Hur underhåller och rengör du ditt tak själv?

Taket är en av de viktigaste delarna av ett hus. Det skyddar mot dåligt väder och konsekvenserna av dess försämring skulle vara katastrofala för komfort ... och ekonomi. Dessutom är ett välskött tak vackrare, starkare och vattentätt. Här är några tips på hur du rengör den ordentligt.

Rengör ditt tak

När ska du rengöra ditt tak?

Rengöringen av ett tak i Frankrike är klar två gånger om året. Vår är den idealiska säsongen för att säkerställa att takbeläggningen inte har skadats av vinterns aggressioner. Möjligheten är också idealisk för att putsa taket inför sommaren. På hösten, är det nödvändigt att ta bort taket döda löv, mossor, mögelsvampar, lavar, svampar, etc.

Den beräknade årliga budgeten för rengöring av ett tak är mellan 1 000 och 6 200 euro, med en i genomsnitt mellan 2 000 och 5 000 euro. Beloppet att betala för underhåll är mindre än vad som krävs för att göra om taket (tio gånger dyrare). Kostnaderna för rengöringsmedel är 50 till 100 euro totalt, men beror på produktens kvalitet. Eftersom professionell utrustning är dyr är det bäst att hyra den för att dra nytta av en reducerad budget. Att rengöra ditt tak själv kostar 250 till 1 000 euro och att ta ut ett regelbundet underhållserbjudande från en takläggare kostar 10 till 25 euro per kvadratmeter.

Rengör ditt tak själv

Att rengöra ditt tak själv görs i flera steg:

 1. Utrusta dig med en stege vars längd överstiger rännans topp med minst en meter;
 2. ha på sig bra sneakers för att förhindra halka och sätt en kil längst ner på stegen;
 3. Använd en beskärningssax för att ta bort växtligheten som har samlats och blockerar rännan;
 4. Applicera en skumdämpare med en borste eller spruta, låt sedan verka;
 5. Beroende på typ av tak, använd en hög-/lågtryckstvätt eller en styv borste för att ta bort skräp;
 6. Installera crapaudinerna i förväg i slutet av rännan och släng avfallet i den;
 7. Applicera en vattenavvisande behandling, skölj sedan taket med en lågtryckstvätt.

Låt en fackman göra rent ditt tak

Att anlita en fackman för att rengöra ett tak rekommenderas för att dra nytta av dess expertis. Intervjun av en professionell görs i tre steg:

 1. Rengöring av taket med koncentrerad blekmedel eller högtryckstvätt;
 2. Ytbehandling med vattenavvisande och skumdämpare ;
 3. Återtäta med en hartsbaserad färg.

Att använda en takhantare eller takstädningsfirma är säkrare för dem som inte har några grundläggande kunskaper om takskötsel. Dessutom är det förbjudet för enskild att själv rengöra sitt tak om bostaden har fler än en våning eller om lutningen är för brant. En takunderhållstjänst omfattar inte vattentätning, borttagning av asbest från taket eller byte av tegelpannor. Å andra sidan måste zinktäckaren kontrollera takets skick vid rengöring. Kostnaden för denna operation varierar från 20 till 45 euro per kvadratmeter.

Takrengöringsmetoder

Intervjutekniken beror på vilken typ av tak och vilket material som används (skiffer, kakel, zink, trä, stål, polykarbonat).

Två metoder är möjliga för rengöringsfasen.

Takrengöring med högt tryck

de karcher städning är snabb, effektiv och effektiv. Med ett enda kast rensas taket från skräp. Denna metod rekommenderas för extrem nedsmutsning, men den är inte lämplig för alla tak på grund av strålens kraft. Bättre att undvika det för skiffer och kakel som kan försvagas, spricka eller gå sönder. Dessutom varar inte effekten av en högtryckstvätt tillräckligt länge. För att förhindra uppkomsten av skum är det ofta nödvändigt att applicera en antiskumbehandling.

Takrengöring med koncentrerad blekmedel

de rengöring med koncentrerat blekmedel är den mest ekonomiska lösningen, eftersom den omedelbart tar bort skum. Dess användning är förbjuden på tegeltak eftersom blekmedel och klor är kraftfulla produkter som oftast lämpar sig för rengöring av golv. Taket kan alltså försvagas genom enkel kontakt.

Takbehandlingsfasen

Att rengöra takytan räcker inte för att hålla den ren och snygg året runt, oavsett vilken metod du använder. Lav och mossa dyker upp igen ganska snabbt, sedan fuktar materialen och gör dem porösa. Det rekommenderas därför attapplicera en vattenavvisande och skumdämpande behandling när taket har rengjorts. Dessa produkter bekämpar utseendet av mossa och skyddar taket från såväl porositet som fukt.

Flera antiskumsprayprodukter finns kommersiellt tillgängliga.

 • Koncentrerade och lösningsmedelsprodukter

De antiskumbehandlingar spädbara med vatten och koncentrat är de vanligaste. De är redo att användas och appliceras på taket med en spruta. Regnet kommer att sopa bort mossan på ett naturligt och gradvis sätt.

 • Snabbverkande lösningar med sköljning

De snabbverkande skumdämpare på femton minuter befria taket från mossa, svampar, lavar eller spår av föroreningar och kräver sköljning.

 • Leave-in behandlingar

De lämna in lösningar agerar långsamt och är ofta biologiskt nedbrytbara. För effektiv verkan bör de appliceras under torra och varma årstider, eftersom resultat visas efter två månader.

 • Vattenavvisande behandlingar

Applicera en vattenavvisande behandling är valfritt, men rekommenderas. Vattenavvisande lösningar är förebyggande behandlingar som hjälper till att bekämpa fukt. De fördröjer uppkomsten av skum i ett till tio år beroende på vilken produkt som används och garanterar takets livslängd. Vattenavvisande produkter är kompatibla med alla typer av tak (halmtak, betong, tegel eller stål). De finns i flera färger eller i en färglös version. När det gäller appliceringen görs den med flera lager spray eller med en borste, beroende på vald produkt.

Vissa antiskumbehandlingar innehåller redan en vattenavvisande formel. Dessa lösningar öva och ekonomisk är intressanta, men det är bättre att fråga takläggaren eller säljaren om råd innan du gör något köp.

Takets vattentätningsfas

När stegen för rengöring och applicering av antiskumbehandlingen har slutförts är det möjligt att öka takets motstånd med en skyddande beläggning. han vattentät taket allt ger det ett nytt utseende. Denna produkt skyddar porösa tak som betong, keramik eller oglaserade tegelpannor från mossinvasion och väderpåverkan. Högtrycksrengöringen kan försvaga locket, ett skyddande lager är nödvändigt. En skyddande beläggning bevarar taket under femton till tjugo år.

Tips: kontrollera isoleringen av taket

Är taket välisolerat? Med anledning av en snöfall, vi kan bedöma utifrån hur husets isolering fungerar: om snön har smält på taket medan den fortfarande finns på grannarnas, beror det på att filten är varm och så att isoleringen är inte så effektivt som det borde...