Hur förstår du din katts beteende?

Katter är ett av fransmännens favorithusdjur men är ibland väldigt mystiska. Det är verkligen svårt att tyda deras språk. För att förstå din katt måste du observera dess gester och beteende. De säger mycket om sitt humör.

Förstå din katt

Katten jamar och spinnar

Katten kommunicerar genom jamar och spinnande. Genom att jama försöker han få fram något. För att hälsa ger den ett kort, mjukt mjau med svagt viftande svans. Om han fortsätter och sänker volymen mot slutet, ber han om något: mat, en utflykt, ett trängande behov eller bara uppmärksamhet. En släpande och långvarig mjau kan vara resultatet av sexuell drift. Hos män manifesteras denna drift ofta av upprepade hesa ljud. Hos honan resulterar lusten i att jamar närmar sig gråt av en bebis.

Spinnande å andra sidan är ofta förknippat med stunder av njutning eller lycka, eftersom det ofta inträffar efter en session med klappning eller mys. Denna typ av vibrationer översätts, för det mesta, till tillfredsställelse. Men det kan också innebära tristess eller ilska, beroende på humöret hos katten. För att se skillnad måste du observera hans beteende. Om han gosar eller gnuggar mot en människa medan han spinner, är det ett ganska bra tecken. Om den tvärtom rufsar hårstrån eller tenderar svansen vertikalt, är det en gest av nervositet eller missnöje.

Hur visar katter sina känslor?

Generellt sett är katter det älska djur. Eftersom de inte kan prata visar de sin kärlek genom gester. För att göra detta försöker katten med alla medel att kommunicera med människor. Han kan till exempel ta med vilken present som helst: en boll, en leksak eller något föremål han hittar på golvet. När han gnuggar sitt huvud mot någons fot, knän eller panna kommunicerar han med kärlek. Ibland gnuggar katten hela kroppen (från huvud till svanstopp) mot sin ägare. Detta beteende visar en känsla av anknytning. Katten kan också ligga på rygg. Att han visar magen gör att han är helt självsäker och lugnad av personen. En katts mage är faktiskt en mycket sårbar del som den inte sprider ut framför någon.

Dechiffrera kattens språk genom dess fysiska beteende

Du behöver bara observera kattens beteende för att förstå hur den mår.

  • Svans : förutom att hjälpa honom att hålla balansen, kattens svans är också en god humörindikator. Vanligtvis viftar inte katten på svansen. Han lindar upp den så att den flyter fritt. Svansen är ofta placerad nedåt, utan att falla eller stå still. Om den är ihoprullad något är katten på humör att leka. Om katten sträcker ut svansen kraftigt medan den håller den stilla visar den ett tecken på missnöje;
  • Öron : katten kommunicerar genom hela kroppen, inklusive öronen. De hans örons hållning säger mycket om hans humör. Det räcker att observera dem uppmärksamt för att dechiffrera hans beteende. En avslappnad katt sträcker sina öron rakt ut till vardera sidan av huvudet. Om han är uppmärksam kommer han att dirigera dem till källan för alla ljud han hör. När han är rädd sänker han öronen för att begränsa de upplevda ljuden. Terroriserad plattar han till dem rakt av. Var försiktig, vissa kattraser har naturligt tillplattade öron;
  • Ögonen : Precis som hos människor sviker kattens ögon hans känslor och säger mycket om vad han upplever. Katten har ofta vidöppna ögon utan att vara vidgade. Vid åsynen av ett byte eller när den är fokuserad stirrar den intensivt, utan att blinka. Om han är rädd blir hans ögon röda när blodkärlen dyker upp. En uttråkad katt håller ögonen halvslutna, som om den håller på att sova.

En aggressiv katts beteende

En katts aggressivitet definieras av beteende som kan skilja sig från människors. Aggressiva gester är lätta att upptäcka, speciellt om katten är av lugn karaktär. De manifesteras av hotfulla handlingarderas enda vapen är benen och tänderna. Således försöker han ibland bita eller klia sig. För att undvika att skada dig är det lämpligt att lämna katten ensam när den hukar eller när den har taggigt hår. Men inte allt hotfullt beteende från kattens sida indikerar nödvändigtvis ett aggressivt tillstånd. Ibland vill han bara inte bry sig om att få en liten paus.

En rädd katt

Katter har alla möjliga känslor. Då och då känner de rädsla. För att upptäcka deras oro räcker det att vara mycket uppmärksam på deras beteende. När katten rör sig tveksamt, trycker en tass framåt och bakåt omedelbart, konstant och repetitivt, betyder det att den inte känner sig säker. Rädsla kan också manifestera sig passivt. Detta är fallet med introverta katter som gillar att gömma sig i ett lugnt hörn och inte vill umgås även när någon försöker leka med dem. Många faktorer kan orsaka rädsla hos katter : en bullrig miljö, rädsla för att överges, föremål eller andra djur. Det är tillrådligt att lugna dem så mycket som möjligt, att prova flera tillvägagångssätt och att trösta dem för att åtgärda det.

Hur vet man om en katt är stressad?

Människor är inte de enda som påverkas av påfrestning. Djur kan också drabbas av detta tillstånd av ångest och ångest. Denna känsla kan vara resultatet av en extern agent eller känslomässigt lidande som orsakar mental och fysisk obalans. En stressad katt tenderar att plötsligt ändra sitt beteende. Om djuret är lugnt i naturen kan det bli väldigt aktivt. Omvänt, a lekfull och tillgiven katt Undviker helt plötsligt all fysisk kontakt, blir svårfångad och stirrar ofta ut i rymden. Stress kan också visa sig som en högre puls än vanligt.

Den sovande katten

Många människor klagar på att deras katt spenderar sin tid med att sova. Vissa av dessa kattdjur slumrar till så fort de befinner sig i ett bekvämt hörn. Detta är en helt normal gest. Tvärtemot vad många tror är deras favoritsysselsättning att sova, inte att jaga eller leka. Det är därför normalt att en katt sover mycket. För att djuret ska bli mer aktivt går det att vänja det vid att leka, eller gå ut. Lite aktivitet räcker för att dra ner på långa timmars sömn.