Hur gör man själv gödsel till sina växter?

Att göra egen gödsel för din trädgård och grönsaksplats har flera fördelar. Faktum är att hemmagjorda gödselmedel är 100% ekologiska och effektiva. Dessutom är ingredienserna lätta att hitta och metoderna enkla att implementera. Alla våra tips och recept för att göra detta mer ekologiskt och billigare gödselmedel.

DIY för att göra din gödsel med avfall och kompost

Lätt att använda och effektiva naturliga gödningsmedel

Naturgödsel finns i huset och lämpar sig för att gödsla inomhusväxter och de i köksträdgården.

Kaffesump

Rik på fosfor och i kväve, kaffesump används i sallader, vissa örter och buskar med bladverk under hela året. han blir en del av jorden, men kan också läggas tilli små mängder i såjord eller från ompottning. För fruktträd och blommande växter är det bättre att begränsa dig till en applicering på våren för att främja återväxt efter vintervila. Dess användning är rekommenderas inte under blomningen, eftersom en tillförsel av kväve gör att bladen växer till förfång för blommorna.

Tepåsar

Tepåsar innehållerkolhydrat, perfekt för öka grönsaks- och fruktträdsplantager. Används som gödningsmedel med kaffesump, förbättrar de blommande blommande växter. Gör dem bara blöta upp i en botten av vatten, använd sedan blandningen, späd den i trädgårdsvattnet.

Äggskal

Äggskal är rika på kalium, i magnesium och i kalcium. När de torkas, krossas och placeras på marken tillåter de växter att fylla på mineraler när de sönderfaller. Vatna rabatterna medkokvatten av ägg är också effektivt.

Bananskal

Bananskal har ett högt innehåll av kalium. Blommande växter älskar detta näringsämne, vilket ger dem livfulla färger. Blötlägg bara bitar av skinn i bevattningsvattnet eller placera dem vid växternas fötter. Bananskal är särskilt närande för Rosenbuskar.

Ask från obehandlat trä

Träaska berikar jorden i grönsaksträdgården och ger effektivt näring till gräsmatta. De kan komma från en vedspis, en öppen spis eller förbränning av växter. Det räcker med att sprida ut askan på marken och regnet kommer gradvis att sänka näringsämnena i jorden. En mängd 70 gram per kvadratmeter och år, vilket är ungefär två nävar, är tillräckligt eftersom överdriven användning kan kväva odlingarna. Ett tjockt lager kommer att fungera som naturligt skydd till grödor mot sniglar och sniglar.

Att göra en flytande gödselmedel, späd bara ut 100 gram aska i 10 liter vatten, skaka före användning.

Tång

Tång är idealiskt att berika jorden med fosfor och i kväve. De kan användas i kompost, och därmed avsätta sina mineraler på marken under torkning, eller direkt nedgrävda i marken. Samtidigt hjälper alger växter att ta upp näringsämnen samtidigt som de optimerar deras motståndskraft mot sjukdomar.

Kompost

Kompost är ett bra sätt att återvinna trädgårdsavfall och en del hushållsavfall. Att erhålla en organisk ändring görs efter några månader sönderdelning, vänd blandningen då och då och tillsätt vatten vid behov.

Gör gödsel med ogräs

Att göra gräsgödsel

För att göra denna örtbaserade flytande gödsel är allt du behöver göra:

 1. Lägg lite ogräs i en lufttät behållare, fyll den sedan med regnvatten;
 2. Rör om blandningen dagligen med en sticka för 4 veckor ;
 3. Filtrera vätskan med ett durkslag innan du förvarar den på flaskor.
Observera att flytgödsel är redo att användas om det inte längre producerar skum när det blandas.

Liksom ormbunke eller vallgödsel är nässelgödsel en organisk gödsel effektivt på trädgårdsgrönsaker, fruktträdgårdsfrukter och trädgårdsväxter. Den används som insekticid, gödningsmedel Var behandling för vissa sjukdomar beroende på dosering.

Eftersom dess lukt kan vara störande, är det lämpligt att förvara den i en sluten behållare eller i en täckt hink och undvika att spraya den. En gång utspädd och filtreras, tillsätt bara den flytande gödseln till bevattningsvattnet.

Gör nässelgödsel

 1. Blanda 10 liter vatten och 1 kg hackade nässlor i en icke-metallisk behållare;
 2. Låt macerera kl 20 °C under 14 dagar eller att 5 °C under 21 dagar medan du blandar dagligen;
 3. Jäsningen är klar när vitt skum som bildas har försvunnit, då räcker det med att filtrera flytgödseln.

Gödselmedlet som erhålls från nässelgödsel är mycket koncentrerat och måste spädas ut före användning genom att följa dessa proportioner: 10 liter vatten för 2 liter flytgödsel. Sätt in några direkt färska nässelblad i planteringshål är också effektivt.

Kompostera ditt avfall för att förbereda gödselmedel

Kalium, fosfor och kväve är de huvudsakliga näringsämnen att veta. de kalium är nödvändigt för att hålla en växt frisk, medan fosfor är viktigt för frukter och blommor. När det gällerkväve, är det nödvändigt att främja tillväxten av gröna stjälkar och löv.

Uppnå kompost med sitt avfall är det bästa sättet att få en stor mängd hemgjord gödselmedel av hög kvalitet. De hushållsavfall inkluderar bland annat övermogna frukter, frukt- och grönsaksskal, kaffesump, bröd, pappershanddukar och äggskal. De trädgårdsavfall bestå av döda löv, gräsklipp och ogräs.

Avfallet kan staplas direkt på marken eller i en kompost, som säljs i specialiserade butiker:

 • Även om det inte är begränsat när det gäller utrymme kompost i högar utsätts för väder och vind, fåglar och andra djur som kan livnära sig på avfallet.
 • Butiken erbjuder ett brett utbud av komposterare plast eller trä. En soptunna har ett begränsat utrymme och är lämplig för stadsträdgårdar.

Observera att mycket avfall inte kan användas för att göra kompost. Detta är fallet för följande element:

 • Överbliven fisk och kött, mejeriprodukter och ben;
 • Sjuka växter;
 • Rester av behandlade växter;
 • Frö ogräs;
 • Tryckt kartong;
 • Giftiga eller oorganiska material;
 • Hund- och kattspillning.