Zero-waste: ta hand om din katt på ett ekologiskt sätt

Att äga ett husdjur som en katt innebär att göra val och att ta ansvar för att förse det med de tillbehör och produkter den behöver. Faktum är att en katt nödvändigtvis har en inverkan på sin ägares ekologiska balans. Lyckligtvis, med några tips, är det möjligt att minska det ekologiska fotavtrycket för detta husdjur.

Ta hand om din katt på ett ekologiskt sätt

En ekologisk eller hemmagjord kull för en katt

I genomsnitt använder en katt 33 kilo skräp varje år. Om de flesta strö marknadsförs på marknaden är mycket effektiva, de visar sig ofta vara icke-återvinningsbara. Dessutom kan de även innehålla kemiska tillsatser som är skadliga för djur, men även för naturen. För att råda bot på detta är det ideala att välja ekologiska skräpar under köpet. Vissa är gjorda av komprimerat trä, medan andra är gjorda av återvunnen kartong eller papper, lin eller hampa, rester från nötter, skal, vete eller majs och många fler.

Ett ännu mer ekologiskt alternativ är att förbereda kattsand. Att göra detta :

 1. Skaffa gamla tidningar och skär dem i strimlor;
 2. Blötlägg dem i en blandning av varmt vatten och organiskt diskmedel för att få en konsistens som liknar gröt;
 3. Filtrera allt och upprepa operationen i varmt vatten utan diskmedel för att skölja;
 4. Efter filtrering igen, strö det fortfarande fuktiga papperet med bakpulver och knåda allt för att få en pasta;
 5. Vrid ur allt så mycket som möjligt och torka i ett hörn i små högar i några dagar.

Denna miljövänliga kull kan göras på mindre än en timme och kan användas i 2-3 veckor. För mer effektivitet, och särskilt mindre lukt, rekommenderas att strö kiselgur inuti kattlådan.

Att veta hur man blir av med kattspillning

Du bör veta att kattavföring är skadligt för naturen. Om de kasseras felaktigt kan de faktiskt öka antalet bakterier och bakterier i bäckar och floder. Faktum är att katt (eller hund) avföring kan förorena vattenlevande djur genom toxoplasmos. Att kasta kattavföring på toaletten bör också undvikas. Dessutom är dessa spillning svårt att kompostera eftersom de kräver en kompostering som stiger högt i värme för att eliminera bakterier, vilket inte är lätt att åstadkomma. Kompost gjord av kattspillning ska endast användas till prydnadsblommor och under inga omständigheter till grönsaksträdgården. Syftet är att undvika risken för smitta av toxoplasmos.

Idealet är alltså attbegrava spillningen katt efter att ha placerat dem i en plastpåse eller biologiskt nedbrytbar påse.

Återvinn katthår

Till skillnad från kattspillning kan dess hår lätt förenas med organiskt avfall tjäna som kompost. Det är också möjligt att lämna dem på strategiska platser i trädgården, särskilt där fåglar brukar komma, så att de senare kan använda dem för att bygga sina bon. Vissa företag kan till och med samla in dem för att göra ull.

Försvara den biologiska mångfalden från kattattacker

Förutom råttor och andra skadedjur jagar katter också otroligt många smådjur, för att bara nämna fåglar, ödlor, smuss och ormar. Även väl utfodrade, katter inte motstå sina jaktinstinkt. Globalt står dessa brott för miljarder smådjur som dödas varje år. För att råda bot på detta är några tips som att sätta en klocka på en katt för att varna fåglar eller skällande områden som besöks av ödlor möjliga.

Låt din katt steriliseras

Det faktum att sterilisera din katt är en ansvarsfull handling. Detta ingripande förhindrar faktiskt att det förökar sig utomhus, vilket kommer att minska dess påverkan på fågelpopulationen och särskilt på föroreningen av vattendrag. Att låta sterilisera sin katt innebär också att man undviker risken att ta in en oönskad kull som säkerligen kommer att hamna i ett överfullt skydd och riskera dödshjälp. Annars kommer det att bli nödvändigt att anta denna nya räckvidd.

Naturlig vård för katten

De flesta produkter som tar hand om katter som finns på marknaden är inte bra för planeten. Till exempel är antiparasitiska lotioner eller kattsprayer i allmänhet sammansatta av dikloros, fosmet eller kloropyrifos, som alla är skadliga för hälsan. Använd produkter naturligt och ekologiskt Till exempel, för att förhindra uppkomsten av parasiter på en katt, särskilt fästingar och loppor, är det tillräckligt att spraya en infusion av lavendel och rosmarin över hela kroppen utom huvudet. Kiselgur, öljäst, äppelcidervinäger eller till och med citron är också perfekta repellerande medel.

För kiselgur, strö det bara på de ställen där katten brukar bosätta sig och där den sover, men även på håret ungefär var 5:e dag.

Här är ett mycket effektivt recept för kattloppor:

Första stadiet :

 1. Värm 50 cl av vit vinäger (kristall) tills darrande;
 2. Tillsätt en kopp torra lavendelblommor och värm allt, täckt, i 5 minuter;
 3. Ta bort blandningen från värmen och häll allt i en burk utan att filtrera;
 4. Låt lösningen macerera vid rumstemperatur i 2 veckor, se till att lavendelbladen är väl nedsänkta;
 5. Filtrera sedan lösningen med en mycket fin sil innan du buteljerar och ställer åt sidan.

Andra steg :

 1. Blanda 20 ml av lösningen med samma mängd neemolja och 1 ml neutral badbas i en sprayflaska;
 2. Rör om blandningen kraftigt;
 3. Spraya lösningen på kattens päls eller häll i handflatan för att massera katten och låta produkten tränga in väl.

Denna lösning kan appliceras var 15:e dag vid infektion med parasiter och varje månad i förebyggande syfte.

För badet, även om katten inte är galen i det, en liten ljummet vatten skölj borde räcka när det är smutsigt eller luktar dåligt. Om den dåliga lukten är ihållande, kommer det att vara nödvändigt att strö bikarbonat, vänta några minuter och skölj sedan av den med ljummet vatten.

Bakpulver kan också användas som katttandkräm.

Hemlagad mat till en katt

Att tillaga din katts mat själv undviker köp av industriella kroketter. De senare är en av orsakerna till husdjurens höga koldioxidavtryck. Men när man förbereder mat till en katt är det nödvändigt att respektera dina näringsbehov. Om du är osäker, kommer råd från en veterinär att behövas för att utveckla en vecko- eller månatlig husdjursmeny. Det viktiga är att komma ihåg att en katt är köttätande och inte i något fall kan den bli vegetarian eller vegan.

I händelse av att matlagning visar sig vara restriktiv finns det också miljövänliga kroketter, såsom de gjorda av insektsprotein. I annat fall kommer lösa småbitar också att förhindra ansamling av plastavfall. I värsta fall är det idealiska att välja miljövänlig kibble med återvinningsbar förpackning.