Hur steriliserar man flaskor och spenar ordentligt?

Barnomsorgsutrustning bör rengöras noggrant och förvaras på en ren, torr plats för att förstöra bakterier. Denna försiktighetsåtgärd är absolut nödvändig fram till den 4:e månaden, eller till och med den 6:e månaden, medan barnet gör tillräckligt med antikroppar. Det finns flera metoder för att tvätta och sterilisera flaskor och spenar. Översikt över deras fördelar och nackdelar.

Sterilisera flaskor och spenar

Rengör innan sterilisering

Noggrann rengöring av alla redskap och barnomsorgsutrustning, inklusive flaskor och spenar, är ett kritiskt steg innan sterilisering för att bevara barnets hälsa och garantera honom utmärkt hygien. För att tvätta flaskan för hand måste du:

 1. Demontera den helt;
 2. Borsta insidan av behållaren, huven, bröstvårtan och ringarna med en mjuk borste eller en flaskborste, varmt vatten och Marseilles tvål eller diskmedel;
 3. Skölj;
 4. Föredrar Torkning i det fria användningen av en kökshandduk;
 5. Placera den rena flaskan borta från smutsig disk med risk för att den blir förorenad.

Under detta steg ska inte svampar, trasor och slipborstar användas med risk för att silikonen går sönder eller att bläcket lossnar från flaskan.

Varför sterilisera flaskor och spenar?

Vid födseln och under de första sex månaderna av livet har barnet fortfarande ett ömtåligt mag-tarmsystem. Han har alltså inga medel till försvar eftersom han aldrig har stött på bakterier, bakterier och virus i sin tidigare miljö. Hans matsmältningssystem kommer snabbt att invaderas av mikrober från hans mamma och de omkring honom, vilket kommer att hjälpa honom att bygga upp sin fysiologiska tarmflora. Hennes immunförsvar kommer gradvis att byggas upp under de första tre månaderna efter födseln med hjälp av olika stimuli. Sterilisering är inte obligatorisk till skillnad från rengöring, men rekommenderas starkt för att skydda barnets hälsa. Att sätta flaskor och spenar i diskmaskinen under en 65°-cykel är inte en steriliseringsmetod, men hjälper till att säkerställa deras goda hygien. Men här är de möjliga steriliseringsmetoderna:

Kallsterilisering

Denna metod är den enklaste av allt eftersom det inte kräver användning av en elektrisk sterilisator. Den består av :

 1. Lägg rena flaskor och spenar i en skål fylld med kallt vatten.
 2. Lägg till en antiseptisk sugtablett speciellt utformad för sterilisering av barnomsorgsutrustning. Denna kemiska tablett är inte farlig för barnet eftersom den är sammansatt av natriumhypoklorit.
 3. Fyll flaskorna väl med vatten.
 4. Låt stå i 24 timmar även om steriliseringen görs inom de första 30 minuterna.
 5. Skölj väl före användning.

Nackdelen med denna metod är den mer eller mindre uttalade lukten och smaken av klor som tabletten kan avge beroende på varumärke.

Varm sterilisering

Två processer är möjliga:

Mikrovågssterilisering

Här är den enkla metoden:

 1. Börja med att separera plastflaskorna från glasflaskorna;
 2. Rengör flaskor och nipplar i diskmaskinen för att döda bakterier, även om de inte kommer att elimineras till 100 %;
 3. Placera spenarna och flaskorna separat i mikrovågsugnen;
 4. Värm i en och en halv minut;
 5. Låt svalna.

Det är också möjligt att använda en mikrovågsångsterilisator. Denna enhet består av en bas, ett lock och en flaskhållare där delarna (flaskor, spenar, kapsyler, ringar etc.) ska placeras. Du måste bara:

 1. Sätt in komponenterna inuti;
 2. Stäng locket;
 3. Slå på mikrovågsugnen i 5 till 20 minuter (beroende på apparatens maximala temperatur).

Denna steriliseringsmetod är snabb, eftersom mikrovågsugnen kan hålla till sex flaskor och den nya tanktanken. Dessutom gäller sterilisering i 24 timmar så länge locket är stängt. A tång är också utformad för att ta bort flaskor och spenar utan att brännas. Dessutom kan brickan användas för kallsterilisering när du reser utan mikrovågsugn, eftersom den är lätt att transportera och kan kopplas in i en cigarettändare. Emellertid är mikrovågsångsterilisatorn ganska dyr.

Användningen av den elektriska sterilisatorn

Principen är densamma som för mikrovågssterilisering: det innebär sterilisering av flaskor, spenar och annan utrustning ångad. Dess fördel är steriliseringen av nio flaskor på en gång på 10 till 15 minuter. Vissa modeller har en automatisk avstängning, vilket ger tid att göra något annat. Denna typ av anordning kräver dock mycket vatten och en elektrisk anslutning. Dessutom är dess pris högre än andra modeller av sterilisatorer.

Sterilisering av kokande vatten

Även kallad vattenbadsterilisering, denna metod är den äldsta och billigaste, eftersom det inte kräver några investeringar. Det består :

 1. Använd en stor kastrull eller tryckkokare.
 2. Fyll den med vatten.
 3. Koka upp i minst 15 minuter.
 4. För att doppa i kapsyler, ringar och flaskor i 15 minuter. För nappar och nappar, vänta 5 minuter, eftersom de kan skeva utöver denna tid. Under detta steg måste man se till att bitarna inte rör vid pannan och inte skaver mot varandra för att förhindra att de går sönder.
 5. Ta bort materialet från vattnet med en pincett.
 6. Stäng snabbt flaskorna med ringarna.
 7. Lägg dem i kylen för att hålla dem i 24 timmar. Ännu bättre, det är lämpligt att lägga steriliserade flaskor i en lufttät plastmatlåda innan du placerar dem i kylskåpet.

Med denna process är kemikalier, koncentrerade lösningar och slipande och antibakteriella rengöringsmedel förbjudna. Den enda nackdelen med denna metod är den höga risken för brännskador. Detta kan åtgärdas genom att vänta tills vattnet svalnar innan du tar bort flaskor, spenar med mera.

Några praktiska råd

 • Innan all rengöring och sterilisering av barnomsorgsutrustning är det viktigt att tvätta händerna med tvål och torka dem med en ren trasa. Bänkskivan ska också vara ren.
 • Flaskor bör också torkas upp och ner så att vattnet inte samlas i botten.
 • Om detaljer om åtgärdstiderna och vattenmängderna anges i sterilisatorns instruktioner, måste de följas.
 • Förvara kalla steriliserade flaskor i den sterila lösningen i 24 timmar och förvara varma steriliserade flaskor i kylskåp.