Vad ska man göra med ricinolja hemma?

Ricinolja tilltalar många människor tack vare dess många fördelar. Det är en mångfacetterad produkt, vilket gör den särskilt populär. Varför är denna olja så populär? Vad kan vi göra med det hemma? En uppdatering om alla möjliga användningsområden för ricinolja i hemmet.

Användning av ricinolja i hemmet

Att välja rätt ricinolja

När väl fördelarna med ricinolja är kända kan vem som helst använda den. Först och främst är det viktigt att välj rätt olja så att det är säkert. Det är inte lätt att hitta olja av god kvalitet.
  • de första kriteriet att ta hänsyn till oro sammansättning av produkten. Det är tillrådligt att välja en ekologisk ricinolja, eftersom det kommer att behålla alla sina goda egenskaper. Det går att få tag på i ekologiska butiker, i snabbköpet eller på internet. Det säkraste stället att köpa ricinolja är dock på apotek. Före användning rekommenderas det alltid att noggrant läsa instruktionerna på flaskan.
  • Dessutom är det lämpligt att välja en jungfruolja, kallpressad och utan tillsatser. För att vara säker på att oljan inte innehåller skadliga ämnen krävs verifiering av ekologisk certifiering.

Ricinoljans olika användningsområden

Användningen av ricinolja går tillbaka mycket lång tid. Till en början användes den främst för att driva lampor och för kosmetiska ändamål. Ricinolja har sedan använts inom andra områden.

Smörja

I det här fallet förblir åsikterna delade om dess effektivitet. Vissa fortsätter dock att använda denna olja i personliga fordon och racingmotorcykelmotorer. Faktum är att ricinolja är känd för sin motståndskraft mot värme. Dock, det stöder inte oxidation och tenderar att radera motorerna, det vill säga skada dem. Idag föredrar många att blanda ricinolja med mineraloljor och syntetiska oljor för att fortsätta dra nytta av dess anmärkningsvärda fördelar, samtidigt som de mildrar dess nackdelar.

Bekämpa mullvadar i trädgården

Denna olja används även i trädgården för att jaga mullvadar. Dessa små däggdjur gräver hål i marken och skapar förödelse på allt i deras väg. Innan de förstör trädgården helt bör de stoppas. Med en särskilt utvecklad näsa upptäcker mullvadar snabbt lukten av ricinolja som de inte tål. För optimal effektivitet rekommenderas den varmpressade. För att dra nytta av dess avvisande egenskaper bör du sprida oljan med en sprayflaska. Det första steget är att upptäcka var mullvadarna är, vattna jorden och sedan strö oljan på de riktade områdena. För att oljan ska suga upp bra i jorden bör den vattnas en andra gång.

Lossa skruvarna

Täta bultar behöver smörjas. Innan du använder kommersiella smörjmedel bör du försöka lossa skruvarna med ricinolja. För att göra detta, häll en liten mängd på bulten och se till att vätskan penetrerar mekanismen. Ta sedan bort skruven eller muttern med en skruvmejsel eller tång. Ricinoljans verkan gör den lättare att lossa.

Sluta gnissla dörrar

Ljudet från de knarrande dörrarna är fortfarande störande. För att åtgärda detta är det nödvändigt att tillämpa en smörjmedel på gångjärnen. Belägg dörrens eller fönstrens svängbara delar med ricinolja med hjälp av en pensel. För att påskynda penetrationen av oljan är det lämpligt att stänga och öppna bladet flera gånger. Piper orsakas ofta av uttorkning av gångjärnsmekanismen. Ricinolja är därför mycket effektiv på grund av sina smörjande egenskaper. Observera dock att olja snabbt kan täppa till omgivande ytor. För att slippa smutsa ner området runt gångjärnet och ta bort överflödigt fett rekommenderas att du tar med en trasa.

Att göra tvål

Ricinolja har läkande, antiseptiska och fuktgivande egenskaper. Det är mycket fördelaktigt som tvål ingrediens. Gör så här för att göra en mild, naturlig tvål med ricinolja:

  1. Blanda 45 g ricinolja och 45 g avolivolja, och värm över låg värme utan att överstiga 50 ° C;
  2. I en annan behållare, häll 150 g vatten och 60 g av kaustiksoda, rör sedan om med en spatel;
  3. Häll de två preparaten i en behållare och rör om tills du får en trögflytande pasta;
  4. Lägg degen i en form och linda in i en tjock handduk i 48 timmar;
  5. Ta bort tvålen och låt den sitta på en fuktig plats i en månad innan du använder den.

Rengör lädertillbehör

Med tiden kan läder mattas och förlora sin glans. Ricinolja kan användas för att få tillbaka glansen av skor och väskor tillverkad med detta material. Produkter som finns på marknaden kan skada dem ännu mer. Av de otaliga egenskaperna hos ricinolja är dess renande egenskaper de minst kända. Det är dock särskilt effektivt på läder. För att göra detta börjar du med att blötlägga en bit tyg i ricinolja. När ytan som ska beläggas är dammad, gnugga lädertillbehöret. Denna olja bevarar lädrets kvalitet samtidigt som den återställer dess glans.

Försiktighetsåtgärder innan du använder den

Trots fördelarna med ricinolja är det bäst att använda den med försiktighet. Några varningar om denna olja:

  • Risker för diarré : ricinolja är känt för att vara en kraftfullt laxermedel. Vissa använder det till och med för att bekämpa förstoppning. Därför är det viktigt att alltid hålla flaskan väl tillsluten. Den bör förvaras på ett säkert ställe, helst utanför köket för att undvika att det förväxlas med andra matoljor, och speciellt utom räckhåll för barn.
  • Allergirisker : denna olja kan orsaka allergier. Innan du hanterar den med bara händer, se till att personen stödjer kontakten. Den allergiska reaktionen som orsakas av ricinolja manifesteras av klåda och rodnad.
  • Fläckarisker : vid användning får oljan inte komma i kontakt med ren tvätt. Det skulle faktiskt lämna spår som är svåra att ta bort. Innan du använder den bör du använda trasor och skydda dina kläder.
Ricinolja är en av de viktiga naturliga produkter från huset. Men många undrar om de gjorde rätt för att introducera den i sina hem eftersom den ofta anses vara en farlig olja. Det bör dock noteras att den inte innehåller inget giftigt ämne. Detta är dock inte fallet med ricinfrön. Dessa innehåller ricin och lite ricinin, två särskilt farliga gifter. Under tillverkningsprocessen extraheras inget av dess två ämnen. Inte lösliga, de förblir i fröet. Så även om ricinolja utvinns från ricinfrön är det säkert. Ricinolja i sig är en säker produkt, så länge du väljer rätt märke.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found