Hur man odlar ingefära hemma: 8 tips

Används flitigt i matlagning, ingefära förhöjer smaken på mat. Afrodisiakum, tonic, antiemetikum ... denna särskilt populära krydda har mer än en fördel. Dessutom har den många fördelar för vår hälsa. Som tur är är det lätt att odla den hemma, speciellt eftersom det är en lätt växt att odla och underhålla. Vill du plantera lite i trädgården? Här är några tips för att odla ingefära framgångsrikt!

Odla ingefära rötter hemma

Att välja rätt rhizom för att plantera ingefära

Du måste börja med att välja bra rhizom. Det senare måste vara bra uppblåst med en helt frisk hud. Känns igen, den senare måste ha en färg ljusbeige. Undvik att odla en rot som har gråaktiga delar. Helst kan du hitta rötter där gröna ögon börjar dyka upp, men du behöver inte.

Rhizom av ingefära, med andra ord en rot, säljs i stormarknader på exotisk fruktavdelning eller i ekologiska livsmedelsbutiker.

Det bör vara känt att ingefära är en icke-härdig växt. Den måste därför placeras i en soligt ställe att utveckla. Han behöver också en lätt, väldränerad krukjord.

Förbereder för att odla ingefära

Ingefära ska planteras kl vår. Det bör noteras att som tropisk växt, den tål inte att frysa. Det är därför viktigt att vänta tills den sista frosten sätter den i marken. Den bästa lösningen är att odla den i en pott och för att få den att återvända i händelse av en temperatursänkning. Det kan dock helt äga rum i trädgård om temperaturförsiktighetsåtgärder följs.

Det existerar två tekniker att odla ingefära:

  • Det första är att placera rhizomen i en skål med vatten några dagar. När rötter visas är det tecknet på att ingefäran kan läggas i jorden.
  • Den andra tekniken består av placera omedelbart rhizomen i jorden.

Odla ingefära rhizom i en kruka

Grytan måste räcka stor (ca 35 cm i diameter) och djup (ca 30 cm) för att plantan ska utvecklas väl. Botten ska fyllas med småsten i olika storlekar för hindra jorden från att sätta sig och sätt i vattenuttaget. Två tredjedelar av grytan ska fyllas med lätt krukjord.

Sedan är det bara att plantera rhizomen på jordens yta utan att sänka den helt. I själva verket måste den lämnas något avslöjad. Innan stjälkarna dyker upp, var uppmärksam på övervattna inte med risk för att se roten ruttna. Däremot kräver anläggningen en regelbunden vattning när stjälkarna är väl sammansatta. Se dock till att jorden är väldränerad. En kruka med en diameter på 35 cm rymmer två eller tre rhizomer.

På vintern är det nödvändigt lägg in grytan så att plantan håller sig varm, eftersom den fruktar kylan.

Odla ingefära i din utomhusträdgård

För utomhusodling måste du vänta på vår att plantera ingefära. En lämplig plats bör väljas så att den får tillräckligt ljus att utveckla. Rhizomer bör placeras på ett avstånd från 20 cm varandra. Jorden bör vattnas omedelbart efter att ingefärsrötterna har placerats. Hon måste stanna fuktig utan att blötläggas i vatten.

När temperaturen börjar sjunka, täck varje planta med en bra lager av kompostmaterial för att skydda den. Denna försiktighetsåtgärd är nödvändig så snart temperaturen sjunker under 10 °C.

Gödsla jorden för ingefära

För att hjälpa växten att utvecklas väl måste jorden gödslas en gång i månaden. Detta steg är dock inte nödvändigt om marken redan är mycket rik. Detta är fallet när jorden har blandats med kompost innan odlingen. Om inte kan jorden gödslas med liteflytande gödselmedel en gång i månaden.

För utomhusodling är det nödvändigt att täcka ingefäran för att hålla den varm. Dessutom kompost hindrar också ogräs från att växa.

Underhåll dina ingefäraplantager

Plantan måste vattnas regelbundet för att utvecklas ordentligt. Annat än att vattna är ingefära inte särskilt krävande och kräver ingen speciell vård. Det kräver precis tillräckligt med vatten och Sol att trycka.

När stjälkarna vissnar är det nödvändigt att låta jorden torka ut. Stjälkarna blir oftast gula när temperaturen börjar sjunka. När de börjar blekna måste du minska gradvis mängd vatten och sluta vattna helt när stjälkarna är döda.

Skörda ingefäran

Ingefärsskörden sker mellan kl 8 till 10 månader efter odling. Rotstocken ska grävas upp när stjälkarna är döda. Det är dock möjligt att skär några centimeter ingefära före skördetid utan att döda växten. Å andra sidan är det lämpligt att lämna några ögon så att plantan fortsätter att utvecklas.

Att göra kanderad ingefära, skörden är klar 3 eller 4 månader efter plantering. Ingefäran är då fortfarande ung och huden fortfarande mycket tunn.

Försiktighetsåtgärder som ska vidtas för framgångsrik odling

Ingefära är en lättodlad växt, men hon fruktar blöta jordar. Fukt utsätter det för ruttna, av sjukdomar och till skadlig.

Förökningen av ingefära görs av rhizom division på våren. För att göra detta är det viktigt att använda en steriliserad kniv. Det är också nödvändigt att lämna några ögon vid rhizom för att växten ska utvecklas.

I icke-tropiska regioner blommande ingefära är tillräckligt sällsynteftersom stjälkarna vissnar innan detta händer. Däremot kan rötterna mycket väl mogna.

Ingefära rötter kan förvaras kl frys eller att kylskåp efter skörd. Ingefära kan hålla sig upp till tre veckor i kylen innan användning. Om den inte används på tre veckor bör den förvaras i frysen. I båda fallen bör ingefäran vara det torkas och packad i en förvaringsväska hermetisk.

Ingefära kan också lagras genom att låta den macerera i en sur vätska eller i vissaalkohol. Att göra detta :

  1. Skala och skär ingefära i tunna remsor;
  2. Pochera den i kokande vatten för 5 minuter ;
  3. Häll av och strö över salt- ;
  4. Häll i risvinäger upphettas i en lufttät behållare;
  5. Tillsätt ingefärsremsorna;
  6. Låt macerera.