DIY: automatisk vattning för inomhusväxter

Inomhusväxter bör inte lämnas kvar. Här är 8 praktiska tips för att själv göra ett automatiskt sprinklersystem. Inga fler växter som dör av törst!

Vatna inomhusväxter

Friskhetssystemet

Det enklaste knepet för att spara vatten är att placera växterna i skuggan. För växter installerade nära fönster måste du installera dem i ett rum som är mindre tillgängligt för sol och vind. Denna teknik tillåter minimera sin vattenförbrukning och därmed rymma vattningarna. Växter kan till exempel flyttas in i badrum. Det måste dock alltid ses till att säkerställa det ta emot ljus. Innan man går iväg är det också nödvändigt att vattna dem väl och D'ta bort de element som kan störa dem. De vissna blad såväl som ogräs bör tas bort så att växterna är bekväma. För växter som inte kan flyttas, mulching system kan också vara effektivt. I allmänhet gör denna fräschhetsteknik det möjligt att vattna inte för4 dagar.

Droppbevattning

För krukväxter som kräver en regelbunden vattning, de'droppbevattning är en effektiv lösning. Systemet består av samla en flaska och fyll den med vatten. Borra sedan Kork använder en nagel eller a uppvärmd nål. Stäng väl och installera flaskan i burken i se till att hålpluggen sjunker ner i jorden. Vattnet kommer att rinna ut lite i taget och säkerställa kontinuerlig bevattning. Detta automatiska bevattningssystem är effektivt i upp till 2 veckor eller till och med 1 månad beroende på kapaciteten på den valda flaskan. Flödeshastigheten beror också på hålens diameter. Det är tillrådligt att utföra ett test för att bestämma bevattningens varaktighet. Mycket lätt att applicera och gratis, detta droppsystem är dock begränsat. Den är avsedd för små krukväxter, men kan även användas på balkongen för att vattna buskar under semestern.

Vattning genom kapillärverkan

En mycket fiffig teknik är också att vattna växterna "med en veke". Detta automatiska bevattningssystem kräver bara en behållare fylld med vatten och ett garn. Ändå tillåter det kontinuerlig vattentillförsel till anläggningen i upp till 2 veckor. Hur fungerar det ? Principen är enkel: placera behållaren fylld med vatten på en högre nivå av växten. Till exempel, om växten står på marken kan behållaren sitta på en stol. Ta sedan en ylletråd och placera en av dess ändar i botten av behållaren, och dess andra ände i botten av grytan. Se till att ylletråden är väl förd djupt ner i jorden för att att förse rötterna med vatten. Tillförseln kommer att tillhandahållas automatiskt genom kapillärverkan.

Lerbollar

För att upprätthålla luftfuktigheten i krukan är en effektiv teknik att använd lerbollar. Denna metod är enkel, praktisk och billig. Få bara några lerbollar och lägg dem i en kopp större än potten. Tillsätt vatten och placera krukan ovanpå så att plantan kan dra vatten ur. Detta system tillåter att vattna i tio dagar. Enklare är det också möjligt att placera lerkulorna direkt i botten av krukan. I det här fallet upprätthålls fuktigheten där för att ständigt förse rötterna med vatten.

oyas-tekniken

Detta trick går tillbaka nästan 4000 år, men är fortfarande lika effektivt för att vattna växter automatiskt. Den består i att erhålla en oyas, en hantverksburk gjord av terrakotta och gräv ner den i plantagejorden. För krukväxter sänks oasen ner i krukan för att ge den mängd vatten som behövs för att växten ska utvecklas. Burkens porositet gör att rötterna kan dra vatten från den kontinuerligt. Denna teknik används främst för spara vatten. Hon konsumerar det 60 % mindre än ett vanligt sprinklersystem. Det bör dock noteras att Oya främst är avsedd förvattna grönsaksträdgårdar. Detta system kan säkerställa permanent vattning i 2 veckor.

Sprinklersystemet

För dem som letar efter lätthet, använd bara en blomkruka med ett bevattningssystem. Denna typ av kruka haren vattentank i botten, vilket gör att växten ständigt kan tillgodose sitt vattenbehov. Han kan vara utrustad med en mätare där du kan kontrollera mängden vatten. Detta automatiska bevattningssystem anpassar sig till praktiskt taget alla krukväxter, förutsatt att rötterna är inte för långa. De får faktiskt inte överskrida gallret, med risk för att blötläggas i vatten och ständigt översvämmas. Det är verkligen nödvändigt undvika att de ruttnar. För närvarande finns flera märken av sprinklerkrukor tillgängliga på marknaden och är tillgängliga från 10 €, men det är också möjligt att göra det själv med lite DIY. Detta system låter dig vara frånvarande upp till 3 veckor beroende på krukans kvalitet.

Gelat vatten

Lika lätt att använda, gelat vatten har också bevisat sin effektivitet som automatisk sprinkler. Insatt i plantagejorden, det tinar gradvis för att kontinuerligt ge vatten till växten. Dess bevattningskapacitet beror på krukans storlek. För en diameter på 40 cm, tveka inte att använda 2 eller 3 påsar gelat vatten. En påse kan säkerställavattenförsörjning till en anläggning i 1 månad.

Bevattningssystemet med flera krukor

Automatiska sprinklersystem är inte nödvändigtvis individuella. Det är möjligt att vattna flera krukor samtidigt tack vare multi-pot system. Principen består av använd en enda reserv vatten och dela den droppe för droppe. För att göra detta, placera vattenbrickan ovanför plantorna, ca 75 cm, och installera en sifonstång för distribution. Inget behov av en pump eller kran, denna teknik fungerar helt utan elektrisk energi. Detta är en riktigt ekonomisk lösning för hel vattning. Det är fullt möjligt att göra systemet själv, men operationen kräver en viss nivå av DIY. För hobbyister är det enklaste sättet att köpa ett färdigt kit från fackhandeln. Vissa modeller är mycket praktiska och gör det särskilt möjligt att justera flödet för varje droppare för att anpassa den till olika typer av växter. Vattenbehovet för varje art är därmed tillförsäkrat, utan att riskera att skada de andra växterna i gruppen. Detta smarta sprinklersystem kan köpas från 7 €. Det garanterar vattenförsörjning för växter upp till 2 veckor.