Hur planerar man manuellt?

Denna operation kräver viss erfarenhet, både av att justera verktygsbladet och i själva hyvlingen. Planet måste skära korrekt; det är därför nödvändigt att veta hur man skärper ett blad, justerar ett plan (eller en varlope).

Snickeri: handhyvling

Nödvändigt material

  • kvarn
  • Oljesten
  • Regel
  • Penna
  • Trusquin
  • Fyrkant
  • Meter
  • Paraffin

Slipning av bladet

Järnslipning 1. För först bladet från planet till slipskivan, i den vinkel som anges av tillverkaren. Insistera inte för mycket, eftersom slipning snabbt sliter ut järnet. Bladet behöver ofta kylas under drift genom att blötlägga det i vatten. Slipning av oljesten 2. Slipa sedan bladet genom att föra det över en oljesten. Denna operation är tillräcklig för ett något matt blad; det eliminerar grader från slipning. Kör bladet platt först, sedan i samma vinkel som vid slipning. För bladet över stenen flera gånger för att slipa den ordentligt. Breaking the Iron Ridge 3. Kör sedan bladets hörn mycket lätt över stenen för att bryta kanterna; denna operation förhindrar bladet från att gräva hål i träet. Motjärnsslipning 4. Slipa sedan motjärnet på planet.

Hyvelförberedelse och justering

Polering av sulan 1. Du bör också köra sulan på metallplanet över en oljesten så att den glider bra. För ett träplan erhålls glidet genom att vaxa dess sula. För att göra detta, klämma fast planets kropp mellan käftarna på ett skruvstäd. Hyvelaggregat 2. Sätt tillbaka planet genom att sätta i strykjärnet och motjärnet (det första sticker ut något från det andra), och sätt låskilen på plats. På en vedhyvel sjunker detta hörn in med ett litet slag av en klubba. Justering av bladets djup 3. Justera sedan bladets djup och parallellitet genom att dra åt eller lossa de två justerskruvarna (metallplan). Hyvla en bit massivträ 4. Prova verktyget genom att hyvla en grov bräda.

Förberedelse av träbiten

Spårning 1. Rita ut på den smidda massiva träplankan med en lång rak linjal. Dra paralleller för att beskriva de delar som behövs för ditt jobb. Märkning av delar (layout) 2. Använd industriell krita och markera tvärsnitten med ett kors. Skriv ner måtten på varje del, för att undvika förvirring efter sågning och, i förekommande fall, destinationen för var och en av dem i den utförda konstruktionen (layout). Sågning 3. Såga längs linjen med en vass handsåg. Arbeta flexibelt och håll en vinkel på 30°. Placera små träblock i skärlinjen när du river för att förhindra att verktyget fastnar.

Hyvling av träbiten

Sätta upp kilen 1. Montera järnen på varlope och placera en kil (blockering). Justering av järndjupet 2. Justera bladets djup och parallellitet. Hyvelbladet ska inte sticka ut mycket från sulan om du behöver utföra exakt hyvling. Glöm inte att vaxa sulan på varlope så att den glider bra. Hyvling av fasaden 3. Håll i handtaget på varlope med höger hand. Placera din vänstra hand på näsan på verktyget. Höger hand trycker, medan vänster hand styr och väger verktyget. Lägg stryksulan platt på träet. Arbeta i en flexibel, bred och jämn rörelse. I slutet av rummet, lägg inte mer vikt på näsan av varlope för att inte runda träet. Innan hyvling, kontrollera riktningen på spannmålen eftersom du alltid måste arbeta i denna riktning. Motkornshyvling lyfter träets fibrer. Kontrollerar planhet 4. Hyvla på samma sätt kanterna. Kontrollera ofta den hyvlade ytans rakhet med hjälp av kanten på varlopesulan. Kontrollera vinklar 5. Använd en kvadrat och kontrollera vinklarnas rakhet. Använd ett måttband eller en mätare för att se till att delen är korrekt.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found