en sprutpistol eller sprayfärg när väggarna och golvet är helt täckta.

 • Applicera färgen

Favör a speciell glycero radiatorfärg som är värmebeständig. Denna typ av produkter finns i olika nyanser för att möta alla behov. Despeciell glycero radiatorfärg gäller för sprutpistol, med en pensel eller med en sprayfärg. Vänta tills färgen har torkat helt innan du startar kylaren.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found