Hur rengör du din mikrofibersoffa?

För den som värdesätter komfort och modern inredning är mikrofibersoffan det bästa alternativet. Behaglig att ta på och mycket motståndskraftig, det är en mångsidig möbel. Eftersom den kan utsättas för olika nedsmutsningar är underhållet ofta problematiskt. Men med rätt tips blir rengöringen enkel.

Mikrofibersoffa

Rengör en avtagbar mikrofibersoffa

Vissa soffor är utrustade med klädsel. De är lättare att underhålla. Så fort smuts dyker upp är allt du behöver göra att ta bort locket. Först måste vi lokalisera fläckar och ta bort dem. I de flesta fall kommer maskinen inte att rengöra envisa fläckar. Det är tillrådligt att behandla dem som en prioritet. Väl i maskinen väljer du ullprogram. Det senare bevarar omslagets kvalitet. Under rengöringen förblir soffan bar. Det är bäst att täcka det med lakan eller undvika att använda det. Under denna tid, passa på att damma av soffan och ventilera den. Om möjligt, placera den i solen och utomhus. Om det sätter sig fläckar på den när den inte längre har lock blir situationen mer komplicerad och rengöringen blir svår.

Rengör en icke-borttagbar mikrofibersoffa

När soffan är inte avtagbar, fläckar är svåra att ta bort. Så snart en vätska hälls på soffan, såsom vin eller juice, tränger den snabbt in i soffan. Det första du ska göra är att löddra en trasamed vatten och Marseille-tvål. Gnid in soffan med trasan, tills ränderna försvinner. Skölj sedan med en fuktig trasa och låt torka. Om spår av fukt finns kvar på soffan under en längre tid kan mögel dyka upp. Det är en bra idé att torka snabbt med en fläkt eller genom att öppna fönstren.

Ta bort urinlukt på en mikrofibersoffa

Ibland kissar husdjur, som katter och hundar, på soffan. Det uppstår fläckar och en dålig lukt bildas. I det här fallet kan rengöring bli en riktig prövning, eftersom det är nödvändigt att ta itu med smutsen och stanken. Så här fixar du det:

 1. Häll ett glas varmt vatten i en behållare;
 2. Lägg till bikarbonat, en sked citron juice och 3 droppar aveterisk olja ;
 3. Blanda allt och häll i en spray;
 4. Spraya denna rengöringslösning på de infekterade delarna.

Fördelen med denna teknik är behandla fläckar och lukter samtidigt. För den mest skeptiska är det möjligt att först tvätta fläckarna med en tvållösning, innan man sprayas. Det fungerar dock bara om urinfläcken är nyligen. Om det är flera dagar gammalt och redan har torkat, är det nödvändigt att tillsätta 6 till 7 droppar ammoniak till lösningen. När det gäller att använda denna kemiska lösning rekommenderas det starkt att ventilera rummet. Ångorna den avger kan kväva känsliga personer.

Bli av med lukten av tobak

Vanligtvis tar soffan emot gäster. Ibland röker de i rummet. Som ett resultat lurar lukten av rök i soffan, särskilt när den är gjord av mikrofiber. Lukter som genomsyras av tyger är svåra att eliminera. Det finns dock en lösning för att uppnå detta. Sprayer är fortfarande de bästa alternativen.

Blanda i en 100 ml flaska:

 • 2 matskedar av bikarbonat ;
 • 2 matskedar av citron juice och varmt vatten
Skaka behållaren och spraya på soffan. Förutom att desinficera, bekämpar blandningen även lukten av tobak. På några minuter försvinner den.

När det gäller andra lukter, såsom djur eller mat, bikarbonat är mycket effektiv, utan att behöva rengöra soffan helt. Så här gör du:

 1. Strö bakpulver över hela soffans yta;
 2. Borsta med en mjukt hårtillbehör så att pulvret tränger in i fibrerna;
 3. Låt verka i några timmar eller till och med över natten, om möjligt;
 4. Ta bort överflödigt pulver med hjälp av dammsugaren.

Underhåll mikrofibersoffan dagligen

Mikrofibersoffan är en hållbart köp. För att behålla sitt moderna och nya utseende behöver den en vanligt underhåll. Ja, när det är så städas dagligen, smuts samlas inte på den och fläckar är lättare att bli av med. I princip ångrengöring räcker för att ta loss soffan. De ProdukterImpregnering säljs i stormarknader immunisera den mot vardagliga fläckar. För att använda den måste du spray över hela soffans yta och jämnt. Nästa, låt torka i 24 timmar. Därmed är det mindre risk att fläckar blir inbäddade i klädseln.

Eventuella fläckar bör inte uteslutas, särskilt när det finns barn hemma. För att skydda soffan, en omslag eller en dekorativa kast rekommenderas vid köptillfället. Detta tillbehör begränsar skador vid nedsmutsning. Den fungerar som en andra hud, vilket förhindrar att fläckar hamnar direkt på soffan. Omslaget är lika praktisk som dekorativ. Speciellt eftersom hon är det maskin och handtvättbar.

Bli av med de mest envisa fläckarna

Soffan är den mångsidiga möbeln i huset. Han är inte immun mot en eventuell fläck. Det händer att vin, juice eller kaffe råkar spilla på soffan. Spåren de lämnar är inte oåterkalleliga. Varje fläck motsvarar en lämplig rengöring:

Ta bort en vinfläck

 1. Strö fläcken med majsstärkelse och låt torka;
 2. Borsta fläcken;
 3. Dutta med en trasa indränkt i mjölk om fläcken är ny eller använd vit vinäger istället för mjölk;
 4. Skrubba med tvålvatten.

Ta bort fläckar från en alkoholhaltig eller kolsyrad dryck

 1. Använda sig av läskpapper att absorbera fläckar;
 2. Gnid försiktigt med en svamp indränkt itvåligt vatten eller från Diskmedel ;
 3. Skölj med en fuktig trasa.

Ta bort en te- eller kaffefläck

 1. Dutta fläcken med tvålvatten;
 2. Tillsätt en liten mängd varm glycerin;
 3. Gnid tills det försvinner;
 4. Skölj med vinägervatten.

Ta bort spår av tuggummi

När från tuggummi hänger i soffan går det fullt att ta bort. Den mest klassiska metoden är attanvänd en isbit. Att göra detta, fruttna tuggummit med en bit isbit för att stelna det. För att förhindra att vatten sipprar in i soffan, lägg isbiten i en tunn påse. När den är helt härdad återstår bara att försiktigt ta bort den. Om det finns rester kvar, rekommenderas att ta bort det för hand eller med nagelspetsar.

Tvätta soffkuddarna i mikrofiber

Ofta närvarande för dekorativa ändamål, är kuddar också föremål för viss smuts. Rengöring beror i princip på material eller tyg. Om kuddarna är avtagbara är allt du behöver göra sätt in locket i maskinen och välj ett program som passar ämnet. Annars en tvållösning eller en blandning baserad på vinäger eller bakpulver låter dig rengöra fläckar. Oavsett vilken metod som används bör kuddarna torkas väl för att undvika eventuella lukter.