Hur underhåller du din dammsugare så att den håller?

Med eller utan påse, släde eller kvast är dammsugaren en riktig allierad när det kommer till att få bort damm. Men på grund av bristande rutinunderhåll kan denna enhet förlora effektivitet och tillförlitlighet. För att optimera dess livslängd och behålla dess sugkraft är det absolut nödvändigt att underhålla den regelbundet.

Underhåll din dammsugare

Använd en dammsugare på rätt sätt

På marknaden tävlar varumärken i uppfinningsrikedom om att designa hushållsapparater som samtidigt är praktiska, effektiva och hållbara. Detta är fallet med dammsugare. Finns i en mängd olika modeller, de anpassar sig till olika användningsområden. Oavsett märke och kraft är det viktigt att respektera tips för att använda en dammsugare för att förlänga dess livslängd. Det bör noteras att felaktig användning kan orsaka irreversibel skada på enheten.

För att bevara skicket för de mekaniska delarna av en dammsugare är det rekommenderas inte att suga i vatten eller andra vätskor med, förutom modeller med inbyggd funktion. När du städar upp spilld spannmål eller pasta på golvet är det bäst att plocka upp så mycket som möjligt innan du dammsuger. För att bli av med resterna av ett krossat glas, porslin eller terrakottaföremål är det också lämpligt attta bort stora bitar innan du dammsuger de små smulorna. Annars kan vassa rester skada sopmaskinen eller punktera påsen om den tillgängliga modellen är så utrustad. När rengöringen är klar är det nödvändigt att förvara dammsugaren i en ganska rymlig plats (slädemodell) för att inte böja röret och få det att tappa tätningen.

Bli av med damm som finns i påsen regelbundet

Det finns i allmänhet två typer av dammsugare:

 • Den påslösa modellen;
 • Modellen med väska.

För en dammsugare med påse är det lämpligt att tomt innehåll när den är ifylld trekvart av dess kapacitet.

Om modellen är tvättbar bör du:

 • Töm innehållet på en ventilerad plats för att inte andas in damm;
 • Rengör påsen enligt tillverkarens instruktioner.

Vissa dammsugare i påsar har en indikatorlampa för att fastställa skicket på en använd påse innan den byts ut. Det är dock engångspåsar som används på andra enhetsmodeller ändra omedelbart när det är klart. När du köper är det viktigt att alltid välja en lämplig väska Vid telefonen. För att inte skada dammsugaren och/eller minska dess prestanda är det att föredraundvik universalväskor och den plastpåsar.

Om dammsugaren inte har en påse är det viktigt att töm uppsamlaren, behållare eller dammbehållare efter varje användning eller minst var sjätte månad.

Underhåll filtren på din dammsugare ofta

Medan dammsugarfilter ursprungligen utformades för att begränsa spridningen av radioaktiva partiklar, spelar de nu en annan avgörande roll när du använder enheten. Denna mekaniska del är nödvändig för neutralisera skadliga ämnen som svävar i luften när sopmaskinen passerar. Dess huvudsakliga funktion är att rena den omgivande luften och förlänga dammsugarens livslängd genom att skydda dess motor från damm.

Dammsugaren har vanligtvis två filter ombord, ett fram och ett bak. Antalet filter varierar dock från enhet till enhet. Medan vissa modeller är utrustade med en enda del, kan andra vara utrustade med flera paneler. Det finns olika typer av filter:

 • de luftfilter avsedd för kanisterdammsugare;
 • de motorfilter synlig på stickdammsugare;
 • de genomskinlighetsfilter finns på påslösa eller hinkformade dammsugare (cylindriska med fläkt);
 • de HEPA-filter (Hög effektivitet för luftburna partiklar) försedd med nät för att hålla kvar partiklar och allergener som dammkvalster, mögel, etc.

För att ta hand om din dammsugare rekommenderas att du rengör den regelbundet. Flera faktorer påverkar dock hur ofta det underhålls, inklusive dess användning, typen av filter (självrengörande eller inte) och elementen som sugs. Om de är trasiga eller skadade bör de vara det byt ut snabbt. Det finns enkla steg för att rengöra filtren:

 1. Knacka topp för att ta bort damm;
 2. De skrubba med en borste eller dammsug dem med en annan dammsugare;
 3. De Skölj eller tvätta dem om de är tvättbara filter;
 4. Gör dem att torka i 24 timmar före användning.

Rengör tillbehören

För att nå rummets skrymslen medföljer dammsugaren utbytbara spetsar eller borstar. Bland de olika tillbehören finns bland annat:

 • Den kombinerade borsten för mattor och mattor;
 • Det lilla munstycket för soffor, gardiner eller kuddar;
 • Spaltverktyget för socklar och hörn;
 • Madrasspetsen;
 • Möbelborsten;
 • Radiatorborsten;
 • Parkettborsten;
 • Turboborsten för hår, mattor eller djurhår;
 • Kraftborsten för smutsiga mattor ...

För att säkerställa deras livslängd och för att undvika att repa golvet är det viktigt att rengöra dem genom att ordentligt ta bort stor fast smuts, djurhår, trådar eller hår. Avlägsnande av ändlocken utförs på en enhet som är avstängd och strömlös. Innan något ingripande, läs bruksanvisningen noggrant för stegen att följa.

Rengöring av tillbehören och borsten på en dammsugare utförs huvudsakligen efter att ha dammsugit mattor eller mattor. I allmänhet fortsätter detta steg enligt följande:

 1. Ta bort stora rester för hand eller med hjälp av en fuktig trasa ;
 2. Separera borsten och handtaget från enheten;
 3. Anslut dammsugaren;
 4. Placera borsten som ska rengöras vänd mot sugröret;
 5. Aspirera.

Om dammsugaren har en sugfunktion för vätskor räcker det att skölj av tillbehöret med rent vatten efter varje användning för att ta bort eventuella föroreningar. När tillbehören är rena är det också viktigt att ren inuti och utvändigt av enheten med en fuktig trasa. Om dammsugaren avger dålig lukt, tveka inte att lägga ner en bomullstuss indränkt i några dropparlavendel eterisk olja eller citron mellan filtret och luftutblåsningsgallret. En parfympatron i påsen eller reservoarbrickan låter dig också balsamera rummet och neutralisera starka lukter.

Reparera ett trasigt rör

Genom att inte vridas skärs dammsugarslangen av. För att åtgärda detta problem måste du först ta bort den skadade delen och sätta tillbaka röret i sitt munstycke.

Ta bort mixtrandet

Situationen är vanlig: en vakuumslang skuren i jämnhöjd med sviveln är ofta lappad med mycket tejp för att hålla ihop slangen. Börja med att ta bort detta "bandage".

Klipp av slangen helt

 1. Om det korrugerade röret är förstärkt med en hårdplastspiral, använd trådskärare för att skära av slangen.
 2. Testa genom att nypa den mellan tummen och pekfingret: om den kraschar utan ansträngning är slangen inte förstärkt och i det här fallet räcker det med en kökssax.

Dra ut änden av dess beslag

 1. För det mesta träs änden av sugslangen (moturs) på kopplingen.
 2. Så du måste vrida medurs för att ta bort den.
 3. Använd en tång om det är svårt att skruva loss.

Utför reparationen

 1. Blockera sviveln (med ett skruvmejselblad) om den hålls fast av en klämma inuti beslaget.
 2. Annars roterar anslutningsstycket samtidigt som slangen.
 3. Det är också möjligt att värma upp beslaget med en värmepistol för att mjuka upp plasten (med försiktighet).

Dra i munstycket

När munstycket har släppts kan slangens delar kopplas samman.