Rengör en bil i några viktiga steg

Att tvätta en bil är en tidskrävande uppgift. För vissa framstår tvättningen till och med som en riktig prövning. Vissa ytor är verkligen svåra att behandla och valet av produkter att använda är inte alltid självklart. Varje del och varje material rengör sig själv på olika sätt. För att rengöra bilen utan alltför stor ansträngning, så här gör du det.

Rengör din bil

Rengör bilens kaross

Att rengöra bilens kaross kräver flit och tålamod. Förutom att göra fordonet mer presentabelt hjälper det också till att bevara lacken. Före tvätt är det lämpligt att låta bilen svalna. Ge en stor hink med vatten och diskmedel. Använd endast bilrengöringsmedel. För intensiv tvätt är det lämpligt att använda en stor mjuk svamp. Gnid bara hela kroppen med det. För att förhindra att vissa delar torkar ut under tvättning, rekommenderas att du fortsätter efter fack. Tvättning av karossen bör göras först.

Rena biltextilier

Oavsett om det är på instrumentbrädan, på sätena, i taket eller på mattan, finns textilier i de flesta bilar. Tyget är tyvärr känsligt för fläckar och damm. När den väl är smutsig är det ibland svårt att rengöra den ordentligt. Här är vad du behöver planera för att bli av med smuts:

 • Diskmedel;
 • Sodakristaller;
 • Lite vatten ;
 • En smidig och mjuk borste;
 • Handdukar eller svampar;
 • En 50 cl spruta.

För att rengöra textilier utan att skada dem:

 1. Dammsug tyget för att ta bort överflödigt damm;
 2. Fyll sprutan till 3/4 med vatten;
 3. Häll i diskmedel och sodakristaller i lika stora mängder;
 4. Rör om behållaren;
 5. Spraya lösningen på fläckarna. Borsta omedelbart utan att vänta på att tyget ska suga upp. Syftet är att rengöra fläckarna på ytan;
 6. Torka av med en trasa;
 7. Att torka. För att säkerställa att allt är helt torrt, är det lämpligt att slå på kall luftkonditionering. Det går dock även att sänka fönstren i några timmar, och låta lufttorka. Det viktigaste är att inte lämna några spår av fukt. Detta skulle främja spridningen av mögel.

För avtagbara delar är det lämpligt att ta bort dem efter att ha tagit isär dem.

Rengör plastdelarna

In- och utvändigt har bilen olika plastelement som dörrhandtag, trösklar eller stötfångare. Med tiden smutsar de och visar repor. Smuts påskyndar bara denna process. För att hålla bilen ren och bevara dess skick, är det tillrådligt att regelbundet rengöra varje del, inklusive plast. Oavsett vilken yta det gäller är rengöringsmetoden densamma:

 1. Börja med damma av. Det är bäst att använda en dammsugare. Denna enhet hjälper till att ta bort lager av damm mer effektivt. Det går dock även att torka av med en lätt fuktad trasa.
 2. Tvätta med tvålvatten. I närvaro av envisa fläckar är det lämpligt att gnugga med en mjuk svamp. När det gäller rengöringsprodukten, undvik aggressiva formler som missfärgar plasten. Vanligtvis kommer diskmedel eller Marseille-tvål att göra susen. För interiören, undvik att stänka vatten eftersom det kan skada vissa funktioner, särskilt på instrumentbrädan. Innan du tvättar, var noga med att vrida ur svampen.
 3. Skölj med en lätt fuktad trasa.
 4. Polera dem plastytor med en produkt avsedd för detta ändamål. För att återuppliva sin glans bör de beläggas med rengöringsvax speciellt framtaget för bilplast. All olja kan verkligen fläcka mer och lämna märken. Sköljmedel är också ett effektivt alternativ.

Rengör däcken

För att rengöra bilen helt är det nödvändigt att tvätta däcken. Förutom att ta bort instekta rester hjälper det till att bevara dem längre. Bilister använder ibland bara en vattenstråle för att rengöra däcken. Denna teknik tar dock inte bort smuts helt. Det är tillrådligt att välja högtryckstvätt för att hitta helt rena däck. Det är också möjligt att rensa dig själv. Det finns verkligen flera typer av rengöringsprodukter avsedda för denna användning. De är mycket effektivare än en generisk produkt, de är lätta att använda och skadar inte materialet. Så här gör du:

 1. Fukta däcket med en trasa indränkt i vatten;
 2. Spraya produkten rikligt;
 3. Skrubba med en däckborste. Föredrar den med mjuka borst för att undvika att repa fälgbeläggningen;
 4. Skölj noggrant ;
 5. Spraya igen, gnugga och skölj sedan.

Olika typer av produkter erbjuds på marknaden. Vissa är speciellt utformade för att polera radergummit. De gör det möjligt att ge däcken en ny aspekt genom att svärta dem. De där renovatörer är ofta förknippade med rengöringsprodukter. För bästa resultat är det faktiskt tillrådligt att tvätta däcken innan du sprayar däcken. poleringsprodukter. För att återställa glansen till krom navkapslar, använd vit vinäger utspädd med vatten. Aluminiumfolie är också effektivt.

Rengör bilsäten i läder

Rena stolar känns ofta som att kliva in i en ny bil. Välskötta, de håller sig i gott skick under lång tid. Innan du rengör dem, kontrollera deras beläggning för skador. Vatten eller produkter som kommer in i hålen kommer bara att förvärra situationen. För att säkerställa att rätt rengöringsmetod används, är det lämpligt att hänvisa till fordonets manual. Detta dokument nämner produkter att undvika för specifika material. I allmänhet rengörs bilsäten i läder på samma sätt:

 1. Damma av sätena med hjälp av en dammsugare. Det finns lämpliga gavlar för sätena. För att ta bort skräp och smulor som fastnat mellan vecken, använd en hålslagare.
 2. Bli av med smuts på ytan. Om stolarna inte har rengjorts på länge kan de verka mer eller mindre oljiga. För att åtgärda detta, använd ett läderrengöringsmedel. Bruksanvisning finns på behållaren för varje produkt.
 3. Renovera läder. För att få det att se nytt ut är det nödvändigt att mata lädret. Föredra för detta produkter med neutralt pH, utan silikon eller vax. När sätena är rena, applicera renovatorn direkt på lädret och gnugga med en mikrofiberduk. Det räcker med några hasselnötter. För mycket produkt kan göra sätena feta.

Rengör bilrutorna

Fönstertvätt visar sig ibland vara mödosamt arbete. För att undvika att lämna märken på karossen är det lämpligt att alltid tvätta dem sist. Kom ihåg att rengöra båda sidorna: invändigt och utvändigt. För att effektivt rengöra fönstren utan att lämna det minsta spår, är det möjligt att använda citron-. Dess avfettande egenskaper tar snabbt bort smuts. Så här gör du:

 1. Tvätta fönstren med tvålvatten, var noga med att inte spilla det på bilen;
 2. Skölj med rent vatten;
 3. Gnugga fönstren med en trasa fuktad i citronsaft;
 4. Torka med tidningspapper.