Hur byter du själv däcken på din cykel?

Innan du går på en vandring bör du kontrollera skicket på dina hjul för att undvika risk för punkteringar och hamna helt ensam mitt i ingenstans. Första gången kan det vara svårt att byta däck, men vem som helst kan göra det. Här är de detaljerade stegen för att byta ut ett cykeldäck.

Tips för att byta hjul på din cykel

Steg 1: lossa muttrarna

För att byta hjul på din cykel måste du börja med att lossa muttrarna. Dessa håller axeln mot ramen. Ibland är de särskilt svåra att lossa. I det här fallet bör du spraya med silikonsmörjmedel eller helt enkelt använda vegetabilisk olja.

Obs: Moderna cyklar har inga muttrar, men har en speciell anordning som kan lossas mycket enkelt.

Steg 2: bromsarna

Efter att ha tagit bort muttrarna är det dags att gå vidare till cykelns bromsar ifall bromsarna hindrar att hjulet tas bort. För att göra detta, lossa helt enkelt bromsvajern genom att dra ut den ur manteln.

Obs: Bromsmekanismerna skiljer sig från modell till modell. För att lossa kabeln från vissa modeller, slappna helt enkelt av den ur det snäva läget.

Steg 3: ta ut hjulen

För att ta bort framhjulet, ta helt enkelt bort det när muttrarna har lossats och vajern löst. För bakhjulet behöver du lyft kedjan och släpp den från växeln.

Steg 4: lufta däcken

För att tömma däcken, tryck helt enkelt på den övre delen av ventilen. För att göra detta måste du skruva loss den övre delen och sedan trycka på för att släppa ut luften.

Steg 5: rensa däcket

När däcket har tömts på luft är det dags att lossa det från fälgen. För att göra detta måste du trycka på däcket med luftkammaren och lyfta lite för att få det att svänga. Upprepa operationen längs omkretsen.

Du måste då ta med ett par däckväxlare. Dessa kan ersättas av ett mycket starkt skedhandtag. Allt du behöver göra är att sätta in det första däckjärnet eller handtaget på en sked mellan fälgen och däcket. Lämna den på plats och sätt i den andra däckspaken. Skjut den andra längs fälgen för att frigöra däcket och enkelt ta bort innerslangen från sin plats.

Var försiktig så att du inte sticker hål på innerslangen.

Steg 6: inspektera innerslangen och däcket

För att hitta luftläckan är det nödvändigt att blåsa upp innerslangen något och inspektera den tum för tum. Det enklaste sättet att hitta läckan är att snurra det uppblåsta innerröret i en bassäng med vatten. Leta bara efter luftbubblorna.

Däcket bör också inspekteras noggrant för att se om det finns spikar, glasbitar eller till och med taggar som kan punktera innerslangen en andra gång.

Steg 7: byt ut innerslangen

Börja med att rulla ut den nya innerslangen och ta sedan bort plastpluggen och muttern. Den placeras sedan i däcket och se till att den inte är vriden innan du pumpar upp den något.

Steg 8: Sätt tillbaka däcket på plats

Detta är det ömtåligaste steget! För att hitta rätt rotationsriktning, observera riktningen som anges av pilen på däcket. Sätt i ventilen först och placera sedan endast sidan av däcket på fälgen. Den lätt uppblåsta innerslangen monteras sedan inuti däcket. Väl på plats kan den andra sidan av däcket återställas till sitt ursprungliga läge. Se till att däcket sitter ordentligt i fälgen!

Steg 9: pumpa upp däcket

Ta dig tid att kontrollera däckets omkrets för att se om innerslangen inte kommer ut. Om allt är på plats ska muttern dras åt. Pumpa sedan upp däcket gradvis och se till att det inte kläms. Om den blåser upp normalt, ta helt enkelt bort pumpen och dra åt ventilen och muttern med fingrarna. Om det kläms måste däcket tas bort och innerslangen bytas ut korrekt.

Det är viktigt att respektera det rekommenderade trycket när du pumpar däcken.

Steg 10: byt ut hjulet

Sätt bara tillbaka hjulet på axeln och dra sedan åt bromsarna och muttrarna igen. Innan du ger dig av i full fart är det lämpligt att göra ett litet test för att se om hjulet är väl fixerat och om bromsarna fungerar korrekt.

Bra att veta när man byter hjul på en cykel

För att byta hjul på en cykel måste du haett nytt däck, ett nytt innerslang, två däckväxlare, en pump och en skiftnyckel för att lossa muttrarna.

När du byter däck, var försiktig så att du inte rusar för att undvika att punktera innerslangen eller däcket en andra gång och förlora ännu mer tid. Det är också nödvändigt att byta däcket om det visar några sprickor. Efter 10 år är det också en bra idé att byta däck och innerslangar även om de inte utgör något särskilt problem. Idealet är att ha två hjul av samma ålder och slitagenivå. Om ett av hjulen behöver bytas på grund av slitage är det bättre att byta ut det andra hjulet också.

Om det är en slanglöst däck, är det nödvändigt att använda en kompressor för att blåsa upp den. Detta beror på att däcket placeras på fälgen och sedan pumpas upp tills ett klapp hörs. Detta ljud indikerar att dess placering är korrekt. Den hålls sedan i överuppblåsning i några timmar innan trycket justeras.

Om cykeln är försedd med snabbkoppling ska den hanteras med största försiktighet. Minsta krökning kan faktiskt resultera i att hela axeln byts ut.

Smörjning av bromsar, däck och slangar bör också undvikas. Detta kan faktiskt leda till för tidig försämring av gummit.