Marie Kondos råd för att städa hemma

Den första principen i förvaringsmetoden som Marie Kondo förespråkar består i att sortera kläderna för att bli av med de som inte längre bärs. Sedan måste du lägga undan kläderna och accessoarerna som ger glädje i en mycket enkel process. Här är en översikt över denna lagringsmetod som har fått många följare.

Konmari-metoden för att lagra dina kläder

Konsten att förvara för ett nytt liv

Marie Kondo säger att städning inte bara är nödvändigt, utan också roligt. Det är en handling att fokusera på det inre jaget för att bedöma känslor och kände mot varje föremål. Det är viktigt att tacka kläderna, skorparen samt alla accessoarer som måste kasseras. Detta steg är det första steget mot ett nytt liv fyllt av lugn och tacksamhet. Att städa i garderoben hjälper till att se saker och ting tydligare och att få ordning på sinnet. Man bör komma ihåg att effekten av detta tillvägagångssätt på livskvaliteten är verklig och inte obetydlig.

Samla allt på ett ställe och sortera efter kategori

Samla ihop alla kläder och se till att inga kläder eller accessoarer ligger runt: i garderoben, vardagsrummet, lådor, tvättmaskinen, strykbrädan eller på en stol. Det är viktigt att alla kläderna finns på ett ställe. När den här fasen är klar är nästa steg att sortera dem efter kategori:

 • Toppar (tröjor, blusar, koftor, t-shirts…);
 • Strumpor (kjolar, byxor, shorts...);
 • Kläder att hänga (jackor, rockar, kostymer, etc.);
 • Strumpor ;
 • Underkläder;
 • Handväskor ;
 • Tillbehör (sjalar, halsdukar, mössor, bälten...);
 • Kläder för vissa tillfällen (uniformer, baddräkter, etc.);
 • Skor.

Även om städningen och sorteringen av saker verkar trivial, är metoden som rekommenderas av Marie Kondo utan tvekan effektiv. Med uppgiften till hands kommer många att känna sig överväldigade. Ändå ger det obeskrivlig glädje och frid att bara behålla de kläder, skor och accessoarer du verkligen uppskattar.

Avsked med dina kläder

För att få mer perspektiv är det lämpligt att börja med kläder utanför säsongen. För varje klädesplagg, måste du fråga dig själv om det faktum att bära det ger glädje eller inte. Om svaret är nej, är det bäst att skiljas från det utan att tveka. Du behöver inte oroa dig för att få slut på kläder att ta på dig, för så länge kläderna som ger lugn bevaras kommer det alltid att finnas tillräckligt med att ha på dig. Det är inte bara en fråga om att titta på plagget eller accessoaren, det är viktigt att hålla det i händerna och nära kroppen för att få en autentisk känsla. Om du är tveksam, tveka inte att lämna det.

Nedgradera inte företag till inredningskläder

Vi får inte gå i fällan att behålla vissa kläder som inte ger glädje och bara bära dem inomhus. Regeln säger attdu måste alltid bli av med det. Många människor kommer att tycka att detta är ett rent slöseri, med tanke på de pengar som spenderas på deras köp. Dessutom kommer högen med kläder som bara bärs hemma att öka: byxor som inte gynnar figuren, gammaldags klänningar, förvrängda t-shirts och blusar, etc. Tänk dock på att i 90% av fallen kommer dessa kläder att ligga kvar i garderoben och vara oanvända. Även när du är hemma är det viktigt att välja de kläder som ger glädje.

Du bör veta att allt som kommer i kontakt med huden måste ge välbefinnande. Endast dessa kläder och accessoarer är värda att behålla. Dessa stunder av avkoppling hemma är viktiga för personlig tillväxt. För att vara säker på utsidan måste du veta hur du skämmer bort dig själv på insidan. Det verkliga slöseriet är inte att skiljas från oskadade kläder, utan att bära kläder som absorberar positiv energi. Detsamma gäller pyjamas och kläder hemma som påverkar självbilden.

Vik kläderna korrekt

Efter att ha sorterat angelägenheterna som består i att bara behålla de som ger glädje, är det nu nödvändigt vika ihop rätt resten och förvara den i de utrymmen som är avsedda för detta ändamål. För att göra detta är två metoder möjliga:

 • Sätt kläder på galgar för att hänga dem;
 • Vik kläderna för att förvara dem i lådor.

Det är uppenbart att användningen av galgar är mindre tråkig, snabbare och förhindrar att kläderna blir skrynkliga. Denna metod har dock nackdelen att den tar för mycket plats. Genom att tillämpa Marie Kondos förvaringsmetod går det att lagra mellan 20 och 40 stycken i en garderob. Med den klassiska metoden kan endast tio lagras. Det rekommenderas därför starkt att hänga upp de kläder som behöver vara och att vika resten.

I garderoben skulle det vara perfekt om alla kläder var synliga på ett ögonkast, inom räckhåll och ventilerade. I allmänhet är garderober överfulla och det är tråkigt att hitta den önskade klädseln. Felet ligger i överflöd av onödiga kläder och att hänga upp dem alla. Detta är anledningen till att det är viktigt att böja de delar som kan böjas. För de andra kommer de att hängas efter kategori: kjolar, jackor, kappor, kostymer, etc. Även mörka och tunga bitar kommer att finnas till vänster. I praktiken måste man börja med kappor, sedan klänningar, jackor, byxor och blusar.

Viker kläder

Målet är att vika varje plagg till få en rektangel. Vik sidorna på detta sätt mot mitten genom att stoppa in ärmarna så att resultatet får en rektangulär form. Detta görs på längden och det spelar ingen roll hur du viker ärmarna. Sedan ska ena änden av rektangeln vikas tillbaka mot den motsatta änden. Vik igen tills plaggets form passar i lådan. Denna vikningsteknik gäller även strumpor. När det gäller själva förvaringen är det viktigt att placera kläderna vertikalt och inte plant.