Hur rengör och underhåller man trädgårdsredskap?

Välskötta trädgårdsredskap gör trädgårdsarbete lättare att utföra. För att hålla dem i gott skick är det viktigt att rengöra dem, efter varje användning eller i slutet av sommarsäsongen. Att regelbundet underhålla trädgårdsredskap sparar dessutom pengar genom att inte köpa nya.

Rengör trädgårdsredskap

Rengöring och underhåll av trädgårdshandverktyg

Handredskap i trädgården, som spadar, krattor, hackor, hackor, hackor, hackor eller hackor, är ofta i kontakt med jorden. Resterna blir sålunda inträngda i varje skrymsle och vrår under användningen. Det är viktigt att rengör dem ordentligt när de är färdiga att använda. För att göra detta, här är stegen att följa:

 1. Blötlägg verktygens huvud (metalldelen) i vatten i några timmar för att mjuka upp den fastnade jorden;
 2. Skrubba verktygens delar i kontakt med jorden med en stålborste;
 3. Tvätta sedan med tvålvatten och skölj sedan med rent vatten;
 4. Torka med en trasa och lämna sedan i solen.

För att förhindra uppkomsten av rost, applicera en trasa eller borste impregnerad med bivax eller linolja på metalldelarna.

Handredskap i trädgården brukar också ha ett handtag som kräver särskild uppmärksamhet. Vid köp är det bäst att ge företräde till de med mjuka och starka handtag såsom handtag designade i ask. Omvänt, undvik furuhandtag som lätt går sönder. Om handtaget behöver bytas ut är det också nödvändigt att ta hänsyn till denna detalj. Ärmslitage ses ofta i bindningarna. Därför är det lämpligt att kontrollera dem regelbundet och att dra åt dem, eller till och med byta ut dem, om det behövs. I vissa fall räcker det att sänka ner handtagen i vatten över natten för att blåsa upp träet och förhindra att verktyget rör sig.

Rörande ärmrengöring trädgårdsredskap i trä, så här:

 1. Slipa trähandtaget lätt med fint sandpapper lätt impregnerat med naturligt paraffin;
 2. Gnid en trasa indränkt i linolja direkt på handtaget.

För plasthandtag, skrubba dem bara med en borste och tvålvatten.

När de är ordentligt rengjorda bör trädgårdshandverktyg förvaras på en plats skyddad från fukt. Det är också lämpligt att förvara dem med metalldelen vänd uppåt för att undvika ansamling av fukt och förhindra rost.

När det kommer till rengöring av trädgårdshandskar är det bara att ta på dem, gnida in dem i vatten blandat med diskmedel och skölja dem med rent vatten innan du torkar dem och lägger undan dem.

Rengöring och underhåll av skärverktyg i trädgården

Bland klippverktygen i trädgården finns sekatören, saxen, rälsen och beskäraren. Rengöring av dessa tillbehör görs huvudsakligen när det gäller deras mekaniska delar och deras blad. Att göra detta :

 1. Skrubba de mekaniska delarna av skärverktygen för att ta bort de olika resterna som har fastnat där;
 2. Skrubba verktyget med en stålborste eller stålull för att ta bort rost;
 3. Tvätta verktyg i tvålvatten (helst svart tvål);
 4. Skölj med rent vatten;
 5. Torka med trasa och i solen.

Efter rengöring rekommenderas det också slipa knivarna av varje verktyg om det behövs. Denna operation kräver användning av en fil, bryne eller slipmaskin för större verktyg såsom näbbkroken. Du måste dock respektera skärpningsvinkeln för varje verktyg genom att först observera hur bladen har slipats innan du påbörjar operationen. Detta beror på att vassa verktyg som har två blad, såsom en beskärningssax eller sax, bara skärps på ena sidan eftersom den andra måste förbli helt platt för att säkerställa ett rent och rent snitt.

När det gäller underhåll av skärverktyg i trädgården, gnugga dem med en trasa impregnerad med linolja kommer att förhindra att de rostar. Axlar, spiraler eller fjädrar ska inte skonas. Mekanismerna för trädgårdsskärverktyg kan också smörjas med vaselin. Som en försiktighetsåtgärd, se till att använda verktygen så att produkterna kan penetrera ordentligt.

Trädgårdsskärverktyg bör också förvaras på en plats skyddad från fukt.

Rengöring och underhåll av motoriserade trädgårdsredskap

Rengöring och underhåll av elverktyg i trädgården görs vanligtvis genom att hänvisa till instruktionerna för varje verktyg. Men här är några allmänna tips att tänka på:

 • Ta bort tändstiften före varje rengöring och rengör dem med en stålborste;
 • Slipa enheternas blad med en kvarn eller en fil;
 • Kontrollera luftfiltrens skick och borsta dem efter damm eller byt ut dem. Det är samma sak för kylflänsarna;
 • Kontrollera remmarnas skick och byt ut dem vid behov;
 • Olja in kablarna, manteln samt hjulaxlarna;
 • För en motorsåg, ta bort kedjan och svärdet och spraya sedan skyddsolja innan du förvarar den;
 • Byt motorolja;
 • Töm även bränslet och håll tanken tom under vintern.

Ibland är det nödvändigt att köra motorn på ett trädgårdsredskap för att smörja dess inre och säkerställa enkel start nästa gång det används. Lite bränsle blir därför nödvändigt.

Trädgårdsredskap förvaras också på en plats skyddad från fukt.

Behandling av rost på trädgårdsredskap

Det finns olika tekniker som kan användas för att behandla rost på ett trädgårdsredskap. Att göra detta :

 1. Gnid in rostade områden med en halv lök eller potatis;
 2. Gnid rosten med en trasa fuktad med en lösning av citronsaft och salt;
 3. Applicera en blandning av vinäger och bakpulver på rosten och rengör med en fuktig svamp;
 4. Skrubbrost med den blanka sidan av aluminiumfolie.

Vissa verktyg kan också blötläggas vinäger för att ta bort rost. Annars kan det också göra susen att använda en järnborste eller sandpapper.