Allt du behöver veta innan du installerar linoleum

Lino är ett av de mest motståndskraftiga materialen mot fläckar och slitage. Rätt installerad kan den verkligen hålla i flera decennier, till skillnad från vissa plastgolv som den oftast förväxlas med. Här är några proffstips för att lägga linoleum på det sätt som hantverkare gör.

Hur man korrekt lägger linoleum?

Vilken isolering kan jag lägga under min Lino?

Innan vi pratar om lino läggning, är det vettigt att diskutera möjligheten att sätta isolering under denna beläggning. Det handlar om linoleumunderlag.

Linounderlag är vanligtvis gjorda av olika material såsom polyetenskum, retikulerat ondulenskum, polyesterfibrer eller till och med återvunna gummigranulat och kork komprimerade i en elastomer. Detta är en ekonomisk och praktisk lösning som gör det möjligt att till exempel akustiskt isolera ett rum för att inte höra ljud som kommer från till exempel våningen ovanför.

I mindre utsträckning hjälper detta också tillvärmeisolera golvet, vilket kan vara fördelaktigt för ett rum som ligger ovanför ett annat ouppvärmt rum såsom garage eller på bottenvåningen till exempel. Linoleumunderlag finns i flera tjocklekar och kan även användas med flytande eller vinylgolv. Men den underlag för linoleum rekommenderas för en linobeläggning är de med låg tjocklek. Annars blir marken för mjuk. I vilket fall som helst är det viktigt att välja en ganska styv och tjock lino för att undvika att se den skeva.

När det gäller montering av ett underlag för linoleum, precis som montering av vilken golvbeläggning som helst som linoleum, måste du börja med att se till att stödet är plant och slätt. Då blir det också nödvändigt att rengöra den. I fallet med en cementplatta, är det lämpligt att kontrollera om det inte visar några oegentligheter. Annars kommer det att vara nödvändigt att göra en lappning uppströms för att jämna ut ytan perfekt, utan att glömma att jämna till den. Att lägga ett linoleumunderlägg direkt på ett gropigt eller ihåligt golv kommer faktiskt att avslöja ojämnheterna även efter att linoleumet lagts. Det är samma sak för en jord i golvplattor, rekommenderas att applicera en beläggning ovanpå för att jämna ut fogarna. När golvet är slätt och rent måste det limmas med ett lämpligt lim och en tandspackel. Allt du behöver göra då är att rulla ut underlaget ovanpå, hålla några centimeter i hörnen och sedan släppa ut luften med en marouflör. Överskottet på sidorna kan sedan klippas med sax.

Det är viktigt att veta att limmad linoleum nödvändigtvis också kräver ett limmat underlag. Dessutom är limning det perfekta alternativet för en hållbar lino.

Vilka material och verktyg behövs för att lägga linoleum?

Det är viktigt att ha följande material och verktyg tillgängliga innan du börjar lägga linon:

 • Av'dubbelsidigt lim ;
 • En marouflör;
 • En spatel ;
 • En meter ;
 • a andenivå ;
 • En linjal ;
 • En penna ;
 • En skärare
 • Av linoleum : vid köp av linoleum rekommenderas det att ta en säkerhetsmarginal på 10 cm över längden och bredden på det berörda rummet;
 • Linoleumlim: för att ta reda på mängden lim som behövs är det bäst att hänvisa till liminstruktionerna;
 • Sockel: deras längd kommer naturligtvis att bestämmas enligt rummets mått;
 • En tröskelstång för varje dörr: de måste också matcha måtten på varje dörr.

Det rekommenderas att inte gå för en billig lino. Detta beror på att nybörjarlinoleum i allmänhet är av dålig kvalitet och för tunt. I fallet med en begränsad budget är det idealiska att välja en pvc beläggning.

Stegen för att lägga lino

För att lägga linoleum utan att lägga en isolerande underlag uppströms, här är stegen att följa:

1. Markberedning

När det gäller installationen av underlaget kräver den direkta installationen av linoleumet på ett golv ett plant och rent stöd, men också mycket torrt. Här är stegen att följa:

 1. Töm rummet på alla möbler däri;
 2. Ta bort defekter på golvet, såsom spår av lim;
 3. Kontrollera att marken är helt plan;
 4. Planera vid behov golvet med utjämningsbruk ;
 5. När golvet har förberetts ordentligt måste det tvättas och få torka perfekt.

2. Beredningen av lino

När golvet är rent och torrt, här är några tips om hur du förbereder lino:

 • Tillåt en marginal på ca 10 cm längs linoleumets längd och bredd;
 • Använd en vass kniv för att ta bort överskott och en metalllinjal för att säkerställa ett rakt snitt;
 • Använd ett stöd när du skär för att undvika att skada golvet eller väggen.

3. Lägga linoleum

Det idealiska när du lägger lino är att arbeta varje halva av rummet separat. Så här fungerar du:

 1. När linoleumet har rätt storlek, frigör hälften av rummet för att underlätta installationen;
 2. Fäst dubbelhäftande tejp på alla väggarnas kanter för att säkerställa att linon håller sig på plats runt rummets konturer;
 3. Sprid ett lager lim över hela ytan med en spatel;
 4. Rulla sakta ut lino rulle ovanför ytan täckt med lim;
 5. Släta omedelbart till linon så att den plattas till ordentligt och för att blåsa ut luftbubblor. Idealet är att börja från mitten av rummet och mot väggarna för att evakuera överflödigt lim mot linoleumkanten;
 6. Så fort halva rummet är täckt blir det omedelbart nödvändigt att attackera den andra halvan på samma sätt.

Det rekommenderas att se till att du går så lite som möjligt på den nyligen täckta ytan.

4. Avslutar

När linoleumet är perfekt tejpat och överflödigt lim borttaget är det dags att gå till finishen. Dessa består i synnerhet av att installera socklar längs väggarna. Dessutom, tack vare överskottet lino i kanterna, kommer det att vara lätt att fortsätta med denna installation, vilket kommer att dölja linoens skarvar. Vid behov kommer det då att vara nödvändigt att skära överflödigt lino med en fräs. Glöm inte heller att installera en tröskelstång för varje dörr för att förhindra att linon skalar av under varje pass.

Det rekommenderas också att du inte flyttar runt i rummet eller installerar om dina möbler där efter 48 till 72 timmar. Detta gör att limmet torkar perfekt och undviker fläckar.