Hur underhåller man en sjögräsbeläggning?

Ett naturligt material, sjögräs är tillverkat av fibrer från vattenväxter. Det är ett idealiskt alternativ för en ekologisk matta eller golvbeläggning. Tack vare sin fiskbens-, tärnings- eller kabelvävning är sjögräs särskilt dekorativt. Även om det är lätt att underhålla, finns det några försiktighetsåtgärder du bör vidta för att öka dess livslängd. Fokus.

Tvätta en sjögräsbeläggning

Rutinunderhåll av sjögräsgolv eller matta

Oavsett om det är i form av mattor eller mattor, sjögräs kräver regelbunden rengöring. För att hålla det fläckfritt rent under hela året krävs vissa försiktighetsåtgärder:

 • Dagligen, du bara måste damma av genom att dammsuga. För att undvika att skada fibrerna, använd en mjuk borste rekommenderas dock.
 • För att bevara glansen på mattan eller sjögräsgolvbeläggningen är det lämpligt att fukta den något, handla om var tredje månad. Detta trick hjälper också till att bevara materialets flexibilitet. För att göra detta, rengör den med en fuktig mopp. Det är inte nödvändigt att använda tvättmedel. Å andra sidan, a rengöring med vatten rekommenderas inte för att minska risken för fiberkrympning och uppkomsten av fula glorier på sjögräs.
 • Seagrass matta eller golv bör vara placeras i ett regelbundet ventilerat rum. Faktum är att denna försiktighetsåtgärd hjälper till att bekämpa mögel som sannolikt uppstår på detta material som består av naturliga fibrer.

Rengör omedelbart ett vått sjögräsgolv eller matta

I händelse av att ett glas vatten spills på en matta eller sjögräsgolv kan en gloria uppstå. För att undvika denna besvikelse bör vätskan torkas upp snabbt eller absorberas med ett absorberande papper eller trasa, utan att gnugga. Därefter måste materialet torkas med en hårtork och göra cirkulära rörelser från utsidan till insidan.

Rengör en färgad fläck på sjögräs

Andra ämnen kan fläcka en golvbeläggning eller en sjögräsmatta. Vid en fläck av fruktjuice, andra färgade drycker eller ett tyg som har skavt av kan olika lösningar användas:

 • Citron juice : Blötlägg en svamp i en blandning av varmt vatten, en droppe diskmedel och citronsaft. Dutta fläcken och skölj med en fuktig trasa.
 • Vinäger : Förbered en blandning av vatten och vit alkoholvinäger, blötlägg en svamp, gnugga försiktigt fläcken och skölj sedan med en fuktig trasa. Om fläcken är resistent rekommenderas användning av ren vinäger.
 • Alkohol : med en trasa indränkt i70% alkohol, dutta på fläcken och täck den sedan med en bit absorberande papper. Upprepa operationen tills fläcken är helt borta. Skölj med en fuktig trasa.
 • Syresatt vatten : Polera försiktigt fläcken med en trasa indränkt i väteperoxid eller peroxid. Skölj med en fuktig trasa.
 • Vit ande : blötlägg en trasa med denna produkt och badda fläckarna. Sköljning sker med en fuktig trasa. När du utför denna operation rekommenderas användning av hushållshandskar.

Rengör en fettfläck på sjögräs

Oavsett om det är på matta eller sjögräsgolv finns det olika metoder som kan användas för att ta bort en olja, sås, smör eller annan fet fläck:

 • Sodaaska : Förbered en blandning av 1 liter vatten och en kaffekopp läskkristaller, blötlägg en svamp och gnugga sedan försiktigt fläckarna. Skölj med en fuktig trasa.
 • Alkohol 70° : dutta fläcken med en trasa fuktad i ren alkohol. Efter att produkten har avdunstat, gnugga det rengjorda området med en trasa indränkt i tvålvatten och några droppar vinäger. Avsluta med att skölja av med en fuktig trasa.
 • Sommières land : för att enkelt rengöra en fett- eller smörfläck på sjögräs, strö över den med Sommières-jord. Penetrera produkten genom att massera området som ska rengöras med den platta handen. Låt verka i minst 3 timmar. Ta bort överflödig jord från Sommières. Det är också möjligt att lägga ner några lager hushållspapper efter applicering av produkten och köra ett varmt strykjärn (-100 ° C) över dem. Upprepa operationen tills fläcken är helt borta.

Rengör andra typer av fläckar på sjögräs

Andra typer av fläckar kan bildas på mattor eller sjögräsgolv. Rengöringsmetoden som ska användas varierar beroende på deras natur:

 • Lera plats : låt fläcken torka, borsta försiktigt och dammsug. Om fläcken kvarstår, blöt den med en blandning avtvåligt vatten och av citron juice innan du sköljer med en fuktig trasa.
 • Limfläck : Dutta försiktigt det fläckade området med en fuktig trasa aceton. Skölj med en fuktig trasa.
 • Kaffefläck : Absorbera omedelbart vätskan med en svamp eller pappershandduk, gnugga med en trasa indränkt i en blandning av vatten, vinäger och schampo och skölj sedan med en fuktig trasa.
 • Skoputs : Täck fläcken med ett tjockt lager absorberande papper och kör ett hett strykjärn över den. Mycket av fläcken kommer att absorberas av papperet. För att ta bort resten, dutta den med en trasa indränkt i hushållsprit. Skölj med en fuktig trasa.
 • Födelsemärke : dutta fläcken med en trasa indränkt i tvålvatten med några droppar alkohol eller från Vit vinäger.
 • Tuggummi fläck : täck fläcken med en fryspåse innehållande isbitar. Skrapa bort eventuella tuggummirester och ta bort det med en sked eller spatel.

Ta bort en unken fläck från sjögräs

Om mattan eller sjögräsgolvet placeras i ett fuktigt och dåligt ventilerat rum, risk för mögeltillväxt är höga. Lyckligtvis kan dessa fläckar lätt tas bort. För det :

 1. Späd en halv kapsyl ammoniak i en hink vatten.
 2. Blötlägg en ren trasa i lösningen.
 3. Dutta försiktigt på fläckarna.
 4. Skölj med en mopp fuktad med rent vatten.

Seagrass matta eller matta kommer snabbt att återfå sitt ursprungliga utseende. Observera att ammoniak används med försiktighet. Vari :

 • Använd den endast i ett väl ventilerat rum;
 • Håll den borta från värmekällor;
 • Undvik att andas in de ångor som avges av denna produkt genom att bära en mask;
 • Använd hushållshandskar när du hanterar den.