Vilka livsmedel är farliga för en hund eller en katt?

Det är inte lätt att motstå ditt husdjur när det ber om mat. Det kan vara lockande att ge den en bas av yoghurt, några klasar med druvor eller rutor av choklad. Du måste dock vara mycket försiktig, eftersom vissa livsmedel inte är säkra för katter och hundar.

Giftig mat för husdjur

Mejeriprodukter: mjölk, grädde, ost

Katter och hundar smälter mjölk under tillväxten. Å andra sidan, när avvänjningen är klar kan mjölken orsaka dem matsmältningsproblem : diarré, uppblåsthet ... Det är bättre att hälla dem en skål med vatten för att undvika dessa olägenheter.

Djuret kommer utan tvekan att uppskatta lite av gräddfil, men det är bättre att inte överdriva det.

När det gäller ost är husdjur i allmänhet väldigt förtjusta i det. Ändå gunst hårda ostar utan svål och framför allt alltid med måtta.

Macadamia och muskotnöt

Både katter och hundar har svårt att smälta macadamianötter och muskotnötter. Rik på fosfor, bör dessa livsmedel undvikas och orsaka oönskade effekter.

  • De macadamianötter kan orsaka feber, skakningar och öka hjärtfrekvensen hos husdjur.
  • De muskot kan orsaka hallucinationer.

Frukter i klasar, kärna och sten

De sten frukt och frön som aprikoser, persikor, vindruvor, plommon, päron och körsbär innehåller ämnen som kan orsaka tarmsjukdomar hos katter, hundar och även hos hästar. Ännu värre, de kan orsaka en förgiftning som visar sig som röda fläckar, andningssvårigheter och vidgade pupiller som kan leda till att djuret dör.

Dessutom har russin eller färska kan orsaka a tarmobstruktion i små pälsbollar.

När det gälleradvokat, denna frukt är farlig för djur, inte bara på grund av sin sten, utan också på grund av dess innehåll av persine. Detta svampdödande toxin, i allmänhet ofarligt för människor utom i fall av allergi, kan skada hjärtat och lungorna hos katter, hundar, kaniner, fiskar, fåglar och hästar. Avokado är rik på fett, vilket kan orsaka inflammation i bukspottkörteln.

Raw foods: ägg, kött, fisk

De råa ägg är inte giftiga, men kan överföra en dödlig bakterie till djur som t.exescherichia. Dessutom innehåller rå äggvitaavidin, ett antivitaminprotein som har skadliga effekter på ämnesomsättningen.

Som ägg, kött och den rå fisk kan också överföra bakterier som ibland är farliga och till och med dödliga för djur om de inte behandlas snabbt.

Måltidens ben

I motsats till vad många tror, ​​ge en benatt gnaga för sin hund är farligt, speciellt om han inte är kokt. Det är faktiskt skört och kan gå sönder i vassa bitar som kommer att skada hundens tänder och ibland orsaka perforationer i matsmältningskanalen. Enligt specialister kan endast råa, stora ben, som de från nötkött, säkert matas till en hund.

Stimulerande ämnen: kaffe, te, alkohol

Som den choklad, den Kaffe har negativa effekter på kattens eller hundens hjärtfrekvens och kan leda till dess död. A koffeinförgiftning visar sig som ökad hjärtfrekvens, skakningar, andningssvårigheter och blödningar. Tyvärr finns det inget motgift. Så det är bäst att undvika koffeinkällor, som inkluderar te.

Drycker innehållande alkoholen är också att undvika som öl och den vin. Några klunkar räcker för att få en katt eller hund full. En stor mängd kommer att ha skadliga effekter på djurets hjärta och hjärna.

Godis och delikatesser

Godsaker med låg sockerhalt, tuggummi, godis, myntatabletter, tandkräm och andra sötsmakande produkter innehåller ofta socker. xylitol. Detta sötningsmedel orsakar a ökad insulinproduktion hos djur, främst hos hundar, vilket därefter leder till leversvikt med kräkningar, kramper och letargi.

Kakao och chokladbaserade godis

Det visar sig vara lockande att ge sin hund eller katt choklad. Denna mänskliga glädje är toxisk för husdjur på grund av dess höga innehåll av teobromin. Med en diuretisk och stimulerande kraft kan denna alkaloid nå nervsystemet och djurets hjärta. Till skillnad från människor kan katter och hundar inte eliminera det snabbt från sina kroppar. Således kan detta ämne orsaka deras död. Ju mer kakao i choklad, desto farligare är det för små pälsbollar.

Andra farliga livsmedel för husdjur

Det finns många andra livsmedel, mindre kända, som det är bäst att undvika att ge ditt husdjur för att bevara hans hälsa.

  • Vitlök och lök: de innehåller allylpropyldisulfid som verkar på röda blodkroppar och orsakar anemi, takykardi och kräkningar, särskilt hos katter.
  • Kastanjer : de orsakar uppblåsthet och magsmärtor hos hundar.
  • Potatis : till skillnad från gurka, morötter, zucchini och gröna bönor, är potatis dåligt smält av hundar. När det gäller katter bör de undvika det, särskilt sötpotatis. Denna knölväxt är giftig för katter och hästar. Det skulle ge dem diarré och orsaka hallucinationer.
  • Tårtdeg: om katten och hunden närmar sig köket är det bättre att lägga undan kakdegen eller bröddegen. Den innehåller jäst. När degen väl har intagits av djuret fortsätter jäsningsarbetet i dess tarm vilket orsakar uppblåsthet och smärta.
  • Rabarber: denna örtartade växt innehåller kalciumoxalat som är potentiellt giftigt för katter, hundar och hästar. Det sägs orsaka salivutsöndring, skakningar och njursvikt.

Om ett husdjur är sjukt kan det vara dödligt att ge det medicin från medicinskåpet. Det är viktigt att ta det till veterinär-. Vid förgiftning, kontakta a giftkontrollcenter.

I vilket fall som helst måste du vara mycket försiktig och hålla potentiellt farliga livsmedel utom räckhåll för dina djur. Observera att vissa växter som liljor, azaleor eller tulpaner kan också vara giftiga, särskilt för katter.